Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1290 dnia: Lutego 15, 2011, 22:55:01 »
I to faktycznie akurat z dzisiaj są?
Powiedz, siedzisz tam w tej jednostce, że robisz takie zdjęcia czy gdzieś je dzisiaj znalazłeś?
Pytam serio, bo od dłuższego czasu się tak zastanawiałem czy mamy kogoś kto jest pilotem albo mechanikiem w jakiejś jednostce i tu siedzi na forum ...

« Odpowiedź #1291 dnia: Lutego 15, 2011, 23:01:25 »
Wracając do F-16IQ, to niezły wałek im próbują amerykańce wpuścić. 200 baniek za maszynę z uzbrojeniem - bez AMRAAM-ów, HARM-ów i AIM-9X to cholernie dużo jak na mój niewykształcony ekonomicznie łeb. Chyba panowie z Ju-Es-Ej boją się, że znów będą musieli strzelać do dzielnych, podniebnych wojowników Allaha rodem z kraju Saddama  :118:.

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #1292 dnia: Lutego 16, 2011, 02:24:54 »
Fotki by SMLWK gorące jak GAU-8 po "pracy"  :020:

ps. Misja na dziś była dość niecodzienna bo tankowanko w locie :joy
Jutro replay.

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #1293 dnia: Lutego 17, 2011, 04:27:21 »
Mała dostawa z wczoraj:

Viper. Jedyny samolot w SP mający dopalacz równy długości..  8-)

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

« Odpowiedź #1294 dnia: Lutego 17, 2011, 07:56:45 »
A ja mam takie pytanie techniczne: czy w naszych F-16 na wyświetlaczu HUD jest możliwość obrazowania widoku z systemów noktowizyjnych (z dodatkowych zasobników jak np FLIR czy sniper) ? Jeżeli tak to czy to się jakoś łączy dodatkowo z używaniem gogli noktowizyjnych ?

« Odpowiedź #1295 dnia: Lutego 17, 2011, 11:17:12 »
Sniper jest zasobnikiem celowniczo-obserwacyjnym nie ma sensu rzucać widoku z niego na HUD.
Natomiast gdybyśmy mieli sytem LANTIRN, to wtedy mieli byśmy zasobniki nawigacyjne AN/AAQ-13 z których widok można rzucić na HUD żeby "łatwiej" latało się w nocy ;)
Z tego co wiem to nie łączy się to jakoś z użyciem gogli noktowizyjnych.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1296 dnia: Lutego 17, 2011, 16:09:28 »
Wracając do F-16IQ, to niezły wałek im próbują amerykańce wpuścić. 200 baniek za maszynę z uzbrojeniem - bez AMRAAM-ów, HARM-ów i AIM-9X to cholernie dużo jak na mój niewykształcony ekonomicznie łeb. Chyba panowie z Ju-Es-Ej boją się, że znów będą musieli strzelać do dzielnych, podniebnych wojowników Allaha rodem z kraju Saddama  .
Sęk w tym że Irakiem rządzi marionetkowy rząd pod dyktando USA. Za połowę tej ceny pewnie kupili by od Francuzów
Rafaela albo od Rosjan nowe Su-35 z większym potencjałem bojowym i nowoczesnym uzbrojeniem.
Gdyby Irak był niepodległym państwem i miał chęć zakupić nowoczesny samolot bojowy rozpisano by w nim
przetarg do którego mogło by stanąć każdy inny państwo a nie tylko USA. Rozpatrzono by wtedy oferty i propozycja amerykanów została by na 100% odrzucona ze względu na wysoki koszt i niewielkie
możliwości tak zaserwowanego sprzętu na współczesnym i przyszłym polu walki.
      No ale przetargu nie będzie (chyba że między amerykańskimi firmami) bo propozycja USA była by bez szans, na pocieszenie powiem że amerykanie pewnie z dobrego serca oczywiście udzielą Irakowi kredytu na te samoloty i ostatecznie
wyjdzie to ten biedny kraj po jakieś 300 milionów za szt.
Ps: Jak ja kocham fałsz i obłudę . Przepraszam że w tym wątku odpowiadam ale tu się to zaczęło.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #1297 dnia: Lutego 17, 2011, 17:48:14 »
Jeśli amerykańców bardzo by cisnęło by stworzyć pozory normalnego przetargu, mogliby dopuścić kilka firm z zagranicy, a potem odgórnie nakazać wybranie F-16, skoro mają tam zainstalowany marionetkowy rząd. A tak, no cóż, po prostu wyraźniej widać o jaką "wolność" walczyli w iraku - czarną i płynną. No ale starczy tego offtopu, bo to przecież temat o polskich szesnastkach, a nie o tym, jakie to wały światowe imperia próbują wpuszczać swym satelitom.

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #1298 dnia: Lutego 17, 2011, 18:00:44 »
Jeśli amerykańców bardzo by cisnęło by stworzyć pozory normalnego przetargu, mogliby dopuścić kilka firm z zagranicy, a potem odgórnie nakazać wybranie F-16
Czyli tak jak było u nas :118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1299 dnia: Lutego 17, 2011, 18:25:55 »
A ja mam takie pytanie techniczne: czy w naszych F-16 na wyświetlaczu HUD jest możliwość obrazowania widoku z systemów noktowizyjnych (z dodatkowych zasobników jak np FLIR czy sniper) ? Jeżeli tak to czy to się jakoś łączy dodatkowo z używaniem gogli noktowizyjnych ?
W Block 4x zastosowano panoramiczny HUD, którego panel pozwala na wybór wyświetlania obrazu z zasobników - konkretnie w jego przypadku kamery umieszczonej w "nawigacyjnym" zasobniku systemu LANTIRN. HUD zastosowany w Block 5x teoretycznie jest w stanie wyświetlać taki obraz, ale jeżeli dobrze pamiętam, nie ma takiej opcji do wyboru przez pilota.

Natomiast co do wykorzystywania obrazu IR na HUD i lataniu ze wzmacniaczami na hełmie, to występuje problem kontrastu między symbolami "lotu", a obrazem z zasobnika wyświetlanymi jednocześnie. Na F-16 Block 4x, F/A-18 i F-15E stosuje się albo jedno, albo drugie, ale nigdy oba jednocześnie.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #1300 dnia: Lutego 17, 2011, 18:46:18 »
Czyli tak jak było u nas :118:
A tak będzie, bo w zasadzie wszyscy europejscy użytkownicy tych samolotów mają problemy z ich utrzymaniem ze względu na koszty

Wytupuję: pierwszy do kibla pójdzie 4048 :002:

« Odpowiedź #1301 dnia: Lutego 17, 2011, 18:47:29 »
HUD zastosowany w Block 5x teoretycznie jest w stanie wyświetlać taki obraz, ale jeżeli dobrze pamiętam, nie ma takiej opcji do wyboru przez pilota.

Greckie Block 50 mają taką opcje ;)

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #1302 dnia: Lutego 17, 2011, 19:51:46 »
Greckie Block 50 mają taką opcje ;)
Tak w greckich jest możliwość transmisji obrazu na HUD dzięki Fixed Imaging Navigation System z zasobnika LANTRIN, co więcej dzięki zasobnikowi nawigacyjnemu na tych samolotach można wykonywać loty z omijaniem przeszkód terenowych.

Na naszych samolotach istnieje coś takiego jak DIGITAL TERRAIN SYSTEM. Zawiera on funkcję Data Base Terrain Cueing (DBTC), który opiera się o cyfrową mapę terenu instalowaną w kasetach pamięci w kabinie samolotu. W tym systemie działa również Predictive Ground Collision Avoidance System. Można wykonywać loty zbliżone do profilowych, przy czym instrukcja wyraźnie przestrzega, że DBTC "is not a terrain following system and should be used with caution", oraz, że "DBTC is not intended to be a replacement for, and may not perform as well as, a dedicated terrain following radar system". Trudno powiedzieć czy stacje radiolokacyjne w naszych samolotach umożliwiają taką funkcję, gdyż wspomina się o tym w kontekście jednego z przełączników oraz ostrzeżeń natomiast instrukcja milczy na temat sposobu wykonywania takiego lotu (za to w greckiej jest sporo). Natomiast warto wspomnieć o opcji antykolizyjnej działającej w powietrzu dzięki stacji AN/APG-68(V)9 (przed zderzeniem w szyku)  jak i względem powierzchni ziemi m.in. za pomocą radiowysokościomierza małych wysokości (CARA) oraz z wykorzystaniem laserowego dalmierza zasobnika celowniczego. Wydaje mi się, że albo samoloty albo instrukcje są bardziej okrojone w wersji dla nas niż dla Greków. No cóż, dla amerykańców jesteśmy tylko byłą republiką radziecką  :021:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1303 dnia: Lutego 17, 2011, 20:01:07 »
Bo dostaliśmy nowe Panthery, a nie ćwierć-wieczne LANTIRNy ?

« Odpowiedź #1304 dnia: Lutego 17, 2011, 20:02:52 »
Ja tylko widziałem instrukcje od Block 50, więc nie wiem czy są okrojone. Instrukcje do Block52+ są chyba "classified", czyż nie ? :p