Autor Wątek: Działko MG-151/20  (Przeczytany 11860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rokosowski

• Gość
Działko MG-151/20
« dnia: Sierpnia 31, 2005, 23:45:01 »
Może ktoś poda mi namiary na literaturę gdzie można znaleźć w miarę dokładny opis tego działka? Chodzi mi o jego budowę, automatykę działania, schematy, parametry techniczne i osiągi. Szukałem w internecie ale znalazłem tylko pobieżne informacje.

KUBA

• Gość
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2005, 00:32:11 »
W instrukcji do "WW2: Fighters" był dość ładny opis o ile pamiętam.

Działko MG-151/20
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2005, 00:44:25 »
Mylisz sie kuba przekartkowałem instrukcje i nic tam takiego niema ale za to jest sporo innych ciekawych rzeczy :)
\___[O}====-
 /OOOOO\

KUBA

• Gość
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2005, 13:22:10 »
Przepiszę ten fragment z instrukcji do "WW2: Fighters", ponieważ nie wiem czy Rokosowski posiada takową - zawsze to jakiś opis :wink:

Ta broń firmy Mauser wyparła wcześniej używane przez Luftwaffe działka MG FF i stała się standardowym działkiem 20mm.

Amunicja do tej broni była ciężka, lecz zużywała mniej materiału napędowego niż jej poprzednio używana wersja 15 milimetrowa. Broń ta stała się świetną bronią klasy powietrze-powietrze; strzelała pociskami o wadze 115 lub 92 gramów z prędkością około 13 pocisków na sekundę. Choć była wolniejsza od tradycyjnych karabinów maszynowych, a jej uderzenie nie miało takiej siły jak pociski z działka MK 108, to jednak pociski z MG 151/20 miały większą prędkość początkową (około 720 m/s - 2362 stopy/s) i charakteryzowały się dużą skutecznością rażenia samolotów myśliwskich i powolnych bombowców. Była to prawdopodobnie jedna z najważniejszych broni niemieckich II wojny światowej, stosowana do roku 1944 w większości niemieckich samolotów bojowych, zwłaszcza w Bf 109 oraz w Fw 190.

"World War 2: Fighters - podręcznik użytkownika", rozdział "Lotnicze uzbrojenie strzeleckie II wojne światowej", podrozdział "Działko MG 151/20 (Niemcy)", str. 68

Offline Kusch

• Global Moderator
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2005, 15:36:28 »
Nie wiem ale wydaje mi się,że przytaczanie danych o broni z instrukcji jakiejś gry może być nie najlepszym rozwiązaniem.Zdarza się,że ludzie przytaczają informacje na temat np Su-27 z instrukcji Flankera.Często są pózniej śmieszne sytuacje,gdyż nijak się to ma do rzeczywistości.

Pozdrawiam.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Działko MG-151/20
« Odpowiedź #5 dnia: Września 02, 2005, 01:20:47 »
Zwracam honor jednak jest ekhem kartkowanie instrukcji o 2 w nocy tak się kończy zazwyczaj :D
\___[O}====-
 /OOOOO\

Botras

• Gość
Re: Działko MG-151/20
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2005, 14:12:16 »
Cytat: Rokosowski
Może ktoś poda mi namiary na literaturę gdzie można znaleźć w miarę dokładny opis tego działka? Chodzi mi o jego budowę, automatykę działania, schematy, parametry techniczne i osiągi. Szukałem w internecie ale znalazłem tylko pobieżne informacje.

Bardzo dobre pytanie. Poproszę jeszcze przekroje. I to samo dla HS 404.

Z ogólników: krótki odrzut lufy, zasilanie amunicją powstałą z przeszyjkowania amunicji 15mm na 20mm i wstawienia pocisków używanych wcześniej w MG FF (te po 115-117g) i MG FF/M (92g Minengeschoss). W wersji MG151/20E odpalanie naboju elektryczne (spłonka elektryczna) sterowane bezpośrednio przez synchronizator (Fw190), dzięki czemu spadek szybkostrzelności najmniejszy z możliwych (z 750 na 650 strz/min).

Dziwnie ciężko znaleźć w sieci coś dokładniej: ryglowanie, mechanizm przesuwu taśmy itd.

Speedy

• Gość
Re: Działko MG-151/20
« Odpowiedź #7 dnia: Października 03, 2005, 23:00:54 »
Cytat: Botras
Cytat: Rokosowski

Bardzo dobre pytanie. Poproszę jeszcze przekroje. I to samo dla HS 404.

Z ogólników: krótki odrzut lufy, zasilanie amunicją powstałą z przeszyjkowania amunicji 15mm na 20mm i wstawienia pocisków używanych wcześniej w MG FF (te po 115-117g) i MG FF/M (92g Minengeschoss). W wersji MG151/20E odpalanie naboju elektryczne (spłonka elektryczna) sterowane bezpośrednio przez synchronizator (Fw190), dzięki czemu spadek szybkostrzelności najmniejszy z możliwych (z 750 na 650 strz/min).

Dziwnie ciężko znaleźć w sieci coś dokładniej: ryglowanie, mechanizm przesuwu taśmy itd.

Przypuszczam że będzie to w takiej książce Flying Guns http://www.quarry.nildram.co.uk/ nie mam jej niestety ale z publikowanych fragmentów mozna przypuszczać że jest dość szczegółowa. Mam inną książkę tego samego gościa, Rapid Fire. Jest tam trochę tekstu o MG151 i 151/20 ale niewiele więcej niż podał przedmówca (bez tych przekrojów itd. niestety). I o HS 404 także; jest też taki jego schemat/zasada działania (taki trochę dziwoląg, trudny do jednoznacznego sklasyfikowania: niby na odprowadzenie gazów, ale ten gaz służył tylko do odryglowania, odryglowany zamek cofał się potem pod wpływem odrzutu, niczym w broni z zamkiem swobodnym; odrzut zaś całej broni, poprzez odpowiedni mechanizm, wykorzystywany był do przesuwania taśmy, oczywiście w wersji HS zasilanej z taśmy bo były też z magazynkiem). Jak bardzo chcecie to napiszę o nich wszystkich krótką bajeczkę :) ale to za pare dni, bo jednak troszkę nie mam czasu; a może do tego czasu ktoś jakieś fajniejsze źródełko znajdzie...
(a jeszcze maleńka poprawka do przedmówcy, z tego co wiem wszystkie MG 151/20 miały zapłon elektryczny i dlatego tej literki E w nazwie, chociaż poprawnej formalnie, raczej nie używano; najwcześniejsze MG 151 miewały zapłon mechaniczny, ale większość też była na prąd, niemniej w ich przypadku używano niekiedy określenie 151E dla rozróżnienia wersji "elektrycznej"od "mechanicznej"; zaś "mechanicznych" MG 151/20 nie było więc nie było co odróżniać).

Botras

• Gość
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2005, 06:07:42 »
O tak, Mr Williams jest gość! Sądząc z fragmentów tej książki, jakie zacytował powien gość na Ubi rzecz jest NIEZWYKLE ciekawa! http://forums.ubi.com/groupee/forums/a/tpc/f/63110913/m/7621045443/p/1

Bardzo poproszę tę bajeczkę :D Czy będzie tam o tym, co mi się wydaje, tj. że ten kto wymyślił HS404 po prostu wędrował od HS9 ( i od FFS) i wyszło mu tak dziwnie, bo tylko szukał sposobu na uniezleżnienie się od zależności MV(plus wyrzut)=mv , a chciał mocnego działka? :wink:

Akhenaten

• Gość
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #9 dnia: Października 04, 2005, 12:52:31 »
Fajne fotki różnej amunicji lotniczej:

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Działko MG-151/20
« Odpowiedź #10 dnia: Października 04, 2005, 13:30:08 »
37x195 robi wrażenie  :shock:

Loslau

• Gość
Odp: Działko MG-151/20
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2006, 09:21:43 »
Witam, "dostało" mi sie w rece ostatnio działko pokładowe  20mm MG151/20.
Działko zostało wydobyte z ziemi,  jest nieco skorodowane - wymaga remontu.
Mam natomiast "mały" problem, niewiem gdzie znajduje sie zatrzask klapy komory nabojowej.
Żeby dostać sie do podzesp.(spust,zamek..itp.).musze ją koniecznie zdjąć.
A niechce robić nić na siłe żeby niczego nie spartolić.

Jeśli ktoś z was posiada jakieś przekroje MG 151/20 (lub miał z czymś takim do czynienia) rosze o info.
Na sieci jest wiele rysunków,zdjeć całego działka... ale to mi nic niedaje :(
Może ktoś z was posiada jakieś repro.instrukcji obsł. ??

Dołącze jeszcze fotki "eksponatu".

W maju do mojej kolekcji dołączy jeszcze wkm. lotniczy MG 131 kal.13mm w podobnym stanie,
więc jeśli ktoś posiada jakieś rysunki techniczne to też prosze.

Pozdrawiam.

Botras

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2006, 14:50:37 »
Jutro postaram się mieć instrukcję podstawowej obsługi. Dziś powiem tylko, że 1 to okolica, gdzie jest zatrzask pokrywy komory zamkowej, a 2 to oś na której pokrywa otwiera się do góry, tak jak na tym zdjęciu Flak 38, tj. broni prawie identycznej z MG151.

To jaśniejsze z boku komory zamkowej to resztka elektrycznego mechanizmu napinającego.

UWAGA! Jakkolwiek MG151/20 strzelał z otwartego zamka, to zawsze jest ryzyko, że lufa nie jest pusta! W najgorszym razie jest tam materiał miotający i ok. 20 gramów pentrytu!

Loslau

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2006, 15:43:05 »
Wielkie dzięki Botras !!! ...właśnie tak przypuszczałem.
Pytałem już na niejednym forum bez rezultatu... a na jednym nawet mi fotki usuneli :( "bo
 to groźna broń".
Właśnie o to mi chodziło - za co w pierwszej kolejnośći "pociągnąć" żeby otworzyć klape.
Zawias napewno trzeba będzie zagrzać palnikiem łatwo nie będzie, nasuwają się kolejne
problemy - usta, podajnik taśmy,zamek,no i ten pokrecony mechanizm spustowy
Najlepsze były by fotki i opisy jak go rozebrać krok po kroku...
ale o tym można tylko pomarzyć :(
 ale myśle że itak warto :) Zawsze tp KAWAŁ histori. :)
Ciężko cokolwiek znaleźć na temat tej broni...
Remontowałem też kiedyś np. MG 42, i z tym niebyło wcale problemu.
Fotki,rysunki,schematy itp. każdej części można było bez problemu znaleźć na sieci,
...ale z tym GUNem to przes..ane :)...niema praktycznie nic!
Ale znalazłem ostatnio adres niemieckiej firmy, posiadającej w swej ofercie CD,
z repro. oryginalnych instr.obsł. do większości działek pokładowych luftwaffe.

JUWAGA! Jakkolwiek MG151/20 strzelał z otwartego zamka, to zawsze jest ryzyko, że lufa nie jest pusta! W najgorszym razie jest tam materiał miotający i ok. 20 gramów pentrytu!

A co do pocisku w lufie...zdaje sobie z tego oczywiście sprawe.
Miałem kiedyś jeszcze jednego MG151/20 (bez klapy,i wsumie całego środka - sama lufa z komorą)
w którym  w komorze nadal tkwił nabój.
Doskonale pamietam jak ciężko było się go wtedy pozbyć.
(wybicie od strony lufy z oczywistych względów odpada)
Co co do ładunku, to pociski rozrywająco-zapalające 2cm stosowane w lotnictwie
elaborowano raczej RDXem (Heksogenem z dodatkiem pyłu aluminiowego).

Pozdrawiam.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2006, 18:54:32 »
Co to znaczy elaboracja ?

Na dws'ie ( to złe forum :D ) też usłyszałem to określenie , ale tam z kontekstu wynikało że elaboracja to proces dostarczenia pocisku do adresata :) w trybie priorytet-polecony. Zaś tutaj wynika z kontekstu iż elaboracja odnosi się do samego zadziałania głowicy bojowej po dotarciu do adresata.Byłbym wdzięczny za za zrobienie jesności.