Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321614 razy)

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1170 dnia: Listopada 26, 2009, 11:26:47 »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1171 dnia: Grudnia 02, 2009, 19:31:29 »
Hej !

Zastanawiam się, czy znana jest trasa przylotu pierwszych F-16 do kraju. Wtedy co było chyba lądowanie na Islandii. Interesują mnie zbliżone godziny startu i lądowań w określonych punktach, oraz trasa przelotu, łącznie z Europą. Jeżeli ktoś ma mniej dokładne info, to też o nie proszę ;)

Pozdrawiam.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1172 dnia: Grudnia 02, 2009, 23:26:11 »
http://lotniczapolska.pl/F-16-beda-pelnic-dyzury,10220

Nie jestem w temacie- mamy/dostaniemy bardzo niedługo już pełne wyposażenie (pociski bojowe), oprogramowanie?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #1173 dnia: Grudnia 04, 2009, 05:52:53 »
Witam,
znalazłem dzisiaj informacje na temat F16.
http://www.lockheedmartin.com/products/f16/f16in/index.html
Nie wiem gdzie to umieścić, dlatego włożyłem ten link w ten wątek. Super Viper jest dla Indii, można porównać kokpity naszego oraz SV.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2009, 09:09:34 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #1174 dnia: Grudnia 04, 2009, 13:38:35 »
http://konflikty.wp.pl/kat,115354,title,Dlaczego-kupilismy-F-16-choc-Gripen-dawal-lepszy-offset,wid,11747392,wiadomosc_wideo.html

- Nie byłem przeciwnikiem F-16, byłem za samolotem, który ma najlepszy offset - twierdzi były wiceminister obrony. Romuald Szeremietiew, który odpowiadał za przetarg na samoloty dla wojska, zwraca uwagę, że zdaniem ekspertów lepszy offset miał szwedzko-brytyjski koncern oferujący nam samoloty JAS-39 Gripena.
Ostatniego zdania zamieszczonego pod filmikiem pozwoliłem sobie nie zamieszczać, z przyczyn oczywistych....A swoją drogą to zastanawia mnie, czy Pan Szeremietiew zdecydowałby się kupić też np. Fokkery DR-1 gdyby dawano za nie dobry offset. :006:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2009, 13:47:18 wysłana przez szturmowik »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #1175 dnia: Grudnia 04, 2009, 13:58:06 »
Witam,
a co do tego offsetu to amerykanie wywiązują się z niego czy nie? Jeśli nie czy jest podstawa do zerwania umowy albo negocjacji ceny?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1176 dnia: Grudnia 04, 2009, 15:48:26 »
Wywiązują się z takiego jaki zatwierdziliśmy... a że zatwierdziliśmy dość śmieszny i mało konkretny, to i z tym problemów nie mają specjalnych.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
F-16C Block50 driver...

Offline Blackadder

• *
  • Twenty Minuter
« Odpowiedź #1178 dnia: Grudnia 09, 2009, 19:38:20 »
Super :banan
Teraz to nie ma żartów z naszymi jastrzębiami. Śmieszne są tylko niektóre komentarze internautów - 'ekspertów'.  :karpik

« Odpowiedź #1179 dnia: Grudnia 09, 2009, 20:59:19 »
Dziś chyba w "Faktach" TVN-u była informacja o planowaniu utworzenia "strefy bezpiecznego zrzutu" w okolicach Krzesin. Podobnież tam mają się pozbywać paliwa, uzbrojenia lub mają być kierowane samoloty, których piloci będą musieli skakać. Może ktoś mi przełożyć z polskiego na ludzki o co dokładnie chodzi?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1180 dnia: Grudnia 09, 2009, 21:31:17 »
Jest to strefa w której można w miarę spokojnie, bez obaw że komuś zrobisz kuku, albo zniszczysz jego chałupkę, zrzucić to co wisi pod skrzydłami albo wysiąść z samolotu wiedząc, że spadnie na jakiś niezamieszkały teren.
Takie strefy istnieją od dawna, ta o której rozpisuje się poznańska prasa również (może w lekko zmienionych granicach), teraz tylko chcą usankcjonować wszystko prawnie. Wiąże się to z odpowiednimi zapisami w planach zagospodarowania przestrzennego, czyli np. nie powstanie w tej strefie kolejne Marlewo, czy zakład pracy chronionej, co nie miałoby to znaczyć.
Pisamki wyczuli kolejny sensacyjny temat i klepią go ile wlezie, wypisując niejednokrotnie bzdury. Podbierają tytuły nieadekwatne do sytuacji, ale za to przyciągające uwagę. Kręcąc się trochę przez ostatnich kilkanaście lat koło lotnictwa, nawet kilka razy byłem na lotnisku, nie znam przypadku wykorzystania takiej strefy, a znam położenie przynajmniej jednej z nich. Nie słyszałem aby ktoś zrzucał awaryjnie uzbrojenie lub podwieszany zbiornik paliwa, nie mówiąc już o katapultowaniu w takiej strefie. Więc po co ją tworzyć? Takie są przepisy i wymogi bezpieczeństwa, na ćwiczeniach ekipy zagraniczne bardzo często o nie pytały. Nasi też się lepiej czują wiedząc że jest taka strefa.
Zauważyliście, że takich problemów nie ma w innych rejonach Polski. Dziwne.

« Odpowiedź #1181 dnia: Grudnia 09, 2009, 21:56:19 »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #1182 dnia: Grudnia 09, 2009, 22:00:05 »
Kręcąc się trochę przez ostatnich kilkanaście lat koło lotnictwa, nawet kilka razy byłem na lotnisku,
Przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać  :002: :002: :002:
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #1183 dnia: Grudnia 09, 2009, 23:11:17 »

Zauważyliście, że takich problemów nie ma w innych rejonach Polski. Dziwne.

Jakby nie patrząc pozostałe bazy ( z bojowymi jetami) zlokalizowane są raczej poza miastem i najczęściej w lesie, a kto by tam słuchał leśniczego jak marudzi o tym ze mu straszą zające ;)
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Blackadder

• *
  • Twenty Minuter
« Odpowiedź #1184 dnia: Grudnia 10, 2009, 00:57:03 »
Ale, Ty to potrafisz wytłumaczyć, Witku!  :001:
Pozdro