Autor Wątek: Jak zestrzelić Pe-8 lecąc Bf109 F2?  (Przeczytany 6631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Jak zestrzelić Pe-8 lecąc Bf109 F2?
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 07, 2010, 08:34:14 »
Wchodzisz mu na 12 i walisz wszystko w pilota.

Jako zadeklarowanemu pilotowi bombowców (online) takie porady bardzo mnie smucą. Coraz więcej myśliwców atakuje z przodu (*). To nie fair! Niech latają za mną na dalekiej 6-tej, jak dawniej! Przez to musiałem sobie zamapować na joysticku przycisk zmiany pozycji na "tylny strzelec", aby mnie nie uśmiercili w pierwszym podejściu strzałami z przodu...

(*) Zresztą atak z przodu nie jest taki zły! Najczęściej po pierwszym przejściu atakujący lokuje się na moim ogonie i goni :)  O niebo straszniej jest, gdy atakują parami. Praca zespołowa, niestety.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 07, 2010, 19:19:59 »
Sorbifer - honor i gra "fair" to ostatnia rzecz jakiej można się spodziewać w grach online. :) Coś co jest skuteczne i nabija punkty, a na dodatek nie jest zabronione będzie wykorzystywane dopóki nie zostanie opracowana taktyka przeciw takim zachowaniom, albo zostanie zabronione na serwerze.

A moja taktyka na bombowce? Atakowanie z różnych kierunków (byle nie od tyłu) i z góry. Najlepiej przy okazji delikatnie skręcając (strzelcy AI mają z tym problemy). Albo taranować, ale wtedy traci się samolot.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 07, 2010, 20:10:09 »
Zaciekawił mnie ten temat i dziś postanowiłem podjąć wyzwanie w QMB. Foka załatwiła sprawę szybko - krótka seria i łamią się jak naleśniki, ale mietek F... No faktycznie trudno jest.

Wreszcie mi się udało i mam kilka obserwacji. Strzelanie w silniki nie ma sensu, trafiam, czarny dym i leci dalej, a jeszcze potrafi odstrzelić skrzydło. Najskuteczniej jest napierać w skrzydła tuż obok zewnętrznych silników - 2 sekundowa seria i skrzydełko się łamie.

Ważne żeby seria była długa (2-3 sekundy) inaczej tylko zrobimy parę dziurek. Z tym skręcaniem to też doby patent, można spokojnie podejść od tyłu lekkimi zakosami - AI raczej nie trafi, a my możemy spokojnie wycelować.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 08, 2010, 03:44:15 »
To nie fair! Niech latają za mną na dalekiej 6-tej, jak dawniej!

To nie fair to taki żarcik branżowy również u Miodka mam nadzieję. Bo chciałbym widzieć serwer gdzie zabraniają ataku z przodu :) Chyba żeby Papago go stawiał ;)

Ja opanowałem w miarę siedzenie na ogonie takiej betty , i radzę sobie z nimi świetnie ale już takie H8 to tylko od brzuszka się da powalić.

...ale o co chodziło Wam z tym nie fair w ataku z 12 to nie kumam.

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 08, 2010, 04:29:32 »
Podobny problem mieli panowie Luftangsta kiedy to farmerzy zaczeli przeprowadzać prace ziemne na szeroką skale przy pomocy swoich bombowców.Mieli dylemat "od tyłu" czy "od przodu", szybko się okazało ze ta druga metoda jest bardziej skuteczna bo przy dobrym trafieniu w szklarnie z przodu mozna posprzątac samolot w środku bez obawy ze sie dostanie kulke.Iłek pod tym względem niczym sie nie różni,celować "do dzioba" i nie bać sie że sie coś złapie. :D

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 08, 2010, 08:05:39 »
Nie no, oczywiście atak z przodu jest jak najbardziej fair, dozwolony i - co najważniejsze - skuteczny, choć tutaj zależy to wybitnie od atakującego. W moim przypadku nie liczyłem, ale wydaje mi się, że skuteczność mam dość niską, choć i tak jest lepiej niż z tyłu. Za to po poprawnym ataku satysfakcja gwarantowana!

Inna sprawa, że patrząc na to od drugiej strony: w bombowcu zwykle siedzę z przodu na pozycji bombardiera, widzę ruchy strzelca, jestem bezpieczny od ataków z tyłu i boku, i nie grozi mi PK, chyba, że ktoś właśnie atakuje z przodu. Wtedy tchórzliwie uciekam do tyłu :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 08, 2010, 09:49:47 »
http://www.youtube.com/watch?v=W-q2TsttM10  -  pierwsze 10 sek.

Widać dokładnie jak zabójczy może być atak na kabinę pilotów. Oczywiście gdyby to był atak Friedrichem, dałby IMHO taki sam skutek jak atak od tyłu czyli raczej mizerny bo Liberator miał dobrą osłonę z przodu.

Nie wiem jak opancerzona i czy w ogóle była Pe-8 ale widocznie mają tam kabinę jak japoński domek że idzie to dość prosto.

Poza tym podejrzewam że koledzy polują na duże bombery na względnie małych wysokościach, dajcie je sobie co najmniej na 6 kafli i spróbujcie to zdjąć czymś w rodzaju G2. Zobaczycie jak się wspina długo i atakuje formację dajmy na to B-17 samemu "trzymając" się ledwo powietrza, będąc dodatkowo targanym turbulencjami za fortecami. Atak od przodu to długi okres czasu aby je wyprzedzić i ustawić się na atak od czoła. I oby był udany za pierwszym razem bo drugiego nie zrobisz, zdążą zrzucić bomby. 

To jedne z najgorszych misji na frontach. A zdarzało się mi tam lecieć 110-tką.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM