Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HansVonStunke

• Gość
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 10, 2006, 09:20:02 »
Razor - ja nie o tych obrazkach z tapicerka F-16 myślałem.... :021:

« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 10, 2006, 09:23:13 »
Czy jak się kupuje samolociki po około 40 mln $ sztuka (czy ile tam to wyszło) to nie można dostać napisów eksploatacyjnych w języku odbiorcy  :665: :659:
A to nie jest tak, ze napisy w NATO są ujednolicone znaczy po angielsku, zeby w razie czego w każdym kraju każdy mógł go ewentualnie obsłużyć? Przecież nawet piloci gadają po herbaciananemu?

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 10, 2006, 09:32:27 »
Z tymi napisami ekloatacyjnymi to fakt. Jakoś w innych krajach oprócz angielskiego są także napisy w języku ojczystym. Np w Niemczech. A o awarynym otwieraniu kabiny nie wspomnę.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 10, 2006, 09:36:27 »
Akurat z tymi napisami, to wydaje mi się, że nawet nie umiejąc się dogadać po angielsku, mechanik może się nauczyć napisów eksploatacyjnych...a ze jesteśmy w NATO, może się zdarzyć że np. będą u nas lądować i tankować 16 niosące pokój i demokrację np. Białorusi - i co? Nasi mechanicy zgłupieją, bo co prawda umieją podobno obsłużyć F16, ale napisy nie te, i już nie wiedzą gdzie wetkać węża do tankowania ?  :002:
Uczyć się trza... :003: i rozwijać, jak papier toaletowy.  :121: :118:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 10, 2006, 09:57:03 »
Khe khe... numer 77? wiedziałem, kurka wiedziałem...

Ano  :020:

A tak btw. ma ktos filmik jak 1a dama chrzci nasze Jastrzebie, bardzo mi się to podobaaaałoooo  :021:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 10, 2006, 10:30:40 »
Tak, to była bardzo wzruszająca chwila . Można ją spokojnie porównać do słynnego wykonania naszego hymnu na MŚ w Korei. Miejmy nadzieję, ze nasze F16 nie skończą jak nasza drużyna wtedy. Gdyby F16 miały latać tak jak odbyła sie ta ceremonia to albo by pospadały zaraz po starcie albo wogóle by nie wystartowały bo piloci popełnili by seppuku...........

ok, jestem trochę złośliwy...trudno
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 10, 2006, 10:31:56 »
Mnie się wydaje, że taki napis o awaryjnym otwarciu kabiny nie służy tylko mechanikowi na lotnisku macierzystym, a przede wszystkim ludziom postronnym, w celu ratowania pilota, a że loty w większości mają się odbywać nad Ojczyzną to powinno być też po polsku.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 10, 2006, 10:37:13 »
Jeśli nie daj boże by spadł jakis na terytorium naszego kraju to żadne napisy by mu nie pomogły bo ludzie by się zebrali wokoło , kiwali głowami i czekali na widowisko pt. coś wybuchnie a pilot żywcem się upiecze. No chyba że w okolicy byłby jakiś pasjonat lotnictwa, ale ci najczęściej nie potrzebują napisów po polsku.
Następnie by ustawiono krzyż w miejscu jego męczeńskiej śmierci, przy zbiórce pieniędzy na niego zrobiono by 3 wałki, a ksiądz przez 4 niedziele robiłby kwestę na rodzinę zabitego , po czym pieniązki by równiez zniknęły.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 10, 2006, 10:40:32 »
Jak zawsze - krótko i na temat. Jestem usatysfakcjonowany i już nie czepiam się, że po angielsku tylko.  :001:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 10, 2006, 10:59:14 »
LOL, jaki kokpit F-16 wymuskany. Czyściej niż w moim pokoju (aktualnie).  :002:

A poważnie: czy ktoś kompetentny może powiedzieć laikowi high-techu, czy to dobry zakup, czy wałek? Bo lot z USA do Polski przypominał "Podróż za jeden uśmiech".  :001:

Może Mirage lub Gripen lepszy?

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 10, 2006, 11:01:55 »
Black to jest dość złożona sprawa, ale powiem Ci, że ludzie z branży, których znam i mogłem na ten temat pogadać wskazują na Grippena. To nie jest taka prosta sprawa jak by się wydawało.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 10, 2006, 11:05:50 »
Chciałbym zobaczyc Gripena dobierajacego sie do zestawu S-300  :banan

« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 10, 2006, 11:44:43 »
Chciałbym zobaczyc Gripena dobierajacego sie do zestawu S-300 
Dobre! A propo nasze Vipery bedą przenosić Harmy? (no bo skoro mają żądełka na ogonkach), czy znowu brak środków pieniężnych? 

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 10, 2006, 11:50:28 »
Uzbrojenia jeszcze nie kupowaliśmy, więc to się dopiero zobaczy. Ale do przenoszenia tych rakiet są przystosowane, wiec choćby i miały być z Norwegii, to użyć ich możemy.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 10, 2006, 11:52:18 »
Black to jest dość złożona sprawa, ale powiem Ci, że ludzie z branży, których znam i mogłem na ten temat pogadać wskazują na Grippena
No nie wiem ja jestem zawsze za sprawdzonym sprzętem. Taki F-16 sprawdził się w boju i miał okazje być modernizowany pod względem potrzeb wynikających z brania udział w walce, a taki Grippen to przepraszam bardzo, jakie ma doświadczenie? Brały te samoloty udział w jakiejś wojnie?. Chyba nie. Cieszmy się tym, co mamy a nie narzekamy.
Uważam, że z tych samolotów, które mieliśmy do wyboru to najlepsza opcja. Szkoda tylko, że udziału nie brał F-18, bo chyba wtedy byłbym jego zwolennikiem. A tak swoja drogą to, czemu nie kupiliśmy mniejszej ilości różnych samolotów. I pytanie do Sundownera czy to prawda że duża ilość części z F 16 pasuje do F18 gdzieś kiedyś coś na ten temat przeczytałem ale nie pamiętam gdzie więc nie chcę rozwijać tematu.