Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NORBERT

• Gość
Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #285 dnia: Lutego 23, 2006, 21:23:45 »
Co do MiGa 29 nr 92 to przeszedł on faktycznie prace po których pozostał ślad na skrzydłach w postaci plam o innym kolorze. Ja swoje schematy wykonywałem jeśli mnie pamięć nie myli w 1999 r. także czasu już trochę minęło. Zresztą w samej 1 elt wykonują również we własnym zakresie podmalówki, takie są m.in. na egz. nr 83, jak da radę to wrzucę zdjęcie na formu jak nie to prześlę poprzez e-mail. Nie widzę problemu abyś wrzucił moje zdjęcia i schematy na forum (może tobie się uda...). Temat jest ciekawy, a niektóre "renomowane" pisma lotnicze unikają go jak ognia (wyjątek "Minireplika" i "Aeroplan"). cóż dla niektórych dobrze sprzedają się tylko obce Siły Powietrzne lub ewętualnie któryś z rzędu tysięczny BF-109 lub FW-190.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Lutego 23, 2006, 21:31:55 »
A my wolimy nasze  :003:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #287 dnia: Lutego 23, 2006, 22:03:02 »
do pobrania zdjęcie Witka Łożyńskiego: http://alpha.talex.com.pl/~martin/img/002983.jpg
Razem z tą fotką mamy już komplecik, ostatnie poprawki i punkt dotyczący fotek będzie można odhaczyć.  :wink:
Jeszcze raz dzięki martin za zdobycie zgody na użycie fotki w naszej modyfikacji :)

Witek i jego zasób zdjęc jest do naszej dyspozycji :D
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #288 dnia: Lutego 23, 2006, 23:02:57 »
Kilka fajnych fotek MiG'ów-29, które nadesłał NORBERT.

41 elt

1 elt

Dwa ładne schematy malowania (nr 38 z 1 elt i 4118 z 41 elt):

Może trochę mniej efektowne, ale za to dokładne schematy malowania niektórych naszych MiG-ów (prosimy o jeszcze :001:):

Przy okazji pytanko do NORBERTA - Może jesteś w stanie wyjaśnić sprawę malowania naszych maszyn: Dlaczego każdy samolot jest inny czyli co kieruje "artystą-wizjonerem"  :021: - specem od wymyślania tych malowań, bo nie bardzo chce mi się wierzyć, że to wszystko idzie na  żywioł? Masz jakieś informacje na ten temat?
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2006, 23:09:33 wysłana przez Razorblade1967 »

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Lutego 24, 2006, 10:00:47 »
Fajne schematy, tylko nie mogę patrzeć, jak wycięte z tego tła kartki :). Dajcie na mój e-mail max rozdziałki jaka jest (będzie dokładniej) to to powycinam i zwrócę.

« Odpowiedź #290 dnia: Lutego 24, 2006, 17:26:23 »
Zawsze jakiś malkontekt się trafi  :004:

Zamieściłem schematy tak jak je przesłał NORBERT (i chwała mu za to  :023:)

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Lutego 24, 2006, 17:46:35 »
Eeeee no nie miałem nic złego na myśli, moja wypowiedź w intencjach miała być baaardzo daleka od narzekania. Norbert zrobił już swoje, wy cały czas coś robicie, to pomyślałem, że mogę się też dołożyć i cos zrobić sam.  :021: ... a Wy tak za raz wszystko do siebie :).

NORBERT

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Lutego 25, 2006, 13:43:33 »
Z tego co mi wiadomo to że każdy MiG 29 w naszych PSP ma innych schemat kamuflażu który wynika z życzenia generalicji z naszych PSP. Moim zdaniem to zagadnienie ma dwie strony medalu: z jednej każdy samolot jest inny co daje duży wybór dla np. modelarzy itp. z drugiej powoduje to trochę bałaganu bo nie zawsze to co ktoś namaluje od ręki jest zgodne z zasadami kamuflażu. Prawdę powiedziawszy to malowanie (mam na myśli kolory emalii lakierniczych i ich fakturę) większości statków powietrznych naszych PSP jest dalekie od logiki. Podam tylko przykład tego jak cięrzko(ciężko) Dziadek Kos jest przeforsować malowania typu "low visibity", czyli niskiej widzialności. Ja osobiście znam tylko jeden przykład takiego malowania w naszych PSP był to W-3 Sokół nr 0510, otrzymał on malowanie ciemno szare, szachownice były koloru szarego bez białego tła ! Niestety śmigłowiec latał w tym malowaniu dokładnie trzy dni, bo uległ katastrofie podczas ćwiczeń z jednostką GROM. kiedyś przeprowadziłem rozmowę z pilotami z 1 elt w kwestii barw kamuflażu na MiGach 29, twierdzili że najlepszy w naszych warunkach klimatycznych był kamuflaż czeski, czyli barwy zielone, brązowe, piaskowe ! Wielka szkoda że w naszych PSP nie ma instytucji odpowiedzialnej za schematy malowan statków powietrznych. Patrząc na sąsiadów (Czechów) nóż się w kieszeni otwiera, bo oni potrafią dostosowywać się do wymogów współczesnego pola walki (patrz malowania Albatrosa i Gripena). U nas niestety sprzęt wojskowy często ma przypominac mercedesa, a nie narzędzie walki.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2006, 16:02:59 wysłana przez Kos »

NORBERT

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Lutego 25, 2006, 20:53:41 »
No cóz zdarzył mi sie ortograficzny babol. Dzięki dla Dziadka Kosa za poprawkę, szczerze mówiąc zawsze w szkole z ortografii miałem 1,1,1,1... :004:Taki los ułomnego z ortografii.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #294 dnia: Lutego 25, 2006, 21:05:54 »
OK! Każdemu może się przytrafić podobny "babol" a mój "czerwony wtręt" niech będzie dla Ciebie taką radą by na przyszłość uważać. Dziadek Kos czuwa....heheheh. Koniec OT.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #295 dnia: Lutego 26, 2006, 11:34:40 »
Z tego co mi wiadomo to że każdy MiG 29 w naszych PSP ma innych schemat kamuflażu który wynika z życzenia generalicji z naszych PSP... kiedyś przeprowadziłem rozmowę z pilotami z 1 elt w kwestii barw kamuflażu na MiGach 29, twierdzili że najlepszy w naszych warunkach klimatycznych był kamuflaż czeski, czyli barwy zielone, brązowe, piaskowe ! ... U nas niestety sprzęt wojskowy często ma przypominac mercedesa, a nie narzędzie walki.

Kto by tam słuchał co mówią piloci (i nie tylko - dotyczy to tak samo personelu obługującego i używającego: pojazdów bojowych i niebojowych, broni różnego typu, innego sprzętu czy umundurowania itp.) - w końcu "góra" zawsze wie lepiej - ma być przede wszystkim ładnie! :021:

Wracając do PL-MOD2 - pytanko do NORBERTA: kiedy mniej więcej będziesz miał dostępne zdjęcia (lub chociaż odręczny schemat malowania) MiG'a z numerem 4122. Pytam ponieważ prace nad modem praktycznie dobiegają końca (pozostał jeszcze w zasadzie do napisania nowy "manual" i kilka prób w celu stworzenia wersji pakowanej Mod Man-em, przynajmniej w zakresie plików, które zmieniają oryginalnego LO. Foldery stopni, medali itp., które trzeba będzie koniecznie wstawiać ręcznie, nie przeszkadzają po odinstalowaniu moda w posiadaniu podstawowej wersji gry) - ale na czwartą maszynę dla 41 elt chętnie bym trochę poczekał - w końcu 4 to klucz, a to zawsze jakaś formacja - przy 3 maszynach, możliwości ich użycia w misjach jest zdecydowani mniej.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Lutego 26, 2006, 12:15:11 »
Kto by tam słuchał co mówią piloci (i nie tylko - dotyczy to tak samo personelu obługującego i używającego: pojazdów bojowych i niebojowych, broni różnego typu, innego sprzętu czy umundurowania itp.) - w końcu "góra" zawsze wie lepiej - ma być przede wszystkim ładnie!

Trudno się dziwić, gdyby teraz napadły na nas Niemcy, czy Ruscy (oczywiście hipotetycznie), inwazja prawdopodobniej trwałaby krócej niż w przypadku WWII. Taka Europejska pustynna burzą, choć nie wiem czy IRAK nie był lepiej wyposażony niż Wojsko Polskie. Więc po co się starać jak i tak wszystko by poszło do piachu. Grunt to pozory.

NORBERT

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Lutego 28, 2006, 08:57:08 »
Jak tylko czas mi pozwoli to schemat egz. nr 4122 wstawię lub wyślę do Razorblade 1967 do końca tygodnia. Zdjęcia niestety będę robił w późniejszym terminie, ale na pewno będą.  :002:

« Odpowiedź #298 dnia: Lutego 28, 2006, 09:43:30 »
Do wykonania skina schemat w zupełności wystarczy (kolorystyka jast pewnie taka sama jak samolotów 4111, 4113, 4118). W takim razie wstrzymuję się z "wydaniem" finalnej wersji PL-MOD2 do czasu otrzymania danych o maszynie 4122 (posiadanie 4 samolotów w 41 elt jest tego warte).

Co do miejsca z którego będzie można go pobrać to pewnie w całości tylko na Combat Ace bo tam obecnie można wstawiać pliki do 300MB (PL-MOD2 będzie miał niecałe 200MB - duża ilość skinów). Na forum będzie w częściach bo za pośrednictwem "Rapidshare" można wrzucać pliki do 100MB. Może też Ajti gdzieś to wrzuci u siebie.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Lutego 28, 2006, 12:23:08 »
Wiem, że moja poprzednia wypowiedź była OT, widzę jednak, że była tak smutna, że nikt nie zareagował :). Uczy do góry chłopaki, jesteśmy w NATO i UE. MOŻE teraz nikt nas nie oszuka.