Widzę, że ilość materiałów napływa szybciej niż nadąże je "przerabiać". W związku z zainteresowaniem zmodyfikowałem nieco plany produkcyjne w stosunku do PL-MOD i pokuszę sie o zrobienie skinów polskich MiG-ów w kilku odmianach.
Ponieważ PL-MOD w odniesieniu do 41 elt z Malborka (szkoda, że nie mamy tam "wtyczki") daje mozliwość wstawienia kilku skinów - jak na razie to "numerowane" maszyny 4111, 4113, 4115 (to akurat UB, ale w chwili powstawania moda były tylko cztery wyremontowane ex-niemieckie samoloty, a cztery dawały klucz i była to lepsza kombinacja niż 3) i 4118 mają po prostu wrzucone numery na "uniwersalny skin" - to postaram się wykonać cztery skiny z odpowiednimi numerami (może już będzie jakaś informacja o nowych i nie trzeba będzie używać "szparki" jako maszyny jednomiejscowej) na podstawie konkretnych samolotów.
Ze skinem dla 1 elt jest trochę gorzej bo tam (jak na razie może przy LO 1.2 to się zmieni) jest tylko jeden "niemumerowany" skin MiG'a-29 (MIG-29-PAINT-DEF-10-L/R) i jeden skin z czerwonymi numerami (krój inny - ale już bez przesady). Wiec chyba powstanie jeden uniwersalny skin na bazie samolotów po remontach i drugi jakiejś konkretnej maszyny - chyba takiej, która jest najlepiej udokumentowana (może zresztą zrobię też jakieś skiny alternatywne - w końcu ModMan-em czy LoMan-em można je sobie łatwo instalować i odinstalowywać).
Na razie jestem na etapie prób kolorów (to trochę żmudna robota bo trzeba za każdą zmianą odpalać Locka i sprawdzać jak to wygląda np. w wirtualnym słońcu) - jest to o tyle trudne, bo na zdjęciach różne oświetlenie powoduje trudność "dopasowania" odpowiedniego odcienia. Zmontowałem też już odpowiedni template - powstał z połączenia oficjalnego template ED z innym, który znalazłem w sieci.
Co do materiałów to byłbym jeszcze wdzięczny za poszukanie dokumentacji fotograficznej MiG-ów z Malborka i ewentualne informacje jakie numery noszą maszyny eksploatowane w tej eskadrze. Najwartościowsze są zdjęcia w locie gdzie widać układ plam na górnej powierzchni maszyn - większość zdjęć (np. z tej stronki:
http://www.lwwo.slupsk.pl/pliki/glowna.php) pokazuje samoloty na ziemi i z boku.