Autor Wątek: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator  (Przeczytany 95830 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator
« Odpowiedź #210 dnia: Października 01, 2006, 18:35:04 »
Witam!
Czekałem i czekałem z kupnem Condora. Jak już sie zdecydowałem nie ma go na Pilot.pl. Znacie może jakiś inny sklep w Polsce w którym moge kupić tego sima? Nie mam karty płatniczej tak, że zakup z zagranicy odpada.
Niestety, jak PL to tylko w Pilotsach. Pozostaje jedynie wersja download z kartą kredytową ew. wersja pudełkowa ale też z zagranicy (wyjdzie drożej niż w Pilotsach)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

pepe5k

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Października 02, 2006, 07:47:52 »
Dzieki za info. Już złożyłem zamówienie na wirtualną karte płatniczą. Teraz czekam i jak tylko dostane karte, kupie w simMarkecie wersje download.
W końcu bedzie można online polatać :002: :002:
Pozdrawiam wszystkich.
Niedługo do Was dołącze. :020:

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Października 03, 2006, 12:59:27 »
Właśnie wałkuję szkółkę i mam kilka pytań:
1. (MC theory) Z tego co przeczytałem w manualu dowiedziałem się, że mam ustawić przewidywanie noszenie w następnym kominie - skąd mogę wiedzieć jakie będzie to noszenie?
2. (noszenia)
  a) Jak szukać kominów?
  b) Latać od chmurki do chmurki?
  c) Czy są jakieś różnice w noszeniach w zależności od chmury (jeśli tak, to jak je poznać)?

robsik

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Października 03, 2006, 13:47:07 »
1. (MC theory) Z tego co przeczytałem w manualu dowiedziałem się, że mam ustawić przewidywanie noszenie w następnym kominie - skąd mogę wiedzieć jakie będzie to noszenie?
2. (noszenia)
  a) Jak szukać kominów?
  b) Latać od chmurki do chmurki?
  c) Czy są jakieś różnice w noszeniach w zależności od chmury (jeśli tak, to jak je poznać)?

Ja na pewno nie jestem ekspertem w szybowcowaniu, ale myślę, że przynajmniej podejmę temat a fachowcy rozwiną:

ad. 1: wartość przewidywanego noszenia w następnym kominie jest pewną średnią, która da się określić po odwiedzeniu kilku. W ten sposób określasz jak mocne średnie noszenia są. Mowa jest raczej o wartościach średnich - jeśli chodzi o Teorię MC.

ad. 2. szukasz przede wszytkich bardzo młodych chmur, które dopiero co powstają - z reguły jeszcze bardzo słabo zarysowane. W poszukiwaniu takich na pewno przyda się zoom. przy takich najczęściej wznoszenie jest mocne. Ponadto termika to nie wszytko. Jeżeli mamy do czynienie jeszcze z wiatrem, możemy liczyć na wznoszenia zboczowe - to dodatkowo zależy od kierunku wiatru w stosunku do zbocza. No i jest jeszcze tzw fala (nie wiem jak to po polsku brzmi), która występuje przy określonych warunkach (czytaj szkółkę).

Przy lataniu szybowcowym należy więc uwzględnić wszelkie możliwe metody wznoszenia  :001:. Nie mniej jednak z tego co pamiętam, to MC Theory dotyczy wyłącznie noszeń termalnych.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Października 03, 2006, 15:22:59 »
dizęki:)
Jak na początek bardo mi pomogłeś - szczególnie jeśli chodzi o chmury - ja kręciłem się pod jakimiś wielkimi chmurami z  nadzieją, że będę miał wielkie noszenie:)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #215 dnia: Października 03, 2006, 16:01:52 »
Polecam całą literaturę dot. szybownictwa, akurat w tym simie rzeczywistosc ma odzwierciedlenie w symulacji, poczytaj sobie też info na www w linkach tutaj : http://acn.waw.pl/sturm/Condor_links.html Linki o szybownictwie - masz tam wiele artykułów które wszystko wyjaśnią

JEST NOWY ADDON - Zachodnia Szwajcaria czyli Duzzzzie GÓRY  :banan

http://www.speedbattle.com/downloads.php?lang=en

źródło: http://simflight.com/ z dziś ale tak cos mi się wydaje, że ta Szawjcaria (choc jej nie mam) kisi się tam juz od dawna
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2006, 16:21:31 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #216 dnia: Października 03, 2006, 18:10:29 »
Od jak dawna nie wiem, ale od miesiąca napewno  :banan.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #217 dnia: Października 03, 2006, 21:12:59 »
No i jest jeszcze tzw fala (nie wiem jak to po polsku brzmi), która występuje przy określonych warunkach (czytaj szkółkę).

Fala=Żagiel???
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

maymar

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Października 03, 2006, 21:18:56 »
... Ponadto termika to nie wszytko. Jeżeli mamy do czynienie jeszcze z wiatrem, możemy liczyć na wznoszenia zboczowe - to dodatkowo zależy od kierunku wiatru w stosunku do zbocza. No i jest jeszcze tzw fala (nie wiem jak to po polsku brzmi), która występuje przy określonych warunkach (czytaj szkółkę).

Co do fali i jej polskiego odpowiednika to nie pomyliłeś się tak samo się nazywa jak w angielskim.
Co do noszeń to dla bardziej wtajemniczonych przy słabiutkim wiaterku bądź jego braku można latać przy zboczu wystawionym do słońca.
Słońce ogrzewa powierzchnię stoku i owe gorące powietrze wędruje do góry (wznoszenie) należy przy tym pamiętać że tak samo jak przy żaglu od wiatru tak samo przy żaglu od słońca na przeciwnym stoku będzie dusiło.

maymar

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: Października 03, 2006, 21:28:17 »
Fala=Żagiel???

Nie to nie to samo.
Fala występuje na zaczej wysokości, natomiast żagiel jest przy samym zboczu.
Troszkę trudno mi to wytłumaczyć a nie mam pod ręką rysunku który by to w prosty sposób pokazał.

« Odpowiedź #220 dnia: Października 03, 2006, 22:10:29 »
Fala jest zjawiskiem orograficznym (stacjonarnym). Występuje najczęściej po zawietrznej stronie grzbietów górskich, w przypadku spełnienia kilku warunków. Do najważniejszych należą: duża prędkość wiatru, stały rozkład prędkości wraz z wysokością, równowaga stała atmosfery. Dlaczego się pojawia - tłumaczyć nie będę, bo byłoby tego za dużo. Gdzie jest? Oto i prosty rysunek:

Falę mogą wskazywać chmury soczewkowe (altocumulus lenticularis), które pojawiają się w pobliżu "szczytów fal". Ich najbardziej charakterystyczną cechą (poza kształtem) jest fakt, iż mimo silnego wiatru "stoją w miejscu". Noszeń należy szukać po nawietrznej stronie chmur.

Poniżej strefy falowej, po zawietrznej stronie wzniesienia, tworzy się obszar rotorów - wirów powietrznych o dużej energii. Dają się one wykorzystać jako źródło noszeń, jednak jest to już "wyższa szkoła jazdy". Generalnie strasznie tam rzuca, i lepiej się tam nie pojawiać.

Więcej szczegółów łatwo znaleźć w sieci.

Wysokich lotów!
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2006, 22:17:10 wysłana przez Miron »
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #221 dnia: Października 03, 2006, 23:01:28 »
Poniżej strefy falowej, po zawietrznej stronie wzniesienia, tworzy się obszar rotorów - wirów powietrznych o dużej energii. Dają się one wykorzystać jako źródło noszeń, jednak jest to już "wyższa szkoła jazdy". Generalnie strasznie tam rzuca, i lepiej się tam nie pojawiać.
Tyle tylko, że aby dotrzeć do fali to zazwyczaj trzeba się przez te rotory przebić  :005:
Przed lotami na falę ćwiczy się tzw. "halniaka" czyli loty na holu we wzburzonym powietrzu.

Dzięki Miron - teraz i ja wiem też więcej  :banan choć już raczej tej wiedzy nie wykorzystam.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #222 dnia: Października 05, 2006, 00:34:32 »
No i screenik ze scenerią West Swiss - też polecam zassać dla Condora, naprawdę duże górki. Fotka z Traski online 107km

A teraz bonusik:
zakładamy pampersa i oglądamy to - http://www.youtube.com/watch?v=SIdX6CU7L_0
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2006, 00:40:49 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

pepe5k

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Października 05, 2006, 22:20:38 »
Niezły kosiaczek na tym filmiku:):)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #224 dnia: Października 07, 2006, 01:10:22 »
Ughhh, lecę sobie online, wyścig jak prawie codzień. Zadowolony, że mam na budziku 200km/h i 3500m pod sobą. Dolatuję do pezeta, shit, nie zaliczył. Postanawiam zrobić pętlę, ale coś nie wyszło i z nosem do góry za długo się trzymam, zwalam się na skrzydło, coś na kształt ranwersa, ale już nie mogę tego wyciągnąć. Doiscus zwala się w dół tocząc śliczną spiralę szybciej i szybiej, a te 200 litrów które mam w plecaczku tylko mu w tym pomagają. Ziemia wiruje, jej ręcy wyciągają się ku mnie by chwycić w swe objęcia. Stall jak cholera. Mam paręnaście chwil, w których testuje wszystkie opcje wyprowadzenia patyka, Ctrl+E nie działa  :002:, walę o glebę i finito wyścigu. Heh, nawet po tylu miechach ten sim zaskakuje...

www.yoyosims.pl