Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320312 razy)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1215 dnia: Lutego 16, 2010, 22:40:49 »
O, nie! Zaleciało naviedzonym....

« Odpowiedź #1216 dnia: Lutego 26, 2010, 14:52:51 »
Jakiś czas temu chyba w tym temacie pojawiło się zdjęcie polskiego F-16, na którym polski "lotnik" trzyma kawałek kartki z prawdopodobnie własnoręcznie namazanym napisem "pozdro dla spoterów".
Nie mogę odnaleźć tej fotki. Jeżeli ktoś ma ją pod ręką to proszę o podlinkowanie.
Z góry dziękuję!

« Odpowiedź #1217 dnia: Lutego 26, 2010, 15:02:47 »
W kwestii formalnej TM
Pilot, a nie lotnik.
Można było jeszcze "ludek w kabince"  :121:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1218 dnia: Lutego 26, 2010, 15:45:13 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #1219 dnia: Lutego 26, 2010, 19:09:22 »
W kwestii formalnej TM

Ja pitole wujek! Uwielbiam Twoje 'kwestie formalne TM' - chyba już drugą w ciągu dwóch dni czytam! :D Zawsze rzeczowe :)

Sorrki za OT, o Jaszczompach nic nie napiszę, bo kręciłem się dzisiaj w okolicy EPKS (delegacja służbowa) i nic! A ponoć fruwały...

« Odpowiedź #1220 dnia: Lutego 28, 2010, 20:00:01 »
W kwestii formalnej TM
Pilot, a nie lotnik.

Ja bym polemizował  :002:

znaczenia słowa lotnik to najczęściej:
1. osoba kierująca samolotem;
2. żołnierz wojsk lotniczych;
3. osoba z wykształceniem w specjalności lotniczej

Jak dla mnie lotnik najbardziej zbliżony jest do drugiego znaczenia czyli odnosi się do każdego żołnierza lotnictwa. Podejrzewam, że lotnik w znaczeniu pilot to wpływ j. rosyjskiego tam słowo lotnik odnosi się raczej tylko do personelu latającego.

A co do pilota to:

pilot
1. urządzenie elektroniczne do zdalnej obsługi, najczęściej telewizora lub magnetowidu;
2. pojazd jadący przed pojazdem stwarzającym niebezpieczną sytuację na drodze;
3. ryba mórz tropikalnych;
4. odcinek wyemitowany przed projekcją całości; zwiastun

Hmm co wybierasz? ;)

"Pozostałe" znaczenia
1. osoba oprowadzająca wycieczki;
2. osoba kierująca pojazdem latającym;
3. osoba towarzysząca kierowcy rajdowemu w czasie wyścigu;
4. osoba wskazująca trasę wyścigu kolarskiego.

Mimo wszystko jednak tradycja raczej wskazuje aby "osobę kierującą samolotem" nazywać pilotem i tego bym się trzymał

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #1221 dnia: Lutego 28, 2010, 21:41:10 »
Ja kiedyś wierciłem wiertłem z pilotem ;)

« Odpowiedź #1222 dnia: Marca 01, 2010, 22:18:17 »
Dzięki Kusch za zdjęcie.
Swoją drogą to ten mój lotnik został ujęty w tzw cudzysłowie co oznaczało lekki dystans z mojej strony do tego słowa. Nie zdawałem sobie sprawy, że wyjdzie z tego dyskusja.
Chociaż muszę przyznać, że wyjaśnienia Magneta po prostu wymiatają !  :D

« Odpowiedź #1223 dnia: Marca 30, 2010, 10:36:20 »
Nasze F-16 polecą do Afganistanu?

Cytat: RP
We wrześniu 2010 r. cztery polskie F-16 przejdą wstępny sprawdzian, czy są przygotowane do udziału we wspólnych operacjach w ramach sojuszu północnoatlantyckiego. Już kilka lat temu polskie władze zobowiązały się, że w 2011 r. cztery F-16 będą w każdej chwili gotowe do wykorzystania w operacjach NATO na całym świecie.

Combat Ready się szykuje dla pierwszej czwórki?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1224 dnia: Marca 30, 2010, 12:53:10 »
Od tytułu artykułu aż uszy więdną... Na prawdę nikt z pismaków nie wie o NATOwskich misjach Air Policing na Islandii i krajach nadbałtyckich ?

Tam one mają lecieć, a nie do A-stanu.

« Odpowiedź #1225 dnia: Marca 30, 2010, 15:29:21 »
Na prawdę nikt z pismaków nie wie o NATOwskich misjach Air Policing na Islandii i krajach nadbałtyckich ?

Tam one mają lecieć, a nie do A-stanu.
Problem tkwi chyba w tym, że Air Policing 'obsługują' MiG'i, a o nich pismaki jakby nie wiedzieli. To w końcu 'Jastrząb' jest medialną maskotką :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1226 dnia: Marca 30, 2010, 16:08:05 »
No nie do końca - na Islandię MiGi nie polecą, do tej misji są przygotowywane właśnie F-16, które tam dolecą z jednym międzylądowaniem, lub bez.

« Odpowiedź #1227 dnia: Marca 31, 2010, 08:49:44 »
No i szybka kontra DSP: Komentarz do artykułu w dzienniku "Rzeczpospolita" o użyciu samolotów F-16

Cytat: DSP
W nawiązaniu do artykułu pod tytułem „Piloci F-16: Szykujemy się do Afganistanu”, który ukazał się 30 marca br. w nr 75 dziennika „Rzeczpospolita” informuję, że w Siłach Powietrznych nie są prowadzone żadne działania, zmierzające do wysłania do Afganistanu polskich „Jastrzębi”.

W toku planowej działalności szkoleniowej Siły Powietrzne wykorzystują każdą sposobność do treningów oraz doskonalenia umiejętności pilotów. Tak też było w przypadku ćwiczeń taktycznych z wojskami pk. BAGRAM  VII, które w ramach przygotowań VII zmiany PKW Afganistan były prowadzone przez Dowództwo Wojsk Lądowych. Piloci z 10. eskadry lotnictwa taktycznego w Łasku ćwiczyli element wsparcia z powietrza poddziałów lądowych.

Nie były to jedyne ćwiczenia, w których uczestniczyły polskie F-16 w minionym okresie.

W 2009 roku wydzielone jednostki wyposażone w „Jastrzębie” brały udział w najważniejszych NATO-wskich ćwiczeniach lotniczych, organizowanych we wrześniu w Danii BOLD AVENGER oraz  w czerwcu w Szwecji LOYAL ARROW.

W największym międzynarodowym ćwiczeniu lotniczym pk. BOLD AVENGER organizowanym przez NATO w Europie uczestniczyła 10.elt z Łasku. Oprócz naszych samolotów w manewrach, które odbyły się w duńskiej bazie lotniczej Karup, wzięło udział kilkadziesiąt samolotów z kilkunastu państw członkowskich Sojuszu.

W marcu i maju 2009 roku piloci z 31. Bazy Lotnictwa Taktycznego uczestniczyli i doskonalili swoje umiejętności w kursach lotniczych, organizowanych przez ośrodek TACTICAL LEADERSHIP PROGRAMME w bazie lotniczej Florennes, w Belgii. Każdy z nich trwał po cztery tygodnie. Piloci uczestniczący w kursach wykonali po piętnaście misji w ugrupowaniach  lotniczych COMAO przy współpracy z samolotami wczesnego wykrywania oraz dowodzenia AWACS. Misje obejmowały szeroki zakres działań w różnych warunkach, zarówno w dzień, jak i w nocy z elementami tankowania powietrznego. Dzięki temu piloci nabyli doświadczenia we współdziałaniu oraz dowodzeniu ugrupowaniem COMAO.

Szkolenie w wykonywaniu lotów według procedur NATO realizujemy na codzień, Doskonalimy jego elementy  w ramach programu Squadron Exchange. Piloci z Krzesin w czerwcu 2009 r. wykonywali misje w greckiej bazie lotniczej Souda Bay, natomiast eskadra z Łasku przebywała w grudniu 2009 r. w bazie lotniczej Torrejon w Hiszpanii. Oba dwustronne szkolenia pozwoliły na ugruntowanie wiedzy i zdobycie nowych doświadczeń oraz rozwijanie umiejętności wykonywania lotów w międzynarodowych ugrupowaniach.

F-16 aktywnie uczestniczą w treningach systemu obrony powietrznej NATO z udziałem samolotu E-3A AWACS i pod nadzorem NAPMO (NATO Airborne Early Warning & Control Programme Management Organisation). W treningach pk. FRUIT FLY (w 2010 roku pk. EAGLE TALON), załogi polskich samolotów bojowych F-16 oraz MiG-29, Su-22 oraz śmigłowców ratownictwa lotniczego SAR (Search And Rescue) ćwiczą we współpracy i pod kontrolą załóg E-3A.

Podczas ćwiczenia inspekcyjnego pk. „Bielik” w listopadzie 2009 r., 10. eskadra lotnictwa taktycznego przeszła pozytywnie kontrolę gotowości (Readiness  Verification), uprawniającą do pełnienia od 1 stycznia 2010 r. dyżurów nadzoru powietrznego przestrzeni powietrznej Polski w systemie NATINADS.

W ćwiczeniu w warunkach zakłóceń elektronicznych pk. NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Programme) w lipcu 2009 r. brały udział F-16 z Poznania wykonując misje air-to-air i air-to-ground, podobnie jak w innym ćwiczeniu pk.  RARÓG 09 w październiku 2009 roku.

Polskie F-16 w marcu 2010 roku wzięły udział w treningu BRTE V (Baltic Region Training Event) – wykonując misje Air Policing.

ppłk Robert Kupracz

Wydział Prasowy DSP

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #1228 dnia: Kwietnia 19, 2010, 22:25:24 »
Tankowania naszych ptaszków z francuskiego KC-135 z pierwszej dekady kwietnia, TSA 8.

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

« Odpowiedź #1229 dnia: Kwietnia 19, 2010, 22:54:56 »
O jak mi dobrze ! Niestety zdjęcia po kliknięciu nie powiększają się - otwiera się strona fotosika ze zdjęciem dnia. Czy jest szansa na wrzutę fotek w pełnym wymiarze na bardziej przyswajalny serwer?