Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #180 dnia: Września 25, 2006, 16:28:31 »
To tytułem postawienia kropki na i poproszę jeszcze Toya o procentowe określenie prawdopodobienstwa zdarzenia pt.  koleś zza biurka dostaje około 9 G pierwszy raz w życiu po czym po chwili zastanowienia odczytuje  wartość na wskazniku.

Wiele zależy od tzw. cech osobniczych, jednak, żaden osobnik posadzony po raz pierwszy do samolotu bojowego nie jest w stanie ogarnąć nawet ćwierci tego co widzi osobnik z kabiną oswojony. Po pierwsze oszałamia go sam fakt lotu, po drugie ilość informacji przekracza niewytrenowane do jej odbioru możliwości percepcji.
Mimo wszystko, możliwe jest odczytanie pod przynajmniej dwoma warunkami:
1) gość jest wytrzymały;
2) patrzy akurat na wskaźnik przeciążenia.

Moim zdaniem MON usłyszał wartość przeciążenia od pilota już po wszystkim, albo odczytał ją ze wskaźnika, gdzie zapisuje się jej maksymalna wartość jaka wystąpiła podczas lotu (poprawcie mnie jeżeli jest inaczej).
Ale dobra - oczytał czy nie, sposób przekazania informacji o locie MON-a na F-16 był dla mnie żenujący ocierajacy się o propagandę znaną z USA, czy też Korei Płn., a to już jest przegięciem.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: Września 25, 2006, 17:44:24 »
A te 5,5 g odczytales ze wskaznikow  :118:

Tak ,jakkolwiek wymagało to popatrzenia troszke w bok. Chwile potem zrobiliśmy beczke nad polem wzlotów rybnickiego aeroklubu , co z punktu widzenia przepisów tak do końca po ich linii nie było lol jak mniemam
Czy masz jeszcze jakies pytania ?

« Odpowiedź #182 dnia: Września 25, 2006, 19:17:38 »
Respekta dla gościa, to mi się podoba, facet nie boi się powiedzieć co myśli, co przed jego wylotem było nie do pomyslenia. To już nie jest pierwsza jaskółka, to wiosna idzie, panowie.

http://www.czasopismasp.mil.pl/wiraze/w_numerzew/pilo_17_2006.htm

« Odpowiedź #183 dnia: Września 25, 2006, 19:45:36 »
Tylko, żeby przypadkiem następny wywiad nie był z  ppłk. rezerwy pil. Rościsławem Stepaniukiem  :005:
A tak w kwestii bezpieczeństwa pilotów i ich rodzin to jak do tego ma się np. strona waszej eskadry i zakładka "Pilot roku"? Są tam piloci roku od 2001.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #184 dnia: Września 25, 2006, 19:59:46 »
Tylko, żeby przypadkiem następny wywiad nie był z  ppłk. rezerwy pil. Rościsławem Stepaniukiem  :005:

Iluśtam milionów $ nie wyrzuca się od tak, a zwłasza w takim okresie. Za jeden jego włos poleciałyby głowy.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #185 dnia: Września 25, 2006, 20:02:58 »
Taką też mam nadzieję. Pułkownik też raczej przemyślał wszystkie za i przeciw swojej wypowiedzi  :023:

« Odpowiedź #186 dnia: Października 02, 2006, 13:10:24 »
Ma ktoś adres strony, albo pełne dane na temat naszych viperów, ja dysponuje tylko danymi wersji block40/42 z PKL chodzi o te bardziej szczegółowe, (bo wymiary to chyba mają identyczne), np. promień skrętu w danych warunkach z cft/bez cft, prędkości wznoszenia, awioniki, i takich tam różnych :020:, i zdjęć kokpitu bo chyba pewne różnice są?       

Dunbar

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: Października 02, 2006, 21:28:07 »
Mi się wydaje, że pan minister to nie dziewięć G widział tylko sześć. Oczywistym jest, że cyferki się czasem obracają, gdy napięcie rośnie:) A potem wiadomo http://www.wp.mil.pl/galeria/578/zdjecie_578_7500_TN.jpg - oblali i to pewnie zimną, bo wtedy napięcie opada ;>

A tak na serio to z czym związana jest ta tradycja oblewania wodą?:)

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #188 dnia: Października 02, 2006, 21:37:33 »
A tak na serio to z czym związana jest ta tradycja oblewania wodą?:)
U nas leją w d..... Czesi wrzucają do basenu. Yankesi jak widać leją wodą.
Tradycja na tzw. "obcięcie kotom ogonów" bywa jak widać różna.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #189 dnia: Października 26, 2006, 08:30:18 »
Może tu....
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #190 dnia: Października 26, 2006, 16:44:36 »
Ranwers, temat jest o F-16, co tutaj robi zdjecie jednego z naszych decydentów w Hawku, wizytujacego bratnią Finlandie ?  :121:

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #191 dnia: Października 26, 2006, 17:50:21 »
Hm... Cóż, mam dziś słabszy dzień. Przepraszam.
Gwoli wytłumaczenia - dostałem fotkę od kolegi na maila z podpisem "F-16"
Niby się się zgadza (choć celownik jakiś inny), gość podobny do maj. S. mi się wydał - pasowało wszystko. Jak tak patrzę teraz to nawet pisze "explosive canopy", a to już tylko Brytole.
Wyciąć !
Poprawię się jako, że kolana już mnie bolą.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #192 dnia: Października 27, 2006, 18:44:16 »
Podobno jako prezenty nasi dostali w USA Falcon 4 AF  :118:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #193 dnia: Października 27, 2006, 19:38:48 »
Podobno jako prezenty nasi dostali w USA Falcon 4 AF  :118:
Mam nadzieję, ze nie zamiast prawdziwych F-16? :)
To dobrze, Toyo nie będzie jedynakiem na forum może w takim razie  :001:

« Odpowiedź #194 dnia: Października 28, 2006, 02:05:53 »
Wiecie może czy ceremonia przyjęcia samolotów F-16 na Krzesinach 2 listopada będzie ogólnie dostępna dla ludu?

Bo jeśli nie to chyba pojadę z telewizji "Młodzież"... http://www.sp.mil.pl/news.do?process=show&id=106