Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #435 dnia: Kwietnia 01, 2007, 22:10:32 »
Obawiam się, że zbyt wiele oczekujesz. Wiele z tego jest umieszczone w plikach gry do których nie ma dostępu:

- Nie będzie żadnych zmian kabiny - można oczywiście dokonać zmian wizualnych tekstur, ale nic poza tym. Nie ma możliwości zmiany architektury kabiny itd.

- Co do pocisków sterowanych telewizyjne itp. to ekran wyświetlacza przejmuje te funkcje, jak już wcześniej napisałem, jest to zapewne związane z niezrealizowanym MiG-29K.

- Bomby KAB-500Kr (o "L" - napisał już John Cool) występują tylko na jednym samolocie "flyable", a mianowicie Su-25T, który został dodany później, więc mam watpliwości czy da się je dostosować do MiG-29.

W zasadzie cała praca będzie polegała na sprawdzeniu, które zawarte z LOFC systemy uzbrojenia będą funkcjonowały na MiG-29, dokonując zmian w plikach MEInit, i plikach konfiguracyjnych oraz plikach LUA. Dostępu do plików zakodowanych gry nie ma i zapewne nie zostaną one udostępnione - stąd zmiany będą mocno ograniczone.

Rozumiem, że przyjmujesz na siebie funkcję testera w praktyce tych nowych systemów? Będzie sporo testowania broni kierowanej :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Kwietnia 01, 2007, 22:34:41 »
- Bomby KAB-500Kr (o "L" - napisał już John Cool) występują tylko na jednym samolocie "flyable", a mianowicie Su-25T, który został dodany później, więc mam watpliwości czy da się je dostosować do MiG-29.

Problem podwieszeń to już osobna kwestia, a zarazem konieczna do rozwiązania, jeśli mamy w ogóle mówić o bombach kierowanych KAB-500 ;) Rozwijając trochę bardziej to co napisałem post wcześniej, nawet jeśli po zmianach w pliku MEInit, obecne w LO skrypty LUA jednak jakimś cudem "łykną" podwieszenie tych bombek na MiGu-29, to w przypadku akurat bomby KAB-500L problem praktyczny z jej stosowaniem jest taki, że nie da się jej zrzucać bez systemu, który mógłby "patrzeć w dół", bowiem głowica naprowadzająca  bomby 24N1 wymaga ciągłego podświetlania przez wiązkę lasera do chwili upadku. Rzecz w tym że po zrzucie taka bomba leci niejako "za samolotem", zatem MiGacz w LO musiałby mieć podświetlacz, który miałby możliwość obrotu hmm.. bo ja wiem... najlepiej co najmniej 140 stopni w dół (pożądane by było ok. 160-170 stopni). Problem z taką bombką byłby nawet w przypadku Su-25T, bowiem optoelektronika Szkwał'a nie jest w stanie obrócić się w dół pod takim kątem (zresztą, bądźmy szczerzy, pod nieco inne rodzaje uzbrojenia ją projektowano ;)). W realu do naprowadzania takich bomb potrzeba na ogół specjalnych zasobników (zachodnie Lantrin, Litening-I/II, Sniper-X itd), bardzo niewiele samolotów ma takie urządzenie wbudowane (np. Su-24M i stacja Kaira-24, i inne konstrukcje). Dlatego na tle tych argumentów myślę że warto próbować co najwyżej z bombsztalą naprowadzaną TV, tj. KAB-500Kr.

« Odpowiedź #437 dnia: Kwietnia 01, 2007, 22:40:29 »
Dlatego na tle tych argumentów myślę że warto próbować co najwyżej z bombsztalą naprowadzaną TV, tj. KAB-500Kr.

Zgadza się - z tego co dotychczas się zorientowałem (z dawnych prób modyfikacyjnych LO) to broń p-z naprowadzana telewizyjnie działa na MiG-29 w każdym razie działa np. Kh-29T (będę operował nie całkiem poprawnym oznaczeniem z gry, a nie prawidłowym dla rosyjskiego uzbrojenia dla jasności o czym jest akurat mowa - bo przecież chodzi nam o grę).

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Kwietnia 01, 2007, 22:53:34 »
[...] w każdym razie działa np. Kh-29T [...]

Tylko chyba problem był w tym że głowica była hmmm... niestabilizowana, zatem celowanie było nieco utrudnione.

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Kwietnia 01, 2007, 23:34:30 »
Dot. MiG-29 SMT; Zgadzam sie z waszymi argumentami - zastosowanie bomby KAB-500L jest nierealne, ale np.bomba KAB-500 Kr może "chodzić"- warto tu skorzystać plików dot.Su-33 z Flankera 2.Będzie jeszcze problem z pociskami antyradarowymi H-25MP i H-31P (MiG-29 SMT nie przenosi starych pocisków H-58). 

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: Kwietnia 03, 2007, 22:22:33 »
C.d. wątku MiG-29SMT: Jesli chodzi o zasobniki to w odniesieniu do pocisków przeciwradarowych będzie to L-081 Fantasmagoria  stosowana w Su-24M i Su-30, natomiast zasobnik Sorbcja jest zintegrowany wyłącznie z z myśliwcami z rodziny Su-27.Nie wiem czy będzie można wykorzystać zasobniki Merkury-LLTV do naprowadzania laserowego i telewizyjnego pocisków i bomb korygowanych jak to ma miejcse w Su-25T.Kolejny problem to naprowadzanie pocisków w wiązce radarowej H-25MR,o ile pamiętam mogły one być używane w MiG-29K w starym Flankerze 2.5. W tej chwili można bez trudności używać pociski kierowane laserowo H-29L, H-25ML i S-25L w zmodyfikowanych fly-able: MiG-27 i Su-30.Po wyborze rodzaju uzbrojenia( klawiszem D),równocześnie naciskamy "O" i "Shift"a następnie naprowadzamy "celownik" na cel za pomocą klawiszy "średnik', "kropka", "przecinek" i "ukośnik" po czym blokujemy go klawiszem "tab".potem pozostaje już tylko odpalenie. Prawdopodobnie drugi etap modernizacji MiG-29 do standardu SMT ma jeszcze obejmować pociski H-59M i H-35.Obecny SMT może dodatkowo zabierać dodatkowe zbiorniki paliwa PTB-1150 na zaczepach wewnętrznych. Jeszcze jedno- po wyborze pocisków kierowanych TV na monitorze kineskopowym pojawiają dziwne zniekształcone obrazy(dotyczy to Su-30 i MiG-27).

« Odpowiedź #441 dnia: Kwietnia 03, 2007, 22:40:07 »
Jesli chodzi o zasobniki to w odniesieniu do pocisków przeciwradarowych będzie to L-081 Fantasmagoria

Z Fantasmagorią może być problem, oczywiście z podwieszeniem nie ma problemu i bez problemu osiąga się efekt "automatycznego" podwieszenia zasobnika przy wyborze odpowiednich rakiet (tak jak to jest w Su-25T) - tylko, że nie bardzo jest jak go włączyć, bo MiG-29 nie ma tej funkcji (chyba? - tak wynika z dotychczasowych prób).

Kolejny problem to naprowadzanie pocisków w wiązce radarowej H-25MR,o ile pamiętam mogły one być używane w MiG-29K w starym Flankerze 2.5.

Naprowadzania pocisków przeciwradarowych z MiG-a też może być problemem. Niestety moje stare Flankery odstąpiłem koledze z chwilą przejścia na nowszy sprzęt i zakupu Lock On-a, więc nie mam w tej chwili możliwości przeanalizowania tych plików, a szkoda - bo może bym do czegoś doszedł. Widziałem, że pewien gość zaimplementował chyba F-111 z Flankera do LO. W tej chwili staram się od kogoś wypożyczyć Flankera aby to wszystko sprawdzić ...

Kwestie dowolnej modyfikacji uzbrojenia p-p, bomb niekierowanych, npr, zbiorników to nie problem. Można nawet zrobić podwójne wyrzutnie dla rakiet, aby zasymulować czwarte podwieszenie, które zdaje się istnieje na MiG-29SMT.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: Kwietnia 03, 2007, 22:47:40 »
[...] naprowadzanie pocisków w wiązce radarowej H-25MR [...]

Ch-25MR jest naprowadzany systemem radiokomendowym, a to wbrew pozorom robi pewną różnicę :121:

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Kwietnia 03, 2007, 23:09:39 »
C.d. wątku MiG-29 SMT. MiG-29 SMT ma tylko trzy zaczepy podskrzydłowe ale nie to jest najistotniesze.Ważne jest uruchomienie poszczególnych systemów naprowadzania i pełna integracja z samolotem co podejrzewam będzie bardzo trudne.Taką "skarbnicą" wiedzy i danych jak słusznie zauważyłeś będzie Flanker a zwłaszcza Flanker 2.5 z latającym MiG-29k !!!.We Flankerach można było skutecznie używać wszystkich sposobów naprowadzania pocisków i bomb korygowanych - a dotyczyło to myśliwca pokładowego  Su-33  oczywiście trochę na wyrost bo jeszcze teraz jest to "czysty" samolot myśliwski.Wracając do MiG-27 i Su-30 oraz pocisków TV to cała procedura kończy się na blokadzie celu,HUD wtedy wskazuje niedostatek zasięgu  i odpalenie pocisku staje się niemożliwe.   

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Kwietnia 03, 2007, 23:15:19 »
Ch-25MR jest naprowadzany systemem radiokomendowym, a to wbrew pozorom robi pewną różnicę
Masz rację przecież to zmodernizowany pocisk H-23.

« Odpowiedź #445 dnia: Kwietnia 03, 2007, 23:24:55 »
Taką "skarbnicą" wiedzy i danych jak słusznie zauważyłeś będzie Flanker a zwłaszcza Flanker 2.5 z latającym MiG-29k !!!.

Na wiele bym nie liczył, ale udało mi się prawie reaktywować MiG-29K w LO (bez likwidacji innej maszyny), niestety "prawie robi wielką różnicę" - na razie wychodzi z niego tylko AI - kokpit mi się nie ładuje, ale pokombinuję dalej, gdzieś zrobiłem pewnie błąd w configach itp. Skiny są zdublowane z MiG-29S lub A w zależności, których plików używam do odtworzenia MiG-29K (tego chyba nie da się obejść - ale to najmniejszy kłopot) - jesli się uda to może tam gdzieś zaszyto obsługę dodatkowych broni, bo sporo plików dotyczących tego samolotu w LO istnieje.

Don Wieslawo

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Kwietnia 06, 2007, 20:36:25 »
Dot. wątku MiG-29 SMT; Podejrzewam iż doprowadzenie wersji S do SMT będzie szalenie trudne-lecz może być wykonalne. Myślę więc że dobrym doświadczeniem w drodze do celu może być "przeprogramowanie" Su-30 w wersję pilotowaną ( z kabiną Su-27) i przystosowanie go do"używania" uzbrojenia kierowanego powietrze-ziemia.Samolot ten jest uzbrojony w pełen asortyment takiego uzbrojenia .Bez żadnych dodatkowych zmian można z powodzeniem wykorzystywać już w tej chwili pociski kierowane laserowo H-25L, H-29L i S-25L.W tej sytuacji do rozwiazania pozostaje problem pocisków kierowanych telewizyjnie H-29T i bomb KAB-500Kr oraz pocisków przeciwradiolokacyjnych.
Na jakie trudności tu napotykamy opisywałem wcześniej.

carolus

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Kwietnia 12, 2007, 15:21:15 »
Witam. Chciałbym pokazać wam prace mojego kolegi:
skina PWT: http://www.pwteam.yoyo.pl/PWTskin.rar
Mam jeszcze moda PWT. Mod ten usuwa Kanadę na rzecz Polski + dodaje Kuzetsova. http://www.pwteam.yoyo.pl/MEInit.rar + do tego polska flaga http://www.pwteam.yoyo.pl/Polska.jpg Na stronie http://flanker.kgb.pl/index.php?pokaz=download Jest objaśnione jak zainstalować skinę, moda, i polską flagę.

« Odpowiedź #448 dnia: Kwietnia 12, 2007, 15:49:10 »
... Mod ten usuwa Kanadę na rzecz Polski ...

Polski w LO nigdy nie za wiele  :banan

Tylko nurtuje mnie czemu usuwaliście Kanadę? W LO są "wolne" numery dla państw, które miały być dodane do gry i z których twórcy zrezygnowali (było to już opisane w tym temacie). Można więc swoje państwo dodać, a nie zamieniać. Te numery to:

CLSID="{62B2538D-3764-4EF1-ABF2-0E329615AB81}" - był przewidziany dla Izraela (ale Izrael jest pod innym numerem)
CLSID="{35DEF74B-3CB8-49AD-B2C8-D831792ECA66}" - był przewidziany dla Iranu
CLSID="{EFAA38FB-3F84-4B5D-9C9E-DB69C842C7C1}" - był przewidziany dla Iraku
CLSID="{FFDB6693-A220-4301-BE35-3E3AFF54A17A}" - był przewidziany dla Grecji
CLSID="{57177E9F-A9B0-4CB9-9FEA-6DBBBBA59E81}" - był przewidziany dla Włoch

Szczerze mówiąc zaczynając "grzebaninę" w plikach LO też zacząłem od wywalenia Kanady na rzecz Polski, ale potem odnalazłem te niewykorzystane CLSID-y. Polskie mody są dostępne np. tutaj: http://forum.combatace.com/index.php?automodule=downloads&showcat=6 (wymagana darmowa rejestracja na stronce CombatAce)

PS. Skin bardzo ładny :001:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2007, 15:55:47 wysłana przez Razorblade1967 »

carolus

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Kwietnia 12, 2007, 17:17:37 »
Gratulacje to do Flankera ale przekażę mu ten polski mod, ale nam chodziło tylko o to żeby było su 33 i Kuzetsov dla potrzeb PWT  :001: