Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pierwsza Polska F-16-stka
« Odpowiedź #1575 dnia: Czerwca 28, 2017, 18:57:46 »
Właśnie podobne komentarze widać pod artykułem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1576 dnia: Czerwca 28, 2017, 20:13:08 »
Jak jest takim specem to niech poda co dokładnie ma MLU czego nie może mieć bl52+.
Nie podał nawet do której wersji MLU się odnosi.
Swoją drogą dzisiaj wstawiłem na forum manuale do MLU (M1 M2 M3) 8-)

Ponadto ZTCP MLU jak sama nazwa wskazuje jest update. Czyli jak masz starego Vipera w wersji A to możesz mieć MLU.

Nasze F-16 ZTCP także otrzymały update takie jak AIFF zgodny z trybem 5 oraz JASSM, albo raczej potrzebny do integracji z nim software.

« Odpowiedź #1577 dnia: Lipca 04, 2017, 10:53:57 »
Tak jak zapowiedzieli i polecieli czyli "Na lotnisku 32 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku odbyło się pożegnanie żołnierzy III zmiany PKW Kuwejt."
3 lipca na lotnisku 32. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Łasku odbyło się pożegnanie żołnierzy 3. zmiany PKW Kuwejt.
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=22700

Polski Kontyngent Wojskowy pełni misję w Kuwejcie na mocy postanowienia podpisanego przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę z dnia 17 czerwca 2016 o użyciu Polskich Kontyngentów Wojskowych w operacji Inherent Resolve.
http://www.defence24.pl/622730,polscy-piloci-leca-do-kuwejtu-foto#

PS. W nawiązaniu do wywiadu płk Zięcia. Jak odbierze jego słowa "zwykły, szary czytelnik", nie zajmujący się na codzień wojskowością (nawet amatorsko) czy też nie będący userem naszego (jeżeli mogę użyć tego określenia :-)) The Forum? Otóż czy nie będzie miał wrażenia, że ten facet mówi prawdę, jedyną i objawioną? Płk Zięć nie był przecież "zwykłym" pilotem (z całym szacunkem dla nich). Był w pierwszej grupie przeszkolonych naszych żołnierzy na F-16, do tego instruktorem, dowódcą Bazy Lotniczej a więc i pewnie współtworzył zasady użycia tych nowych maszyn w Polsce, sposób szkolenia itp. I oto mamy, że wszystkomające F-16 to: odstają od "starych" F-16 MLU, sprawność (cokolwiek to oznacza) jest niska i ogólnie to dupa i kamieni kupa. Co ludzie spoza środowiska mogą zweryfikować (szczególnie tę informację o niskiej sprawności naszych eF-ek, słabości szkolenia). Nic. Czy za jego słowami stoi tylko lansowanie swojej firmy i parcie na szkło? Aby osiągnąć jego umiejętności, stanowisko to każdy przyzna, że trzeba mieć głowę i to nie tylko do noszenia czapki. Nie chcę bronić jego wypowiedzi (bo nie mam żadnej wiedzy w tym temacie), ale podważanie w czambuł słów człowieka, który zjadł zęby na lataniu F-16 może nie jest na miejscu (trochę na zasadzie bo "zły to ptak, który własne gniazdo kala").

Czuwaj.  :564:

« Odpowiedź #1578 dnia: Lipca 04, 2017, 15:44:40 »
Siła tej wypowiedzi tkwi w tym, że nie można jej zweryfikować, a ewentualne argumenty przeciwko są raczej informacją niedostępną dla osób spoza "kręgu".
Co do awansów i apanaży, bez dwóch zdań, był dobry w tym co robił.
Aby wyjaśnić nieco, napiszę tak: jest wiele spraw "a ponad to", o których nie chcę i nie mogę pisać. Czyli zastosuję tu taktykę płk KZ, siłą mojej wypowiedzi jest brak możliwości jej podważenia, czy też zweryfikowania, jeżeli nie jest się w "kręgu".

« Odpowiedź #1579 dnia: Lipca 08, 2017, 20:36:59 »
Narobiłem rabanu, o Panie  :evil:

« Odpowiedź #1580 dnia: Sierpnia 30, 2017, 17:10:58 »
Nasze F-16 wracają z Litwy czyli 7.zmiana w ramach PKW Orlik (po raz pierwszy na F-16) przechodzi do historii.
Służba siódmej zmiany polskiego kontyngentu Orlik na Litwie rozpoczęła się 1 maja 2017 roku, a ostatni dyżur bojowy piloci zakończą 31 sierpnia.(...)
Siódmą zmianę PKW Orlik tworzyło 130 żołnierzy i pracowników wojska. Główne siły do udziału w misji wydzieliła 31 Baza Lotnictwa Taktycznego z Krzesin.
Nasi lotnicy mieli do dyspozycji cztery myśliwce F-16 z Krzesin. Samoloty spisały się świetnie, nie mieliśmy żadnych problemów technicznych – mówi kpt. Michał Pataj, rzecznik prasowy PKW Orlik.
(...)
Do głośnego incydentu doszło w drugiej połowie czerwca, kiedy to polskie F-16 przechwyciły nad Bałtykiem trzy rosyjskie samoloty: Tu-154, na pokładzie którego leciał minister obrony Siergiej Szojgu oraz dwa eskortujące go myśliwce Su-27. Para dyżurna poderwana została zgodnie z natowskimi przepisami, ponieważ rosyjskie samoloty za bardzo zbliżyły się do granic przestrzeni powietrznej Litwy. Polscy lotnicy namierzyli maszyny należące do rosyjskiego MON i przez chwilę asystowali rosyjskiej delegacji. Ostatecznie Jastrzębie wróciły do bazy w Szawlach, a delegacja rosyjskiego MON kontynuowała podróż do Kaliningradu.

Całość: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/23467?t=Jastrzebie-wracaja-z-Litwy-do-domu
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2017, 18:38:52 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1581 dnia: Stycznia 18, 2018, 09:01:34 »
Dziś w nocy po ulicach Poznania jeździła F-16tka ;)

Aktualnie stoi już w Holu Wschodnim Międzynarodowych Targów Poznańskich i reklamuje Aerofestival, który odbędzie się w naszym mieście w maju - mówi Karolina Nawrot z Międzynarodowych Targów Poznańskich. - Samolot będzie można zobaczyć u nas do końca czerwca. Wystawa została przygotowana we współpracy z 31. Bazą Lotnictwa Taktycznego z Krzesin. Promuje nie tylko Aerofestival, ale też 100 lat lotnictwa - dodaje.

https://epoznan.pl/news-news-82656-F-16_na_ulicach_Poznania_wiemy_dokad_jechal

« Odpowiedź #1582 dnia: Stycznia 18, 2018, 11:25:26 »
Czy to przypadkiem nie jest jeden z dwóch przekazanych nam nielotów służących między innymi do nauki malowania i obsługi?

« Odpowiedź #1583 dnia: Stycznia 18, 2018, 18:49:41 »
Zdecydowanie to F-16A.

« Odpowiedź #1584 dnia: Stycznia 18, 2018, 18:59:46 »
Tak to właśnie ten nielot. Tyle razy co ja go widziałem to masakra... I tak jak wyżej to jest F-16A. Jako ciekawostka jak to rozpoznać, nie ma anteny przy początku ogona która jest w wersji "C".

« Odpowiedź #1585 dnia: Stycznia 18, 2018, 19:56:07 »
...bo już na onetach ludzie przeżywają "bul" egzystencjalny z powodu wyłączenia z linii na kilka miesięcy lotnej maszyny  :D

« Odpowiedź #1586 dnia: Stycznia 19, 2018, 15:14:21 »
A i znalazło się kilka szczegółów odnośnie tego egzemplarza F-16A przetaczanego po ulicach Poznania:
Krzesiński F-16A Block 15 ADF (80-549), jeden z dwóch które dostaliśmy od Amerykanów do szkolenia. Drugi egzemplarz (Block 15; 561) znajduje się w Dęblinie
Znalezione https://m.facebook.com/groups/774152019276053?view=permalink&id=1796330320391546

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1587 dnia: Września 12, 2018, 16:28:13 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1588 dnia: Września 12, 2018, 19:14:37 »
Dobrze wiesz, że patrząc na ostatnie akcje z zakupami (i roszady w MON) to niczego nie dowodzi. Będą kopać się z koniem następne trzy lata, potem odwołają, potem coś kupią i dadzą WOT :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1589 dnia: Października 08, 2018, 12:19:59 »