Autor Wątek: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator  (Przeczytany 95581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Voss

• Gość
Odp: Gutes Produkt! - Condor: The Competition Soaring Simulator
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 08, 2006, 16:38:28 »
Koledzy, gdzie w końcu jest ten patch, na głównej stronie Condora w dziale download jest tylko 1.0.6 mimo że w newsach jest info o łatce 1.0.7 która jest do pobrania ale w downloadzie jej nie ma więc skąd ją pobrać ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 08, 2006, 17:17:50 »
Odśwież sobie cache przegladarki  :002: patch jest w sekscji Download : http://www.condorsoaring.com/downloads.htm
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

xper

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 08, 2006, 17:55:26 »
Właśnie zrobiłem kilka nowych dźwięków do Condora które powycinałem z filmów nakreconych w szybowcu ls8. Troche przyjemniej sie lata ;) polecam -> http://zonk-team.reyu.net.pl/sound.rar

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Voss

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 08, 2006, 18:40:26 »
Odśwież sobie cache przegladarki

Dzięki YoYo podziałało :)

« Odpowiedź #65 dnia: Marca 08, 2006, 19:20:41 »
Mam wrażenie, że  jest jakiś chytry sposób  :021: na 1.0.7 a ja o nim nie wiem. Pomożecie ? GG 9447458
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 11, 2006, 19:23:06 »
Condor Rulezzzzz! Gdzieś mi na trasie zrobiono fotkę w przelocie podczas konkurencji sportowej  :004:

www.yoyosims.pl

kornelcio

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 12, 2006, 10:37:49 »
czy tylko ja mam takie wrażenie, że po lewej stronie jest winglet, a po prawej nie ma? I, że w śdorku siedzi sobie pan ze słomianym kapeluszem??  :118: :118:

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 12, 2006, 11:15:23 »
Tylko Ty masz takie wrażenie. Winglet po prawej jest jasny, oświetlony przez słońce, więc zlewa się kolorystycznie z resztą skrzydła. Winglet lewy jest zacieiony, więc go widać wyraźnie. A pan nie nosi słomianego kapelusza tylko "kapelusik rybacki" - popularne nakrycie głowy wśród szybowników, ponieważ jest mały i nie posiada (prawie) ronda ani daszka, przez co nie utrudnia ruchów głową ani nie ogranicza widoku.

Fotka świetna, YoYo. Jak już uciułam niezbędne środki to - mam nadzieję - polatamy razem :-)
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 12, 2006, 11:53:44 »
Jak już uciułam niezbędne środki to - mam nadzieję - polatamy razem :-)

Fajnie, bo Polaków niestety dość mało jeszcze lata w Condora a zabawa online to najwieksza tutaj frajda. MOże kiedyś też zrobimy Szybowcowe Wirtualne Mistrzostwa Polski, sponsorem będzie Aeroklub Warszawski (może) + jeszcze ktoś, no ale to dopiero jak już będzie trochę uzytkowników. Zapraszam

No i może trochę mniej artystyczny fotka  :004:

www.yoyosims.pl

Piter

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 12, 2006, 14:18:11 »
Ciesze się, że wątek się rozrósł. :)

Mam nadzieję też niedługo kupić Condora (w sklepie FlightSim znalazłem najtaniej, wersja download = $50, jesli wiecie, gdzie taniej dajcie znać).

PS
Oglądałem 'condor stats' i zauważyłem, że istnieje pewna dowolność w stosowaniu oznaczeń rejestracyjnych. (Choć oczywiście wiele osób z kraju i zagranicy stosuje je poprawnie). Skoro sim jest bardzo realistyczny, miłoby było, moim zdaniem, również stosować numery rejestracyjne inspirowane zasadami z tzw. realu. Czyli np. szybowce z PL nosiłyby oznaczenia czterocyfrowe: np. SP-2143 (SP-0xxx - motoszybowce, SP-8xxx - szybowce w kategorii specjalnej)

"/.../
Rozdział 3

Znaki rozpoznawcze oraz inne znaki i napisy na statkach powietrznych

§ 8. 1. Znak rozpoznawczy tworzy znak przynależności państwowej oraz znak rejestracyjny i składa się on z grupy liter lub cyfr albo liter i cyfr.
2. Znakiem polskiej przynależności państwowej są litery SP.
3. Znak przynależności państwowej umieszcza się przed znakiem rejestracyjnym. Oba znaki rozdziela się poziomą kreską.
4. Samoloty, śmigłowce, balony i sterowce otrzymują znak rejestracyjny złożony z grupy trzech liter.
5. Szybowce i motoszybowce otrzymują znak rejestracyjny złożony z grupy czterech cyfr.
6. Spadochrony otrzymują znak rejestracyjny złożony z grupy pięciu cyfr. /.../"

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia rejestru cywilnych statków powietrznych oraz znaków i napisów na statkach powietrznych (Dz. U. z dnia 27 czerwca 2003 r.) Na podstawie art. 42 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. - Prawo lotnicze (Dz. U. Nr 130, poz. 1112)

+ kilka linków dla zainteresowanych tematem:

ULC - Zasady rozmieszczania znaków rozpoznawczych,
Rejestr Cywilnych Statków Powietrznych (RCSP)
http://www.ulc.gov.pl/index_1.php?dzial=rejestry&plik=rejestrcspzrsp
http://www.ulc.gov.pl/index_1.php?dzial=rejestry&plik=rejestrcspzr

Civil aircraft register of World by Pascal BRUGIER
(oznaczenia z całego świata)
http://w3.teaser.fr/~pbrugier/n_index.htm

i tamże Polskie:
http://w3.teaser.fr/~pbrugier/n_sp.htm

Nieoficjalny rejestr cywilnych statków powietrznych (z obrazkami)
http://lotnictwo.net/rejestr/rejestr.php

PPS
Yoyo - pomijam, że masz na szybowcu oznaczenie trzyliterowe, to:

§ 9. Znak rejestracyjny składający się z liter nie może zaczynać się od litery Q oraz tworzyć grupy liter sygnału niebezpieczeństwa SOS lub podobnych ważnych sygnałów, a w szczególności XXX, PAN i TTT, oraz zawierać następujących liter: J, Ł, Ą, Ę, Ń, Ó, Ż, Ź, Ć, Ś.

;)

Pozdrawiam

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 12, 2006, 15:20:04 »
Tylko pamietaj, że jeśli kupujesz w sklepie za granicą Unii to płacisz jeszcze jednak Vat  - wiec ostateczna cena wyjdzie przy płatności (to samo dotyczy sklepu na stronie Condora bo to Słowenia), jeśli chodzi o wersje download w sklepie w EU to simmarket > http://secure.simmarket.com/product_info.php?products_id=1496 ale prawie 47 Euro - czyli nie wiele mniej niż pudełkowe wydanie w rodzimym sklepie. Wybór nalezy do ciebie

Co do oznaczeń - jasne, moża tak temat traktować, ale tylko jeśli chcesz sie samemu bawić na PC w domu - w lataniu online jednak szybka identyfikacja się dość przydaje (a lata np. 32 zawodników), rejestracje bardziej służą dla identyfikowania przy takim lataniu, a drugą sprawą to fakt, że nikt nie będzie chciał zmienić swojej i stracić poprzednie, realne statystyki tylko po to by mieć SP-XXXX. Niemniej zachęcam do tworzenia takich własnie - ale jeśli ktoś rejestruje się po raz 1-y.

www.yoyosims.pl

Piter

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 13, 2006, 00:55:22 »
Hmmm - kłopot z tą Unią... Jesli kupuje się w US to kiedy ten VAT jest pobierany/naliczany? Juz w sklepie, czy w momencie przeliczania kwoty na zł w banku kupujacego?

A co do oznaczeń jeszcze - właśnie samemu w domu na PC mozna wymyślać cokolwiek, inaczej online; skoro już istnieje pewna międzynarodowa społeczność, to mogłaby przestrzegać pewnych, międzynarodowych, norm i zasad - w końcu to symulator z ambicjami. :)
Do szybkiej identyfikacji służą dużo większe 'numery' startowe, te z ogona, pod flagą, widoczne pewnie równiez w statsach wyścigu. ;)
Masz oczywiści rację, zmiana rejestracji to kłopot dla tych, którzy mają już jakiś dorobek w lataniu online. No chyba, żeby twórcy umożliwili taką zmianę z zachowaniem statystyk...

Pozdrawiam

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 13, 2006, 10:25:24 »
Vat doliczy się jak będziesz robił zakup w sklepie - czyli jeszcze przed zatwierdzeniem transakcji - możesz to sobie sprawdzić a potem po prostu nie zatwierdzić. Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że końcowa cena będzie taka sama jak właśnie w simmarkecie bo przeważnie tak robią by ceny wersji download były wszędzie takie same

www.yoyosims.pl

Piter

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 15, 2006, 00:13:57 »
Nabyłem. :) Trzeba wspierać małe firmy.

Teraz chętnie pouczyłbym się z kimś i polatał. :| Jest jakaś mini szkółka online? Czy Ty Yoyo sam sie uczyłeś? Może jakieś wskazówki dla początkującego. Dodam, że nie latałem na szybowcach w RL. :\ Wtedy inaczej sie pewnie czuje tego sima...