Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #615 dnia: Czerwca 14, 2007, 23:40:41 »
Toyo chyba się nie pogniewa, że zacytuję  :004:

Niedawno wróciłem z Kecskemet, bazy gdzie stacjonują węgierskie Gripeny. Jeżeli chodzi o sprawność - podobna do tej reprezentowanej przez nasze F-16, czyli większość z nich to Miss Hangar.
Niewiele lepiej wyglada sprawa z nowowcielonym do służby Typhoonem, piloci niemieccy by podtrzymać nawyki i mieć wylatane godziny wracają na F-4, ciągłe problemy z awiniką i silnikami.
Najdalej w procesie szkolenia są Włosi, ale oni na swój sposób podchodzą do zagadnienia, jeżeli jakiś parametr nieznacznie wychodzi poza wartość graniczną, non problemo - samolot idzie w powietrze, co u Niemców jest nie do pomyślenia. Po locie okazuje się, że większość odstępstw od nakazanych parametrów była wynikiem błędnych odczytów systemu diagnostycznego. Mimo to Niemiec, który to mówił krzywił się z dezaprobatą.
Wracajac do Węgrów, ich współpraca z serwisem też nie wygląda kolorowo, okazuje się, że "ich" Gripeny nie są takie same jak niby taka sama wersja Szwedzka. Nie pytajcie o szczegóły, za mało miałem czasu na pogadanie. Tak czy inaczej osiągnięcie gotowości bojowej Gripenów na Węgrzech będzie mniej więcej w tym samym czasie co naszych F-16.
Co mnie zaskoczyło, to piloci węgierscy kilkukrotnie mówili o dobrym wyborze Polaków dotyczącym zakupu F-16, podkreślali szeroki asortyment uzbrojenia i tego że jest nasz.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #616 dnia: Czerwca 15, 2007, 08:49:59 »
Po locie okazuje się, że większość odstępstw od nakazanych parametrów była wynikiem błędnych odczytów systemu diagnostycznego. Mimo to Niemiec, który to mówił krzywił się z dezaprobatą.

Ja Das ist schlecht! Im alte hundret neun es war unmoeglisch!  :020:

syd

• Gość
« Odpowiedź #617 dnia: Czerwca 15, 2007, 18:10:24 »
W kwestii symulatorów naszych F-16:

1) Zobrazowana jest cała Polska. Nałożone są fototekstury, a jedynym dobrze odwzorowanym lotniskiem są Krzesiny. Reszta to tylko pasy. Nie wygląda to jakoś fantastycznie. FS wygląda o wiele lepiej :)

2) Symulatory są dwa: jeden do ćwiczeń "podstawowych", drugi do misji bojowych. Różnica jest w tym, że ten do bojowych ma więcej projektorów i poszerza pole widzenia do tyłu. Możliwe, że coś jeszcze je różni, ale nie miałem czasu dopytać. Najgorsze, że nie są połączone w sieci :P :) i piloci nie mogą latać razem jednej misji. Miałem okazję w nim posiedzieć tylko 5 minut (start, kółeczko, próba korka - podobno się nie da :) i nieudane lądowanie :D ), ale za prawdę powiadam wam, zabawa jest zaje... wiecie sami jaka. :) Jak zaczyna się wywijać akrobacje to fajnie kreci się w głowie. :P Niesamowicie oddają wrażenia prędkości (szczególnie przy kosiaku) i wysokości.

3) Tak jak w prawdziwym F-16 drążek jest nieruchomy, tylko czujniki reagują na przyłożoną siłę. Dla takiego domowego symulotnika jak ja było to trochę dziwne, ale po chwili sie człowiek przyzwyczaja. Druga sprawa to minimalne możliwe wychylenia pedałów. Według mnie to można je przesunąć tylko o naprawdę parę centymetrów. "Na nogę" to jakieś 3-4, ale głowy nie dam.

4) Gość obsługujący ten symulator mówił, że według pilotów wszystko jest tak jak w naszych F-ach, więc chyba sprzęt aktualny z 52+  (czy co my tam mamy...bo już się sam gubię).

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: Czerwca 16, 2007, 12:14:46 »
Syd załatw wejściówkę to oddam Ci moją żone  :020:  Ciekawe czy dałoby rade zalatwić coć w stylu "drzwi otwartych" w bazie w Krzesinach dla grupki fanatyków F-16?
F-16C Block50 driver...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #619 dnia: Czerwca 24, 2007, 10:11:29 »
Jako powód podaje się;
1.Zbyt słabe podwozie.
2.Wrażliwość na boczne podmuchy wiatru.
3.O tradycyjnym zapotrzebowaniu na sterylny pas startowy nie wspominając.

LOL  :002:

http://www.youtube.com/watch?v=9fWoqa5nGmk
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #620 dnia: Czerwca 24, 2007, 11:19:52 »
Jak to żałośnie wyglądało :D
P.S. To naprawdę przez silniki bombowca?
ZenoPL

« Odpowiedź #621 dnia: Czerwca 24, 2007, 11:38:18 »
To naprawdę przez silniki bombowca?

Silniki dużego samolotu naprawdę mają "pchnięcie".

W 1996 roku byłem świadkiem jak kołujący ukraiński wojskowy IŁ-76 zmusił do krótkiego lotu samochód Renault 19 jednego pismaka, który zignorował znak drogowy B-1 (Zakaz ruchu) oraz wjechał i zaparkował sobie sobie koło płyty postojowej na EPBY.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #622 dnia: Czerwca 24, 2007, 11:41:34 »
E tam - robicie z igły widły - przecież my nie posiadamy B-1  :004:
Swoją drogą to z kamerzysty niezły łoś - niezauważył nawet tego incydentu :karpik
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Adam/Zenek

• *
« Odpowiedź #623 dnia: Czerwca 24, 2007, 12:05:42 »
Chodziło mi raczej o to, że gdy F-16 się przewracał, to B-1 był jeszcze jakby do niego bokiem. Nie sądziłem, że to "pchnięcie" ma taką powierzchnię działania. :004:
ZenoPL

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #624 dnia: Czerwca 24, 2007, 12:19:10 »
Chodziło mi raczej o to, że gdy F-16 się przewracał, to B-1 był jeszcze jakby do niego bokiem. Nie sądziłem, że to "pchnięcie" ma taką powierzchnię działania. :004:

:002: Tą szesnastkę wywrócił ten B-1 z lewej strony ! Nie starujący  :121:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Adam/Zenek

• *
« Odpowiedź #625 dnia: Czerwca 24, 2007, 13:09:57 »
Faktycznie :razz:
ZenoPL

syd

• Gość
« Odpowiedź #626 dnia: Czerwca 24, 2007, 13:18:16 »
Swoją drogą to z kamerzysty niezły łoś - niezauważył nawet tego incydentu :karpik

Wogóle nikt wkoło się nie przejął. Kamerzysta, ekipa przy samochodach - wszyscy "francuski luzik". Nawet na pilocie chyba nie zrobiło wrażenia bo nie raczył otworzyć owiewki i spróbować wysiąść. :)

Heidel1985

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Czerwca 27, 2007, 13:53:57 »
Jest to mój pierwszy post na tym forum,więc chce wszystkich serdecznie powitać!
Od pewnego czasu szukam w sieci informacji na temat polskiego F-16 z numerem 4040, interesuje mnie szczególnie co się stanie jeśli egzemplarz ten ulegnie zniszczeniu lub poważnemu wypadkowi z winy Amerykanów przed jego dostarczeniem do Polski. Czy ktoś wie może coś na ten temat? Zastanawiam się czy zostanie wyprodukowany nowy samolot czy zostaniemy z 47 ptaszyskami. Ciekawe jest rówineż to w jakim stanie ten samolot przyleci do Polski.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #628 dnia: Czerwca 27, 2007, 23:46:30 »
Nie chcę zapeszać, ale.....

:banan

http://www.airshow.cz/30-CZ-CIAF-07-Technika.html
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #629 dnia: Czerwca 28, 2007, 00:36:22 »
Nie chcę zapeszać, ale.....

Nie no qw... abym ja musiał tłuc się do Brna aby zobaczyć pokaz Jaszczompa w locie, SKANDAL !!!
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.