Autor Wątek: [1.1x, FC] Wspólne latanie on-line cz. II  (Przeczytany 184921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

McHaron

• Gość
Odp: [1.1x, FC] Wspólne latanie on-line cz. II
« Odpowiedź #75 dnia: Września 29, 2005, 15:47:42 »
Cytat: qrdl
Proszę natomiast nie stosować przeliczników i "miar sprawiedliwości", że jak ja mam w preloadzie 4, a ktoś 2 rakiety, to jest niesprawiedliwie - to jest wojna....  . Rakieta rakiecie nierówna i niestety strona blue ma tutaj nieco gorszą pozycję (szczególnie IR), którą imo rekompensuje prędkość i ilość paliwa w F15 oraz b. duża ilość pestek w lufach.

No tak, ale jeżeli krótszy zasięg rakiet F15 kompensuje jego prędkość, to ilości powinny być podobne :), a nie 2/1 na rzecz MIG'a :).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #76 dnia: Września 29, 2005, 15:49:31 »
Nie rozumiem po co się rozdrabniacie... gunzo zawsze był gunzo - działka i nic więcej, a potem był "real" czyli co kto chciał to brał w dowolnej ilości  :P

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Września 29, 2005, 17:09:09 »
Cytat: Sundowner
Nie rozumiem po co się rozdrabniacie... gunzo zawsze był gunzo - działka i nic więcej, a potem był "real" czyli co kto chciał to brał w dowolnej ilości

Ta formuła latania, o której pisałem powyżej, czyli GUNS+IR została w praktyce sprawdzona (nie tylko przeze nas) i imo dobrze służy dynamice rozgrywki. Oczywiście ilość i rodzaj rakiet mają tutaj kolosalne znaczenia. Rakiety IR są o tyle ciekawą bronią, że umożliwiają zaawansowaną taktykę podkradania się, strzelania i oczywiście dysponowania nimi, biorąc pod uwagę, że ma się ich np 2. Walka na działka bywa w tak skonstruowanym polu walki czymś częstym i naturalnym - wszystko toczy się w zasięgu wzroku.
Innym wariantem, z powodzeniem stosowanym u mnie, jest ustalenia limitu rakiet na np. 3 dowolnego typu. Interesujące jest wówczas w jaki sposób naturalna selekcja ustala zestaw takich rakiet oraz różnorodność taktyk: od świecenia po oczach radarem do polowania z nosem przy ziemi.
Wszystkie te zabiegi mają na celu uatrakcyjnienie rogrywki, bo GUNZO we właściwym tego słowa znaczeniu, w przypadku maszyn dostępnych w FC, jest interesujące, ale niekoniecznie porywające. Tak więc stosujemy różne opcje żeby życie miało smaczek... ;-)

pozdrawiam,
qrdl

[ Dodano: Czw Wrz 29, 2005 7:13 pm ]
Cytat: McHaron
No tak, ale jeżeli krótszy zasięg rakiet F15 kompensuje jego prędkość, to ilości powinny być podobne

Niekoniecznie:
1. f15 zawsze może zrezygnować z walki ze względu na przewagę prędkości.
2. Ze względu na znaczną przewagę w ilości paliwa nad migiem29, przy podobnych umiejętnościach pilotów, f15 z łatwością doprowadza miga do bingo fuel.

Wniosek: więcej rakiet w migu29 daje możliwość opędzenia się od natrętnych 15, o ile pilot miga nie ulegnie pokusie strzelania z wszystkiego co ma - w tym wypadku pilot 15 powinien bezwględnie unaocznić pilotowi miga rzeczone przewagi 15.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Września 29, 2005, 17:46:49 »
A takie male pytanko natury praktycznej...kiedy i gdzie mozna dowiedzec sie o lotach i czy mozna sie do nich przylaczyc bez imiennego zaproszenia :?:

NESQUIK

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Września 29, 2005, 17:51:31 »
Cytat: funny_man
A takie male pytanko natury praktycznej...kiedy i gdzie mozna dowiedzec sie o lotach i czy mozna sie do nich przylaczyc bez imiennego zaproszenia :?:

Zawsze mozesz sobie polatac na HyperLobby musisz tylko sciagnac i zainstalowac programik http://hyperfighter.sk

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Września 29, 2005, 17:57:59 »
A takie male pytanko natury praktycznej...kiedy i gdzie mozna dowiedzec sie o lotach i czy mozna sie do nich przylaczyc bez imiennego zaproszenia

Do mnie każdy się może przyłączyć - o ile serwer pozwoli i nie zacznie samoczynnie wywalać :-) - bez zaproszenia i będzie mile widziany :-)
Proszę czytać moje opisy na GG, tam zawsze jest info co, jak i gdzie.

zapraszam,
qrdl

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Września 30, 2005, 13:01:59 »
f15 zawsze może zrezygnować z walki ze względu na przewagę prędkości.

No bez przesady :). Nawet F-15 nie potrafi przejść z miejsca do prędkości WARP 4! Wyprostowanie lotu, to ustawienie się na strzał, a latając w kółko, unikając rakiet jeszcze nikt się dobrze nie rozpędził. Dlatego jestem przeciwny układowi uzbrojenia Mig/F = 4 / 2, ale 3/2, tak jak zawsze było jest moim zdaniem OK.

Ze względu na znaczną przewagę w ilości paliwa nad migiem29, przy podobnych umiejętnościach pilotów, f15 z łatwością doprowadza miga do bingo fuel.

Dobrze wiesz, że dopalacz w walce manewrowej ma sens tylko w przypadku konieczności odnowienia potencjału energii po gwałtownym jej spadku w wyniku ostrego manewru i jest uruchamiany tylko na chwilę, zakręty na ciągłym dopalaczu raczej nie należą do najostrzejszych :).

Natomiast jeżeli mielibyście się Panowie ganiać w kółko dłużej niż minutę, dwie, to i tak, biorąc pod uwagę fakt, iż nasze bazy są zlokalizowane bardzo blisko, za chwile zlatuje się reszta szarańczy z obu stron i ilość paliwa przestaje mieć znaczenie.

Powtarzam Mig-29 / F-15 = 3 / 2 w rakietach, i to jest ok. Czyli bez zmian!

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Września 30, 2005, 13:21:49 »
Szanowni Koledzy,

Obecna sytuacja niestety nie zachęca do gry online na serwerach stawianych przez nasze grono, ze względu na niestabilność gry multi w przypadku podłaczenia >6 klientów...
Od razu odpieram zarzut, że możemy grać na HL. Owszem, na HL stoją serwery dla kilkunastu/dziesięciu graczy jednak należy się zastanowić dlaczego jest ich tyle, że można je policzyć na palcach jednej ręki, no i jakie są ich koszty, skoro są dedykowane do FC... Inaczej mówiąc należy zadać pytanie dlaczego FC jest tak - stosunkowo - mało popularne w sieci skoro sporo osób to ma i chciałoby grać? Nie sądzę, żeby problemem były tylko wymagania sprzętowe FC.
Otóż testowaliśmy FC na neostradzie 1Mbit (256Kbit uploadu) i zawsze przy ok 7 graczach następują losowe wykopy z serwera, co praktycznie uniemożliwia zabawę - wielokrotnie o tym pisałem. Podobnie było wczoraj za co chciałbym przeprosić nowych Kolegów i mam nadzieję, że nie zniechęcą się do grania z nami on-line.
Wczoraj w nocy, w akcie desperacji, wysmarowałem taki oto temat na forum lockon.ru
http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=10824
Zapewne pod względem formy i treści można by było wiele poprawić, jednak ja pisałem to już ostatkiem sił, mam jednak nadzieję, że sedno sprawy zostało w miarę jasno przedstawione. Przynajmniej na razie reakcja na nasze problemy jest nikła i nawet pojawia się sugestia, że mamy piraty 1.02 :-) Coż, mam nadzieję, że może ktoś coś sensownego napisze, np. deweloperzy, a ja chciałbym prosić Kolegów o merytoryczne dopisywanie się do tematu, żeby nie powstało wrażenie, że sam to sobie wymyśliłem i można ten problem zmarginalizować. Czekamy na 1.11 i sądzę, że jest to ostatnia chwila żeby pisać o bugach w 1.1, bo inaczej nic się nie zmieni i nigdy nie pogramy w porządnego multi w warunkach "domowych"...

pozdrawiam,
qrdl

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Września 30, 2005, 14:12:47 »
Rozmawiałem z Mustangiem ze 169th na temat tak bardzo nas trapiący. W większości usłyszałem to czego się spodziewałem.

Krótki referat z rozmowy.

Problem wywalania powyżej jakiejś tam ilości ludzi jest ponoć stary jak świat, jeszcze sprzed 1.1. Wynika on, tak jak myśleliśmy, bezpośrednio z prędkości uploadu. Zazwyczaj wiąże się też z nagłym narastaniem ping'ow, co akurat u nas nie ma za bardzo miejsca. Chłopaki ze 169th mocno nad tym siedzieli, w wyniku czego mogli mi sprzedać kilka informacji co można jeszcze poza podniesieniem uploadu starać się zrobić - za dużo to pewnie nie pomaga, skoro zdecydowali się na serwer pseudodedykowany, ale warto popróbować.

Wszyscy klienci powinni w konfiguracji mieć ustawioną prędkość 128/128. - to w sumie zazwyczaj mamy.

HOST, czyli serwer powinien mieć ustawienie 1024/256, z tym że takiego standardowo nie ma, wiec 1024/128, it's ok. - tutaj już nie wiem jak zazwyczaj jest u Qrdl'a.

Modemy i inne wynalazki są do bani ( było "do d..y", ale skasowałem :lol:  - Mazak rozsierdzilsia po wczorajszym ... po co go drażnić ?) !dużo stabilniej pracuje gra na router'ze!.

Wszystkie AI powinny być wywalone - samy, śmigłowce, czołgi i inne ... do kosza. Na to wpadł wczoraj Kurdl, ale samo w sobie dużo nie zmieniło.

Tak więc może następnym razem spróbujemy u Tracera, on siedzi na routerze. Najlepszym jednak rozwiązaniem byłby silniejszy upload, bo i tak nie wywalczymy więcej jak jednego dodatkowego latającego :( i może nie będzie wywalać przy 8.

A cha, chłopaki ze 169th podesłali mi taką oto stronkę ... są na niej bardzo fajnie rozpisane kolejne kroki konfiguracji większości dostępnych na rynku routerów - i nie tylko - pod wybrane gry!

S!

P.S. 169th - Oni też się modlą, że może ED coś z tym zrobi w 1.11 lub 1.2 - wreszcie!

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Września 30, 2005, 14:33:11 »
Hi,

Ja to wszystko rozumiem, nie rozumiem tylko dlaczego na forum lockon.ru praktycznie nikt o to nie zrobił jeszcze wielkiej grandy. Wystarczy przeszukać tamtejsze forum żeby się przekonać, że problemem jest np. złe wyświetlanie brzechwy rakietki w trybie multi, a nie poważne problemy z hosotwaniem.
Wierzcie mi, że ustawienia "connection" w LO były przeze mnie gruntownie analizowane i w pliku config mam je nawet zmienione pod kątem specyfikacji up/down neostrady. I nic. Oni z 169 mogą się modlić, a powinni raczej pisać, pisać, pisać i jeszcze raz pisać na lockon.ru, zamiast lizać się po fijutkach z devoperami z ED :roll:
Router pewnie jest lepszy niż modem, ale u Tracerx`a też kopało, tak? Ja byłbym skłonny kupić router (200-300pln) ale jeśli okazałoby się, że jest +1 gracz, to ja dziękuję za taki multiplayer...

pozdrawiam,
qrdl

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Września 30, 2005, 14:45:09 »
No nie, u TracerX'a ponoć nie kopało, przynajmniej nie przy tej samej ilości graczy. Dlatego trzeba to sprawdzić. Co to 169th Mustang powiedział mi, że rozmowy z ED były (może nie na forum), a ED twierdzi ponoć, że jest to bezpośrednio zależne od upload'u i koniec.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #86 dnia: Września 30, 2005, 14:54:23 »
Dobra kammeraden, w ramach testu mogę postawić dzisiaj serwer LO:FC wszak moje Atari 65XE lata świetności ma już za sobą więc wątpię żebyśmy polatali sensownie (czyt. bez lagów) ale pozwoli to sprawdzić czy serwer kopie przy 8 ludziach również u mnie. Z TPSA nie mam wiele wspólnego, łącze mam  2Mbit/1Mbit więc troszkę więcej niż Qrdl. PO drodze żadnych routerów, zmiennych IP nie mam więc "pjure połer" po kablu 8)  Potrzeba mi jeszcze misje od Qrdla z wczoraj. Najlepiej na GG do mnie napisać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Września 30, 2005, 15:53:34 »
Trzeba to dzisiaj sprawdzić koniecznie :) ... do wieczora!

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Września 30, 2005, 15:58:21 »
Router pewnie jest lepszy niż modem, ale u Tracerx`a też kopało, tak? Ja byłbym skłonny kupić router (200-300pln) ale jeśli okazałoby się, że jest +1 gracz, to ja dziękuję za taki multiplayer...

Nie wierz w cuda...Jedna osoba to max co moze to dac. Poza tym nie zgadzam sie z teza ze router poprawia cokolwiek w dzialaniu gry online jesli lacze(na ktorym jest serwer) nie jest dzielone! Przeciez sam router niczego nie zmienia jesli do niego podlaczony jest tylko 1 komputer.W ogole ktos wie tutaj do czego sluzy router?

Cytat: McHaron
a ED twierdzi ponoć, że jest to bezpośrednio zależne od upload'u i koniec.

No rzecz jasna i oczywista! Ja w ogole nie rozumiem sensu calej dyskusji :| Przeciez na 256kbits uploadu 6 do 7 osob(7 bylo u tracerx'a i nie kopalo ale pingi podskoczyly) to niezly wynik.Ja wiele lat gralem w counter-strike'a i tam na laczu o jakim mowa serwer pozwalal obsluzyc najwyzej od 3 do 4 osob :!: Ludzie, takie sa realia. Myslicie ze na neo postawicie serwer na 10 osob? NIEMOZLIWE. Poza tym neo nie za bardzo nadaje sie do hostingu - zmienne IP slaba jakosc lacz telekompromitacji polskiej i jeszcze pare aspektow technicznych czynia z tego lacza raczej miernote do stawiania serwerow!

Wazna sprawa jest aby osoby podlaczajace sie maily ustawione 128/128 bo wtedy nie wysysaja z hosta za duzo danych. Poza tym kiedy ktos hostuje gre(z takim laczem i chce zeby zagralo w miare duzo osob) nie powinien uzywac zadnych komunikatorow a'la wentylek albo TS! Macie pojecie ile procent lacza wam to zjada?

To na tyle moich uwag co do tematu hostingu i gry online.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Września 30, 2005, 16:12:37 »
.Ja wiele lat gralem w counter-strike'a i tam na laczu o jakim mowa serwer pozwalal obsluzyc najwyzej od 3 do 4 osob  Ludzie, takie sa realia.

Coż, wygląda, że żyjemy w innej galaktyce. Ja mając niegdyś SDI (a to było jakieś 10kb/s) byłem w stanie hostować bez lagów, z pingami 60~100 do 6 osób na HL w IL2Sturmovik. Do diaska czym zatem różni się tak bardzo FC od starego poczciwego iła, jeśli mówimy o multi?!?
Funny nie obraź się, ale wydaj mi się, że mijasz się z problemem. Ja nie piszę, że te łącze jest super, hiper. Ja tylko pytam się dlaczego SERWER WYWALA graczy a nie np. podnoszą się pingi i powstają lagi. Problem wywalania nie jest SYGNALIZOWANY skokiem pingów, albo nasileniem lagów. Jeśli dalej nie rozumiesz, to może ktoś inny ci wytłumaczy co tutaj jest faktycznie PROBLEMEM...

pozdrawiam,
qrdl