Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maverickdan

• Gość
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 16, 2006, 12:34:13 »
Witam
To skandal!!!!!!!! Jeżeli to prawda to ludzie negocjujący z amerykanami powinni powiesić się za jaja. Ja nie chciał bym kupić samochodu, w którym  będzie  możliwość wyłączenia mi go przez kogoś, bo na przykład nie spodoba mu się że jadę 200km/h gdzie można jechać 90km/h
Mam nadzieje że to nie prawda.

Pozdrawiam
Maverickdan

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 16, 2006, 13:05:59 »
Dyskusja na temat kodow odbyla sie tu:

http://militarium.net/forum/viewtopic.php?t=728&postdays=0&postorder=asc&highlight=%BCr%F3d%B3owe&start=0

Kody żródłowe oprogramowania sterującego systemem kierowania ogniem to minimum co jest wymagane, by mieć choć odrobinę suwerenności nad samolotem. Trudno jest być może wymagać pełnych kodów źródłowych oprogramowania samolotu (zażądały tego np. Japonia. USA nie zgodziły się na ujawnienie kodów źródłowych swoich F-16 i dlatego Lockheed Martin musiał na żądanie Japończyków opracować nowe oprogramowanie. Izrael dostał pełne kody źródłowe w wersji amerykańskiej) bo np. sposób sterowania cyfrowym fly-by-wire to jeden z największych problemów technicznych w lotnictwie i nikt nie chce się tym dzielić, ale istnieje pewne minimum.

Tym minimum są kody źródłowe sterowania systemem uzbrojenia. Każde państwo z wyj. USA, zwykle dostarcza samolot z systemem uzbrojenia na jawnej, otwartej szynie MIL, z kodami żródłowymi, by użytkownik:
a) mógł się przekonać że w oprogramowaniu uzbrojenia nie ma "niespodzianek".
b) by mógł samodzielnie modernizować uzbrojenie lub stosować je od innych producentów.
A "niepodzianki" mogą być. Np. chińscy hackerzy podobno złamali oprogramownaie Su-27 i podobno wykryli takie "niespodzianki" jak wyłączanie radarów na sygnał z rosyjskich satelitów itp... W F-15 Arabi Saudyskiej zaszyte jest oprogramowanie uniemożliwiające atakowanie Izraela i żydowskich samolotów. Z tego powodu warunkiem zakupu F-16 Block 60 ze strony Arabii Saudyjksiej były kody źródłowe oprogramowania uzbrojenia, gdyż nie chcieli tym razem takich "niespodzianek". Mimo protestów żydowskiego lobby, takie kody otrzymali!

Tymczasem Polska zakupiła F-16 z awioniką w postaci "czarnych skrzynek" z zakazem modernizacji i używania nieamerykańskiego uzbrojenia. Z powodu braku kodów źródłowych, nie ma zresztą możliwości złamania tego zakazu... Nie kupimy sobie więc np. Irisów zamiast Sidewinderów, nawet gdyby były 10x tańsze, pomimo tego, że są dostosowane do odpalania z tych samych prowadnic... Nie dostaliśmy nawet pełnej dokumentacji eksploatacyjnej!!! Np. można się śmiać że oprogramowanie misji w Su-22 dostarcza się w postaci kart perforowanych, a w F-16 w postaci elektronicznego kartridża. Tyle że USA nie chce nam podać jego specyfikacji (Izrael, Japonia, Arabia Saudyjska mają!) i aby wprowadzić dane misji, zamiast 20s, trzeba ręcznie wstukiwać dane na klawiaturze F-16, co trwa 45min!!! W tym czasie w Grippenie można wymienić silnik w warunkach polowych...

Ale stek bzdur, szczególnie ta "odrobina suwerenności nad samolotem" mnie rozbawiła.

Teraz podstawowe pytanie, ile kosztowałoby stworzenie działu (zaopatrzenie go w sprzet i oprogramowanie) do analizy kodów źródłowych samolotu? Jaki jest tego sens (nie urojony w myśl teorii spiskowych i bajek, że hakerzy to i tamto), tylko realny dla państwa. Podpowiedzieć? Żadnego. Integracja jakiegokolwiek obcego uzbrojenia zajmuje lata, jest to wyzwanie nawet dla producenta, a tutaj chłopak wymyślił, że suwerenność nad samolotem tracimy bez takiej możliwości, kiedy u nas nigdy żadne uzbrojenie z tą maszyną nie będzie integrowane (bo i po co, niby polskie jakieś z MiG-ami 29 było?).

A kodami tak czy inaczej nikt się nie dzieli (pokaż realne, a nie urojone przykłady przekazania kodów, Izraelczycy tworzą sobie bowiem własne, na bazie dostarczonych, a to dlatego, że oni modernizują swoje maszyny do własnych potrzeb - za amerykańśkie pieniądze skądinąd), wbrew temu, co tutaj adwersarz próbuje zasugerować (tak wiem, dał się nabrać, jak wielu podobnych naiwniaków na czarny PR, podczas wyboru samolotu wielozadaniowego, nie zastanawiając się kompletnie nad sensownością zagadnienia z inżynierskiego punktu widzenia, ot jeszcze jeden humanista przekonany o tajemniczych czarnych skrzynkach i czarodziejskiej mocy hakerów  ).
Ciekawe jak wyglada sprawa z Falkonami w Grecji czy tez Turcji. Maja czy nie?

Jak wyglada sprawa z innymi Falkonami w Eruopie? Greckie? Tureckie? Te dwa panstwa samodzielnie ingeruja w zasoby przenoszonego uzbrojenia (chocby greckie IRIS-T) czy wyposazenia (tureckie). Jak oni to robia?

Co do softu F-16 ZEA, to czy przypadkiem nie zostal on napisany zupelnie od nowa i nie ma wiele wspolnego z tym czego USA nie chcialo dac, a maja to maszyny z gwiazdami na platowcu w standardzie (biorac poprawke na nowa awionike)? Dopiero takie oprogramowanie przekazali. Ta jakos tak mi sie o uszy obilo...
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 16, 2006, 13:11:46 »
Witam
. Ja nie chciał bym kupić samochodu, w którym  będzie  możliwość wyłączenia mi go przez kogoś, bo na przykład nie spodoba mu się że jadę 200km/h gdzie można jechać 90km/h
he he - dobre. A ja mam nadzieję, że kiedyś tak się właśnie stanie.  :001:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 16, 2006, 14:05:45 »
Dziękuje Lancer za objaśnienie naszym drogim kolegom, wyznawcom teorii spiskowych, plus pewnie ingerencja Usa w ukrywanie kosmitów itd.  :118:
Ja rozumiem że się nie lubi F-16. Każdy ma swój gust. Ale żeby szukać takich bzdur i to ludzie których uważam za autorytety ? Panowie ! Odrobina powagi ok ? To tyle z mojej strony, złego "fana" F-16. Dla nieznających mnie, jestem fanem F-15 E, ale ich nie będziemy mieć nigdy. Nie używają DOL-i, wymagają kosztownej obsługi itd, ale jak przyp......li to nie ma co zbierać ! Ale to się nie liczy prawda ?  :icon_evil:

Dziękuje.

PS
Jeśli Grippen, Mig-29 czy inny spełniał by wymagane dla nas normy itd itd itd itd, polityka te sprawy, to czy naskakiwał bym na decyzję wyboru ? Nie, mądrzejsi ode mnie go dokonali.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 16, 2006, 14:21:10 »
Nie uwierzycie co ja napisałem na pewnym forum, sam nawet w to nie wierzę  :118:

Jeżeli amerykanie mieli by jakiś powód żeby unieruchomic te 48 szesnastek,to nie pomogło by nam nawet 200 sprawnych Gripenów.

Pozdrawiam.

A teraz sobie wyobrazcie. Giertych wygrywa wybory i chce zrobić inwazję na Rosję, a tu du... brak kodu dostępu  :118: :021: :118: :021: :020:

A tak własnie się zastanawiam. Zakładamy, że chcemy zakupić w Izraelu pociski Python lub Popeye. Czy Izrael w takim przypadku pomógł by nam zintegrować te pociski? Czy sprzeciw USA by go powstrzymał tak jak w przypadku Wenezueli?
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2006, 14:31:52 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 16, 2006, 14:44:51 »
Dziękuje Lancer za objaśnienie naszym drogim kolegom, wyznawcom teorii spiskowych, plus pewnie ingerencja Usa w ukrywanie kosmitów itd.  :118:
Ja rozumiem że się nie lubi F-16. Każdy ma swój gust. Ale żeby szukać takich bzdur i to ludzie których uważam za autorytety ? Panowie ! Odrobina powagi ok ? To tyle z mojej strony, złego "fana" F-16. Dla nieznających mnie, jestem fanem F-15 E, ale ich nie będziemy mieć nigdy. Nie używają DOL-i, wymagają kosztownej obsługi itd, ale jak przyp......li to nie ma co zbierać ! Ale to się nie liczy prawda ?  :icon_evil:

Po pierwsze: nie napisałem, że jestem przeciwnikiem F-16, ani że zgadzam się z autorem publikacji. Akurat uważam, że wybór F-16 ma tą zaletę, że jest to maszyna dość powszechnie używana w NATO więc w przypadku współpracy w ramach paktu znacznie ułatwia to obługę naziemną na "obcych" lotniskach i przez personel naziemny innych krajów (i odwrotnie), a tego się o Gripenie nie dało powiedzieć. Problemy z obsługiwaniem obcych samolotów znam akurat z własnych obserwacji.

Po drugie: chyba wyraźnie dałem do zrozumienia, że jestem sceptyczny co do takich prasowych rewelacji.

Po trzecie: również wyraźnie dałem do zrozumienia, że wypowiadający się w nim facet jest zdecydowanie stronniczy (w stronę Gripena).

W związku z tym proszę nie uważać, że zamieszczenie fragmentów tego wywiadu było krokiem w stronę jakiś teorii spiskowych. Przeczytałem i wrzuciłem to na forum bo kwestia kodów źródłowych do oprogramowania naszych F-16 wydała mi się ciekawa i warta wyjaśnienia - skoro pojawia się w prasie.
Przyłączam się do podziękowania dla Lancera za wyszperanie informacji na ten temat.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2006, 14:52:58 wysłana przez Razorblade1967 »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 16, 2006, 15:09:17 »

Ależ nikt tu się nie doszukuje spisku. Ja tylko dołożyłem się do luźnych przemyśleń Razorblade'a1967, który po prostu trafił na wywiad z wymienionym w artykule Panem, który jakąś tam orientację w tym zakresie zapewne ma i chciał znać zdanie innych forumowiczów na ten temat. Tym bardziej że napisałem jedynie iż od strony technicznej taki kruczek jest w sumie możliwy i to także od strony czysto-sprzętowej. Bynajmniej nie doszukiwałem się żadnych sensacji, po prostu liczyłem na rzeczową dyskusję na ten temat. To że jestem w jakimś tam doraźnym stopniu bardziej zainteresowany latajkami zza wschodniej granicy, nie oznacza że nie lubię,  i nie podziwiam analogicznych kontrukcji wyprodukowanych w USA. To tyle ode mnie i mam nadzieję że nikogo nie dotknąłem tą wypowiedzią.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 16, 2006, 15:18:06 »
http://wiadomosci.onet.pl/1279297,11,item.html

Oh yes! Teraz sie zacznie. Nic tylko czekac na wypowiedzi onetowych fanow awiacji pod publikacja. Bedzie ubaw na caly dzien.... a moze to odrazu do lola przeniesc?
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 16, 2006, 15:30:36 »
http://wiadomosci.onet.pl/1279297,11,item.html

Cytat: Onet.pl
Samoloty dostarczone Polakom będą najnowocześniejszymi F-16 w NATO. Wyposażenie Block 52+ obejmuje radarowy system kierowania ogniem AN/APG-68(V) 9 i zaawansowany zasobnik celowniczy Sniper Extended Range, który został zaprojektowany z celownikiem na podczerwień, laserem, kamerą telewizyjną, termowizyjnym systemem obserwacyjnym, z układem śledzenia plamki laser i zaawansowanymi algorytmami.

Zasobnik charakteryzuje się znakomitymi parametrami śledzenia i niezawodnością. Ponadto myśliwiec wielozadaniowy opracowany dla Polski jest wyposażony w system celowniczy zamontowany w hełmie, wykorzystywany do kierowania amunicją precyzyjną oraz pociskami samonaprowadzającymi się, a także zapewniający pilotowi lepszą orientację w sytuacji.

Czy ja dobrze rozumuje, czy może autor artykułu trochę popłynął:

Pilot bedzie mógł celownikiem nahełmowy wskazywać cele sniperowi do śledzenia/podświetlenia ?

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 16, 2006, 15:31:36 »
Tak. Mało tego, będzie mógł wskazać cel także Maverickowi.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 16, 2006, 15:39:27 »
To tak "na zgodę" co by nie było, że nie lubię F-16 - co prawda to nie "nasze" F-16, ale na "naszym" lotnisku  :001:

Skoro lata już pierwszy "nasz" F-16, to z tej okazji "taki powrót do przeszłości" pod tytułem: "A tak to się wszystko zaczęło"

I ich przegrana konkurencja  :021: - fotki były robione w czasach gdy po raz pierwszy prezentowano Polsce oferty zakupu samolotów. W sumie to żal mi tylko tego F/A-18 - była wówczas oferta sprzedaży tego typu maszyn (pomimo znaków wojskowych był prezentowany przez ekipę fabryczną), ale był niestety dla nas za drogi.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 16, 2006, 15:46:36 »
Ehhh, po prostu nie odebrałem Waszych postów tak jak powinienem, moja wina :) Tak dla zgody :D Znacie ten dowcip ? Dlaczego Polacy nie kupili Hornetów ? Bo tankowce są za drogie  :020:

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Marca 16, 2006, 15:53:03 »
Dobra f-16 mamy. Teraz kupmy z 10sztuk F-22 i Rosjo bój się. hehe  :021:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 16, 2006, 15:58:07 »
Ehhh, po prostu nie odebrałem Waszych postów tak jak powinienem, moja wina :) Tak dla zgody :D Znacie ten dowcip ? Dlaczego Polacy nie kupili Hornetów ? Bo tankowce są za drogie  :020:

buuuchaaachaaaa, do LOLa z tym :D
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.