Dobry filmik. Dzięki!
Pozwolę zadać sobie takie 2 pytania, które mi się nasunęły w trakcie. Z góry przepraszam - wiem, że są banalne, ale ponieważ dotyczą pilotów, wydaje mi się, że zgodzimy się, że nie są przyziemne.
Tu fragment, o który mi chodzi:
https://youtu.be/_ZDOAFYgeiM?t=157Widzimy pilota, który wykonuje pewne gesty i salut w trakcie kołowania. No to wio:
1) Nie wiem czy te gesty mają jakąś oficjalną nazwę ale czy ktoś może mi powiedzieć czy w Polsce dotyczą tylko pilotów F-16? Bo zakładam, że może moda na to przyszła z USA, ale może się mylę. Czy inni polscy piloci też to robią? Rozumiem, że każdy ma swoją własną choreografię i chodzi o to by być jazzy i sexy.

2) Sprawa salutowania. Na filmie widać jak pilot salutuje pełną dłonią. Wydaje mi się, że na tym forum podzieliłem się kiedyś swoją prywatną (pewnie kontrowersyjną) opinią, że salutowanie 2 palcami (choć związane z piękną legendą z czasów napoleońskich) powinno być raczej ograniczone do oddziałów reprezentacyjnych, wart honorowych itp. a żołnierz polski powinien salutować jak żołnierz, a nie jak skaut. Czy w lotnictwie dopuszcza się takie salutowanie jak na filmie czy też jest to raczej (nieregulaminowa) inicjatywa własna pilota? W każdym razie tak to powinno wyglądać moim zdaniem, jak na załączonym obrazku.