Dziękuje Lancer za objaśnienie naszym drogim kolegom, wyznawcom teorii spiskowych, plus pewnie ingerencja Usa w ukrywanie kosmitów itd. 
Ja rozumiem że się nie lubi F-16. Każdy ma swój gust. Ale żeby szukać takich bzdur i to ludzie których uważam za autorytety ? Panowie ! Odrobina powagi ok ? To tyle z mojej strony, złego "fana" F-16. Dla nieznających mnie, jestem fanem F-15 E, ale ich nie będziemy mieć nigdy. Nie używają DOL-i, wymagają kosztownej obsługi itd, ale jak przyp......li to nie ma co zbierać ! Ale to się nie liczy prawda ? 
Po pierwsze: nie napisałem, że jestem przeciwnikiem F-16, ani że zgadzam się z autorem publikacji. Akurat uważam, że wybór F-16 ma tą zaletę, że jest to maszyna dość powszechnie używana w NATO więc w przypadku współpracy w ramach paktu znacznie ułatwia to obługę naziemną na "obcych" lotniskach i przez personel naziemny innych krajów (i odwrotnie), a tego się o Gripenie nie dało powiedzieć. Problemy z obsługiwaniem obcych samolotów znam akurat z własnych obserwacji.
Po drugie: chyba wyraźnie dałem do zrozumienia, że jestem sceptyczny co do takich prasowych rewelacji.
Po trzecie: również wyraźnie dałem do zrozumienia, że wypowiadający się w nim facet jest zdecydowanie stronniczy (w stronę Gripena).
W związku z tym proszę nie uważać, że zamieszczenie fragmentów tego wywiadu było krokiem w stronę jakiś teorii spiskowych. Przeczytałem i wrzuciłem to na forum bo kwestia kodów źródłowych do oprogramowania naszych F-16 wydała mi się ciekawa i warta wyjaśnienia - skoro pojawia się w prasie.
Przyłączam się do podziękowania dla Lancera za wyszperanie informacji na ten temat.