Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #285 dnia: Listopada 09, 2006, 19:14:09 »
Trochę tam wiało  :121:

« Odpowiedź #286 dnia: Listopada 09, 2006, 19:19:19 »
I to strasznie z tego co było widać. Czy też odnieśliście wrażenie że ten dwumiejscowy którego pokazywali miał niejakie kłopoty z lądowaniem? No właśnie nie widać było MiG-ów :( Z wczorajszych zdjeć to wydaje mi się że Iq85 miał rację w konkursie, na 99% był tam samolot 77 :)

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #287 dnia: Listopada 09, 2006, 19:32:47 »
W całej ceremonii zdziwiła mnie jedna rzecz- mianowicie wręczanie odznaczeń Amerykanom, którzy brali udział we wdrażaniu F-16 do SP. Rozumiem jakieś pamiątkowe cuda, ale odznaczenia? Czy tak się robi w innych krajach?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #288 dnia: Listopada 09, 2006, 19:48:26 »
W całej ceremonii zdziwiła mnie jedna rzecz- mianowicie wręczanie odznaczeń Amerykanom, którzy brali udział we wdrażaniu F-16 do SP. Rozumiem jakieś pamiątkowe cuda, ale odznaczenia? Czy tak się robi w innych krajach?

To były specjalne odznaczenia, które polska armia przyznaje tylko i wyłącznie cudzoziemcom.

a tu fragment quizu z onetu. ROTFL

Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Listopada 09, 2006, 19:54:13 »
Ten quiz jest świetny :D

Jaki zasięg maksymalny ma F-16?
a) ok. 1000km
b) ok. 2000km
c) ok. 3000km

I weź tu takim powiedz, że 3900 to ok. 4000m, a z workami na plecach ok. 5000 km  :118:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #290 dnia: Listopada 09, 2006, 19:57:16 »
W ogóle są do dupy , zestrzeliły tylko 5 MiGów przy stratach własnych 2. Biorąc pod wagę że migi były syryjskie albo irackie, to kupiliśmy tandetę ;)
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #291 dnia: Listopada 09, 2006, 20:24:50 »
Moje zdanie jest takie.f-16 popsulu sie jak lecialy do polski, bo po pierwsze przestraszyly sie pani prezydentowej(oraz pozostalej eskadry kaczek).Po drugie samoloty te jednak nie sa dostosowane w pelni do polskich realiow no i bede problemy.Za lat pare mozna by je wyslac na zlomowisko ,skoro sie juz psuja a i tak cena ich uzytkowania przebije Mirage2000 i Gripena razme wziete.

Uwazam ze wybor f-16 to dla polski nie byl najlepszy.Wiadomo wladze dostaly w lape no i kupili tylko teraz nie wiedza co.
I tak niedlugo czeka nas kolejny przetarg na helikopter(i tak bedzie od USA)--->i to sie okaze prawda ,poniewaz sikorski(nie mam namysli firmy Sikorski) namieszal juz tam.Kolejny przetarg to samolot szkolny(i tu moje zdani zeby raczej mogli poprzec rodzime konstrukcje[no ale niestety w lape nie dostana wiec nie popra],mam namysli BIELIK lub jak kto woli ISKRA 2.Samolot godny polskiej armi a i na pokazach lotniczych w polsce czy zagranica robil by furore).Oczywiscie polacy kupia F-5P(dlaczego p--->POLAND) najnowsza wersja 32latnia,dwa stateczniki pionowe (sciagniete od izraela),prosto z wojny z wietnamu.
Chociaz sadze ze tu prowadzi HAWK to i tak bedziemy miec jak nie f-5 to jakis projekt w ktorym ameryka ma 99% udzialow.

P.S Podali w wiadomosciach ze koniec dostawy samolotow w 2009 a to jest go...p(ra)wda bo w 2012roku.No i wypowiedz pilota:Bardzo doby zakup dla polski,bardzo dobry samolot :020: :karpik.Co do ladowania to wygladalo na dosc nerwowe.Ale wiadomo facet nie ma jeszcze wyczucia wiec nie ma sie co spodziewac.
 Za olewanie użytkowników forum
 Odpocznij trochę od pisania.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #292 dnia: Listopada 09, 2006, 20:30:50 »
Poleciały "77" i szparka "28", ale ona nie "zniesła" widoku i się popsuła, a w zasadzie postraszyła, że się popsuje. Niestety na pokładzie był cywil i nie można narażać jego życia i zdrowia, więc należało zgodnie z procedurami przerwać zadanie i najszybciej jak to możliwe wracać na lotnisko. Na szczęście usterka nie potwierdziła się po jej zbadaniu. Nieprawidłowo funkcjonował system ostrzegania o niesprawnościach i "walił" komumikaty o "OTKAZACH".

Wrażenia? Śliczniutkie są nase Viperki, bo chyba ta nazwa zostanie wbrew calej sztuczności nadawania nazw i farsie chrzczenia co już ma nazwę.
Jasny kamufalaż powoduje, że ciężko znaleźć je wzrokowo na niebie. Nie ma co gdybać co by było lepsze, mamy i tak niezły samolot. A ja cieszę się, że byłem jednym z pierwszych, którzy widzieli je w Polsce i to w powietrzu.

Jeszcze jedno - gość który porownał MiG-a do Syrenki (swojądrogą sympatycznego samochodu), nie ma pojęcia ani o motoryzacji, ani o lotnictwie. Bo jeżeli chciał porównać do samochodów, to właściwszym byłoby porównanie pomiędzy starym Porsche bez ABS, ESP, TC, ale z mocnym silnikiem, a nowym Lambo w full wypasem i nawigacją.
No cóż by błysnać w mediach różne głupoty się gada  :021: , ale niech mają choć trochę sensu.
By o drzwiach od stodoły nie wspomnieć.

« Odpowiedź #293 dnia: Listopada 09, 2006, 20:31:19 »
Wiadomo wladze dostaly w lape no i kupili
Wiadomo, to że Kopernik nie żyje.
Mirage ja Cię bardzo proszę ja starszy człowiek już jestem. To co piszesz to bardzo poważne oskarżenie. Jeśli masz jakiekolwiek dowody na to zawiadom proszę prokuraturę. Jeżeli takich nie posiadasz to na Boga zamilcz, szanuj się, a jednym z przejawów takiego szacunku jest odpowiedzialność za słowa. Inaczej ludzie nie będą Cię poważnie traktować, uwierz.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #294 dnia: Listopada 09, 2006, 20:38:51 »
@mirage9 musisz odpocząć od pisania na tym forum. Masz 24 dni na zastanowienie się nad własną pisownią.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Listopada 09, 2006, 20:41:33 »
starym Porsche bez ABS, ESP, TC, ale z mocnym silnikiem

<deklaracja lojalnosci> Dla mnie git , takie kochamy najbardziej :D :D </deklaracja lojalności>

« Odpowiedź #296 dnia: Listopada 09, 2006, 20:48:01 »
No taa, zapomniałem dodać, że miałem na myśli 911-tkę, a nie "porszawkę" zwaną w niektórych kręgach Ferdinandem, swoją drogąteż ABS-u nie miał ale za to hamulec wylotowy.  :021: :021: :021:

« Odpowiedź #297 dnia: Listopada 09, 2006, 20:53:06 »
@mirage9 musisz odpocząć od pisania na tym forum. Masz 24 dni na zastanowienie się nad własną pisownią.

Brawo , należy walczyć z defetyzmem :023:

Toyo nie korciło Cię żeby tak przynajmniej namierzyć cel?;)

A na serio, co dalej? Czy te Falcony (aka hawki) będą sobie stały w Krzesinach w hangarze, czy macie zaplanowane jakieś ćwiczenia żeby się po przepychać?

« Odpowiedź #298 dnia: Listopada 09, 2006, 21:23:30 »
Z tymi F-16 to jak z ubraniem, nim stanie się roboczym to najpierw musi być "kościołowe", czyli na pokaz raz w tygodniu i broń Boże w niepogodę.
Takiego określenia używał moja śp Babcia.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #299 dnia: Listopada 09, 2006, 22:14:20 »
W ogóle są do dupy , zestrzeliły tylko 5 MiGów przy stratach własnych 2. Biorąc pod wagę że migi były syryjskie albo irackie, to kupiliśmy tandetę ;)
9

A co to MiGi są jedynymi samolotami na świecie ? Liczba stłuczonych tyłków przez Vipery w tej chwili wynosi 72, i zero strat o maszyn przeciwnika. Sam Pakistan używając F-16 zestrzelił 8 Afgańskich maszyn (w tym czasie tracąc jednego Vipera od 'przyjaznej' rakiety) 5x SU-22, 1x MiG-23, 1x Su-25 i 1x An-26. Izrael sam ma na koncie 47 zwycięstw przypisywanych F-16.

To może popatrzmy na inne maszyny:

MiG-29 - 6 zestrzeleń, w czym jedyne zachodnie maszyny to były dwie cywilne Cessny 337 zestrzelone przez Kubańskie Fulcrumy, reszta to dwa MiGi21, jeden MiG23 i jeden Su-22. Natomiast 16 Fulcrómów zostało zestrzelonych (w tym 8 przez F-15 i 4 przez Su-27).

Su-27 - 4 zestrzelenia, wszystkie to Erytrejskie Fulcrumy, zero strat własnych.

Mirage 2000 - 0 zestrzeleń i zero strat od maszyn przeciwnika, jedyne poważne użycie miało miejsce w 1999 roku w Indiach, gdzie służyły wyłącznie jako maszyny szturmowe do precyzyjnych ataków z wykorzystaniem bomb kierowanych laserem.

JAS-39... 0 zestrzeleń, nigdy nie brał udziału w walce.