Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 02, 2006, 17:12:58 »
Jestem ciekawy co myślą o tym Ci, którzy się takowej maszyny w polskim malowaniu swego czasu domagali ?
Ja się nie domagałem, ale mnie się podoba bardzo!!  :001:
Co do tych trzech MiG-ów, a właściwie jednego to wydaje mi się, ze wiem który to jest. Podejrzewam, że jest to samolot z numerem 38
Swoje podejrzenia zaznaczyłem na czerwono:

Na drugim zdjęciu widać z bliska lewy statecznik "38" i charakterystyczny "szlaczek" na nim

Na kolejnym zdjęciu widać jasną plamę kamuflażu zachodzącą w oklicę działka, kształt czarnej plamy przed kabiną ciemny lewy statecznik pionowy, oraz jasną plamę wewnątrz prawego statecznika pionowego, która jest najprawdopodobniej na pierwszym zdjęciu MiG-a w locie.

Maszyna o tyle ciekawa, ż ma komplet godeł syrenka i godło Eskadry Kościuszkowskiej - uwaga godło Eskadry Kościuszkowskiej jest tylko z lewej strony kadłuba.
To tyle co na razie udało mi się wywęszyć.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 02, 2006, 21:40:56 »
Ja się domagałem Su-22 z kokpitem Su-25.Jakoś malowania Su-25 z szachownicami moja psychika* nie potrafi przeskoczyć ale wykonanie bardzo ładne.
Co do malowania mińskich "29" to chyba te jest najbardziej "powtarzalne"

Chociaż można by też zaszaleć z takim;

*Już w dziecinstwie jak bawiłem się samochodzikami to wszystkie musiały być w jednej skali  :002: :002:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2006, 21:55:37 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 02, 2006, 21:54:52 »
Maszyna o tyle ciekawa, ż ma komplet godeł syrenka i godło Eskadry Kościuszkowskiej - uwaga godło Eskadry Kościuszkowskiej jest tylko z lewej strony kadłuba.
To tyle co na razie udało mi się wywęszyć.

Dobrze węszysz, jak chcecie to mam kilka fotek tej maszyny z Krzesin w dużej rozdzielczości.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 03, 2006, 09:56:20 »

...jak chcecie to mam kilka fotek tej maszyny z Krzesin w dużej rozdzielczości.

No pewnie, że chcemy!!! :)

Offline martin

• *
« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 03, 2006, 10:50:09 »

...jak chcecie to mam kilka fotek tej maszyny z Krzesin w dużej rozdzielczości.

No pewnie, że chcemy!!! :)

Dobra, wieczorkiem spakuje i wystawie, jakość nie jest oszałamiająca, bo aparat był g... ( tak wiem, kiepeskiej baletnicy... ), ale widać w miarę dobrze schemat malowania.

« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 03, 2006, 13:57:42 »
Widzę, że ilość materiałów napływa szybciej niż nadąże je "przerabiać". W związku z zainteresowaniem zmodyfikowałem nieco plany produkcyjne w stosunku do PL-MOD i pokuszę sie o zrobienie skinów polskich MiG-ów w kilku odmianach.

Ponieważ PL-MOD w odniesieniu do 41 elt z Malborka (szkoda, że nie mamy tam "wtyczki") daje mozliwość wstawienia kilku skinów - jak na razie to "numerowane" maszyny 4111, 4113, 4115 (to akurat UB, ale w chwili powstawania moda były tylko cztery wyremontowane ex-niemieckie samoloty, a cztery dawały klucz i była to lepsza kombinacja niż 3) i 4118 mają po prostu wrzucone numery na "uniwersalny skin" - to postaram się wykonać cztery skiny z odpowiednimi numerami (może już będzie jakaś informacja o nowych i nie trzeba będzie używać "szparki" jako maszyny jednomiejscowej) na podstawie konkretnych samolotów.

Ze skinem dla 1 elt jest trochę gorzej bo tam (jak na razie może przy LO 1.2 to się zmieni) jest tylko jeden "niemumerowany" skin MiG'a-29 (MIG-29-PAINT-DEF-10-L/R) i jeden skin z czerwonymi numerami (krój inny - ale już bez przesady). Wiec chyba powstanie jeden uniwersalny skin na bazie samolotów po remontach i drugi jakiejś konkretnej maszyny - chyba takiej, która jest najlepiej udokumentowana (może zresztą zrobię też jakieś skiny alternatywne - w końcu ModMan-em czy LoMan-em można je sobie łatwo instalować i odinstalowywać).

Na razie jestem na etapie prób kolorów (to trochę żmudna robota bo trzeba za każdą zmianą odpalać Locka i sprawdzać jak to wygląda np. w wirtualnym słońcu) - jest to o tyle trudne, bo na zdjęciach różne oświetlenie powoduje trudność "dopasowania" odpowiedniego odcienia. Zmontowałem też już odpowiedni template - powstał z połączenia oficjalnego template ED z innym, który znalazłem w sieci.

Co do materiałów to byłbym jeszcze wdzięczny za poszukanie dokumentacji fotograficznej MiG-ów z Malborka i ewentualne informacje jakie numery noszą maszyny eksploatowane w tej eskadrze. Najwartościowsze są zdjęcia w locie gdzie widać układ plam na górnej powierzchni maszyn - większość zdjęć (np. z tej stronki: http://www.lwwo.slupsk.pl/pliki/glowna.php) pokazuje samoloty na ziemi i z boku.

« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 03, 2006, 14:13:52 »
Na razie jestem na etapie prób kolorów (to trochę żmudna robota bo trzeba za każdą zmianą odpalać Locka i sprawdzać jak to wygląda np. w wirtualnym słońcu) - jest to o tyle trudne, bo na zdjęciach różne oświetlenie powoduje trudność "dopasowania" odpowiedniego odcienia.
Staram się dorwać ten numer MiniRepliki z MiG-ami, ale coś nie bardzo mogę go dorwać, ale się staram.
Co do materiałów to byłbym jeszcze wdzięczny za poszukanie dokumentacji fotograficznej MiG-ów z Malborka i ewentualne informacje jakie numery noszą maszyny eksploatowane w tej eskadrze.
Na razie wieści są tylko o tych czterech, które wymieniłeś, reszta chyba jeszcze w remoncie.
Ze zdjęciami też dosyć kiepsko jest, bo 41 ELT cały czas się szkoli i stąd nie ma zdjęć z ćwiczeń czy pokazów na razie.
Trochę zdjęć jest tutaj http://lotnictwo.net/galselect.php?p=0&ui=133&ti=108&mi=52&quer=reg.reg&selectby=fotoID%20DESC&wpis=41, ale dość słabo widać górne powiechrznie, na ostatnie zdjęcia nie zwracaj uwagi bo to było jeszcze przed przemalowaniem w nasz kamuflaż.
Artukuł i dodatkowe fotki są tutaj http://lotnictwo.net/doc.php?doc=05061001
P.S. Miałeś rację pierwsze dwie cyfry malborskich samolotów zawsze mają być numerem eskadry.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2006, 14:22:14 wysłana przez Magneto »

« Odpowiedź #172 dnia: Stycznia 03, 2006, 21:11:48 »
Ponieważ Magneto:564: nadal zbiera materiały dotyczące MiG-ów z 1elt i analizuje malowanie poszczególnych maszyn, tymczasem "wziąłem na warsztat" 41elt z Malborka.

Plon dzisiejszej pracy to samolot z numerem 4113 (wymaga oczywiście jeszcze drobnych poprawek) jest chyba dość bliski oryginałowi:

dla porównania:

Niestety kilka miejsc jest dla mnie tajemnicą - chodzi o górne powierzchnie sterów wysokości oraz górna tylną część prawego skrzydła - jak na razie musiałem wykonać je "na wyczucie" bazując na układzie pozostałych "plam".

Będę wdzięczny jeżeli ktoś będzie w stanie wyjaśnić malowanie miejsc, które zaznaczyłem czerwonymi prostkątami. Wytknięcie ewentualnych zauważonych błędów również mile widziane - te skiny mają być jak najwierniejsze maszynom  z "reala".

W każdym razie biorę się za nastepne maszyny: 4111, 4118 oraz na razie chyba 4115 (wiem że to wersja UB - ale chciałbym wykonać komplet 4 samolotów). Może wyjaśni się sprawa kolejnych MiG-ów dla 41elt to zrobię zamiast niego "normalny" jednomiejscowy. Na razie takich informacji czy fotek brak.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #173 dnia: Stycznia 03, 2006, 22:23:27 »
Może coś pomogę;

118

Wszystkie trzy malborskie 9.12A

wiecej tutaj;
http://www.airfoto.pl/?module=Photos&action=Search

« Odpowiedź #174 dnia: Stycznia 03, 2006, 23:29:53 »
Dzięki jeżeli to ta sama impreza co na moich zdjęciach to kolejność jest nastepująca od lewej 4111, 4118, 4113 oraz na 2 planie 4115. To znaczy że stery wysokości w 4113 są tylko w jasnym kolorze o ile dobrze widzę bo słońce trochę się na tej maszynie odbija (do prawego mam wątpliwości - może gdzieś sie jeszcze znajdzie) - jutro to poprawię. Najważniejsze, że jest układ plam na prawym skrzydle 4118 - bo nie miałem pojęcia jak wygląda prawa strona tej maszyny (patrząc od tyłu) - a tak na podstawie układu plam na skrzydle i dziobie da się z dużym prawdopodobieństwem odtworzyć prawą stronę kadłuba. No i wreszcie wiem jak wyglądają stery wysokości 4111 i 4118 - na zdjęciach, które posiadam słońce uniemożliwiło rozpoznanie układu plam.

Wielkie dzięki  :564:

Offline martin

• *
« Odpowiedź #175 dnia: Stycznia 04, 2006, 11:11:39 »
Dobra, wieczorkiem spakuje i wystawie, jakość nie jest oszałamiająca, bo aparat był g... ( tak wiem, kiepeskiej baletnicy... ), ale widać w miarę dobrze schemat malowania.

Z małym opóźnieniem , ale jest: http://alpha.talex.com.pl/~martin/img/mig29-38.zip

Marcin

« Odpowiedź #176 dnia: Stycznia 04, 2006, 15:05:35 »
Kusch fajne fotki tam są :)
Trochę widoków górnych powierzchni samolotów z 1 ELT:
92 (z sobotniego pokazu w Radomiu - pilotowany wtedy przez Toya o ile pamiętam i nic nie pokręciłem)

To może pomóc przy malowaniu 38

P.S. Razorblade doszło do Ciebie PW wczorajsze?

« Odpowiedź #177 dnia: Stycznia 04, 2006, 22:08:35 »
Dzięki Magneto - matriały dotarły - ponieważ są praktycznie kompletne to chyba pierwszą maszyną z 1elt, którą zrobię (po zakończeniu 41 elt) będzie właśnie numer 38.

Na razie poprawiłem 4113

i zrobiłem 4118 (no jeszcze potrzebna jest korekta czarnej końcówki dziobu - wyszła odwrotnie :005:)

Mam jeszcze problem z prawym (patrząc od tyłu maszyny) statecznikiem pionowym - za żadnym zdjęciu go nie ma - dolna część jest najprawdopodobniej ciemniejsza bo wewnętrzna część prawego steru wysokości jest też ciemna - co do reszty statecznika nie mam informacji: albo jest cały ciemny albo część górna jest jaśniejsza? Podobna sytuacja jest z tym samym elementem w maszynie 4111.

Jutro powinny dołączyć 4111 i 4115.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #178 dnia: Stycznia 04, 2006, 22:53:34 »
Nie no ekstra  :564:

« Odpowiedź #179 dnia: Stycznia 05, 2006, 08:53:43 »
Razorblade - REWELACJA!!!  :023: :564:
Chyba w końcu kupię Flaming Cliffs  :001: