Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rolam

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #810 dnia: Listopada 16, 2007, 09:19:46 »
To kto jest wg Ciebie godzien by odbyć taki lot? ,hę?

NAWET jeśli poleciała na koszt podatników, ( w co wątpię) , to jest to dobra forma "naganiania" do wojska.I kobiet i mężczyzn.  Zmiana postawy Armii w stosunku do cywili jest istotna, szczególnie że pobór wkrótce się skończy i potrzeba będzie zadbać aby ktoś chciał przyjść i zostać zawodowym. A z tego co kojarzę to nawet na f-szajsiastego jest problem z naborem...
Choć nie lubię samego samolotu, to skoro jest to niech lata. Jest budżet na loty, to niech go zużyją . Po to jest. A kogo i gdzie zabiorą: ich sprawa,mnie to nie kłuje. Pieniądze na to są, de facto jako budżet uznane z góry za wydane. Proste.

.ps Gdyby to mnie ,moją córkę,syna lub kogoś ze znajomych wsadzili w taki samolot ,ot tak aby się przeleciał to bym się nie burzył. To raz.
A dwa : jak już tak bardzo się czepiać, to co za problem aby w ramach lotu treningowego , wsadzić osobę postronną na miejsce pasażera i kamerkę podpiąć, hę? Koszt ten sam... Większym koszt chyba to już na pokazy wysyłać maszynę i pilota.Von Stumke jakbyś wtedy zobaczył rachunek, to zawał miałbyś murowany... nie mówiąc już o lotach aby ktoś mógł zrobić fotki albo filmik nakręcić dokumentalny...
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2007, 09:25:24 wysłana przez Rolam »
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #811 dnia: Listopada 16, 2007, 10:16:12 »
W USA takie loty są dosyć częste.

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #812 dnia: Listopada 16, 2007, 10:23:31 »
Rolam - według mnie - każdy, kogo stać (skoro finanse armii są tak opłakane, że musi tak 'dorabiać' do budżetu... lub jeśli nawet tylko chce tak dorabiać), ale po co robic z tego medialne wydarzenie ? to mi przeszkadza- ta 'otoczka medialna', dorabiana na siłę (w moim odczuciu) do czegoś, co (jak pisze BigMac) w USA (choćby) jest dość częste...

Reklama wątpliwa (patrz mój poprzedni post)...ma to zapewne na celu tylko zwiększenie oglądalności jakiegoś programu. Cóż, ich budżet, i nawet jak go chcą wydać na wymalowanie Księżyca na czerwono, to ich sprawa (jak go najpierw kupią... :021:)

Jak nie leciała za 'podatkowe' tylko za prywatne (swoje czy firmy-nieważne), to >patrz druga częśc mojego pierwszego 'ustosunkowania się' do tego 'wydarzenia. Sam bym się chętnie bujnął, jeśli jest to ogólnie dostępne (jak zacznę dziś odkładać, to w dniu przejścia na emeryturę może sobie postawię  :020: ...).
A co do wożenia pasażerów przy lotach operacyjnych -nie mam nic przeciwko...jak sobie pilot F-16 robiąc trasę reningową podrzuci córkę z domu do akademika na przykład (czy coś w tym stylu) to mi to nie przeszkadza, dopóki z tego się nie robi newsa na pierwszą stronę gazet (jak tutaj z Panią Rylik).

« Odpowiedź #813 dnia: Listopada 16, 2007, 12:03:03 »
Hans... bierzesz to wszystko zbyt na serio.
Ja również uważam, że to jest bardzo miła i sympatyczna reklama polskich falconów. Jeżeli wojsko nie zacznie się otwierać dla ludzi a wszystko utrzymywać w tajemnicy to problem braku chętnych na samoloty może nie zniknąć.
Napisałeś: "Mamy takie nowoczesne myśliwce, że nawet baba może nimi latać ! >taraaaaa< F-16 !!"
Pozwolę sobie spojrzeć na to z innej beczki: nasze falcony są tak intuicyjne i łatwe w pilotażu, że nawet cywil sobie z nimi poradzi. To tylko dobrze świadczy o samym samolocie. Z resztą kobiety to całkiem inteligentne zwierzaczki  :020:  (w jak najbardziej dobrym znaczeniu tego słowa)

Wspomniałeś o czołgach... wiem, że chyba jakiś czas temu w okolicach Wrocławia można było pośmigać. nie wiem jak teraz.

Myślę, że tego typu loty to świetny interes:
1. jakaś pozytywna relacja na temat tej maszyny (a nie same negatywy)
2. dodatkowe pieniądze dla wojska
3. możliwość spełnienia marzeń ! Kobiety też je mają Hans  :banan

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #814 dnia: Listopada 16, 2007, 14:44:43 »
Ja również uważam, że to jest bardzo miła i sympatyczna reklama polskich falconów. Jeżeli wojsko nie zacznie się otwierać dla ludzi a wszystko utrzymywać w tajemnicy to problem braku chętnych na samoloty może nie zniknąć.

Jak to braku chętnych na samoloty? Ile jest osób na jedno miejsce w WSOSP? Nie ma chętnych? Jak ogłaszają nabór np. na 10 miejsc to przychodzi 2-ch chętnych?  :121:

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #815 dnia: Listopada 16, 2007, 15:30:44 »
Jak to braku chętnych na samoloty? Ile jest osób na jedno miejsce w WSOSP? Nie ma chętnych? Jak ogłaszają nabór np. na 10 miejsc to przychodzi 2-ch chętnych?  :121:

Problem w tym, że badania lekarskie pozostawiają baaaaardzo mało chętnych...

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #816 dnia: Listopada 16, 2007, 16:31:08 »
A więc chętnych jest pod dostatkiem, brakuje natomiast kandydatów spełniających określone wymagania np. zdrowotne  :004:

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #817 dnia: Listopada 16, 2007, 17:57:22 »
Kumpel, który się dostał w tym roku do Dęblina mówił, że jest kupa chętnych i biorą na latanie wszystkich,  którzy po prostu przejdą badania. Zaznaczam, że chodzi nie tylko o myśliwce, ale i śmigłowce i samoloty transportowe.

« Odpowiedź #818 dnia: Listopada 17, 2007, 01:15:23 »
Nie wiem ile osób jest co roku na jedno miejsce ani ile się dostaje na uczelnię. Ale skoro sporo ludzi odpada na badaniach a potem nie ma komu wsiadać do "jaszczompa" to braki pozostają.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #819 dnia: Listopada 17, 2007, 02:43:10 »
Kumpel, który się dostał w tym roku do Dęblina mówił, że jest kupa chętnych i biorą na latanie wszystkich,  którzy po prostu przejdą badania. Zaznaczam, że chodzi nie tylko o myśliwce, ale i śmigłowce i samoloty transportowe.

Może przechodzą te badania ale liczy się jeszcze kategoria, pewnie tych z Z1/A nie ma za dużo...   
F-16C Block50 driver...

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #820 dnia: Listopada 17, 2007, 10:02:05 »
Whiskey111 - chyba masz rację, za poważnie trochę to potraktowałem...
Co do 'intuicyjności latania' F-16- nie podejmę się oceniać, dopóki sobie tego lotu turystycznego nie fundnę  :021:... tylko gdzie bilety sprzedają ?  :121:

Co do naboru do Dęblina, to chyba ostatni raz do lotnictwa z łapanki brali w ZSRR w latach 1942-45... :021: Wszędzie gdzie indziej lotnictwo zawsze miało nadmiar chętnych... O ile wiem (może coś się zmieniło), to ok. 90% odpada na badaniach, a z pozostałych sporo dostaje tylko na 'wiatraki'...Ale najlepiej zapytać o to Toya albo Cygana  :020: ...

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #821 dnia: Listopada 17, 2007, 12:46:14 »
albo Meehau'a  :021:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #822 dnia: Listopada 17, 2007, 17:44:48 »
-Hans- nigdy nie latałem na falconach więc nie wiem jakie są w pilotażu ale osoby, które miały tę przyjemność bardzo sobie chwaliły rozwiązanie z drążkiem sterowym itd. Choć pewnie takie a nie inne wypowiedzi mogły być spowodowane różnym innymi względami.
Fajnie by było gdyby któryś z naszych pilotów napisał parę słów o tym jak się śmiga na viperku.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #823 dnia: Listopada 21, 2007, 23:42:40 »
F-16 4040 nad Edwards:

http://www.altair.h2.pl/start-411

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #824 dnia: Listopada 22, 2007, 00:40:51 »
Czyli to by znaczyło, że będziemy mieli niedługo bazę danych do EWS i sofcik dla radaru ?
I jeszcze jedno... czy testowany walki elektronicznej ITT AIDEWS jest dla polskich viperków czy Amerykanie tylko testują to na naszym samolocie ?