Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320310 razy)

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #135 dnia: Maja 29, 2006, 13:03:39 »
Piszesz, jakbyś wiedział.
Amerykańce mogą nas [cenzura] i dobrze o tym wiedzą. Myślisz, że jesteśmy dla nich równorzędnymi partnerami?
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2006, 18:21:23 wysłana przez Kusch »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #136 dnia: Maja 29, 2006, 13:49:20 »
Wiec co proponujesz ? Zakupy w Rosji, Francji, może Anglii ? Amerykanie przynajmniej jeszcze nigdy nas nie [cenzura] w przeciwieństwie do tych krajów.
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2006, 18:21:44 wysłana przez Kusch »

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Maja 29, 2006, 13:52:05 »
Sherman, zastanowiłeś się nad tym co piszesz ? Czy tylko emocje i chęć dowalenia wzieła góre ? Widziałeś kiedyś umowę międzynarodową której jedna strona nie dotrzymuje ? Wiesz jaki to sygnał dla przyszłych kontrahentów ? Pomyślałeś trochę ?? Chcesz mi dowalić to rób to na privie albo na GG a tutaj wyrażaj opinie przemyślane, uzasadnione.
Sprawa zbiorników dla Chile to sprawa Chile nie USA. Sytuacja w tym kraju jest taka że nikt nie wie kto naprawdę rządzi. Nie porównuj kraju w europie do zapomnianego przez Bogów miejsca na ziemi.
Odrobina zdrowego rozsądku nie zaszkodzi nikomu.

Pozdrawiam

Botras

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Maja 29, 2006, 15:02:00 »
A smutna historia z offsetem nie jest historią  "Amerykanów" kontra Polska, tylko historią prywatnej firmy dążącej do maksymalizacji zysku - jak to zwykle w przyrodzie i jej przygłupiego, niedouczonego klienta.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #139 dnia: Maja 29, 2006, 17:52:49 »
Nie unoś się tak Boba. Nabluzgałem na Ciebie?? Czy mój poprzedni post był wymierzony przeciwko Tobie? Nie. Więc po co tyle krzyku? To tobie skaczą emocje. Ja poprostu ostatnio dziwnie często napotykam się na brzydkie i mało przyjemne zachowania amerykańskich firm i amerykańskiego rządu w stosunku do ich klijentów. Może wyraziłem się niezbyt fortunnie, trochę przesadzając, jednak nie jest to powód, aby na mnie naskakiwać.

Wiec co proponujesz ? Zakupy w Rosji, Francji, może Anglii ? Amerykanie przynajmniej jeszcze nigdy nas nie [cenzura] w przeciwieństwie do tych krajów.

A czy ja napisałem, że nie powinniśmy kupować samolotów za oceanem? :008:
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2006, 18:22:20 wysłana przez Kusch »

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Maja 29, 2006, 18:51:08 »
Ehh, racja, przepraszam Cię Sherman, ciężki dzień czy jakoś tak :(
Faktem jest że czasami jankesi potrafią uwalić klienta. Faktem natomiast jest że za nasze umowy płacimy z nadwyżką, w dodatku zbliżają się wybory i Polonia jest dośc liczna. Myśle że możemy spać spokojnie, nie są w stanie uwalić nas, choćby chcieli, mimo usilnych starań niektórych partii, to wciąż mamy wolne media, które to zjadły by ich na śniadanie. Wycofanie armii z Iraku było by im wybitnie nie na ręke ;) (taki przykład tylko).

Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #141 dnia: Maja 29, 2006, 20:23:08 »
Nie unoś się tak Boba. Nabluzgałem na Ciebie??
Bezpośrednio w odpowiedzi na jego post użyłeś wulgaryzmów, więc tak to sie odbiera.
A czy ja napisałem, że nie powinniśmy kupować samolotów za oceanem? :008:
Zainsynuowałeś, ze nie powinniśmy robić z nimi interesów bo:
a. "mogą nas [Cenzura]"
b. poddajesz w wątpliwość równorzędność partnerstwa.

Więc z kim innym mamy robić interesy w tej materii ?

« Odpowiedź #142 dnia: Maja 29, 2006, 23:10:22 »
a. "mogą nas [Cenzura]"

- pewnie, że mogą i co im wtedy zrobimy  :002:
- trudno się spodziewać żeby pomiędzy mocarstwem, a państewkiem buraczanym na zadupiu Europy istniała równorzędność czy partnetstwo, zawsze będziemy negocjować z pozycji klęcznej - to akurat nic niezwykłego.

Należy zdać sobie jednak sprawę, że światowy handel bronią to USA i nie mamy wielkiego wyboru skoro weszliśmy w ten układ (czyli NATO).

Amerykanie przynajmniej jeszcze nigdy nas nie [cenzura] w przeciwieństwie do tych krajów.

No ja znam jedno takie miejsce gdzie nas [cenzura] - ponoć się Jałta nazywało  :004: :021:

Żeby było jasne nie mam nic przeciwko zakupom F-16, a fakt że nas przy tym troche "zrobią" - no cóż w handlu o to przecież chodzi aby kupić lub wytworzyć tanio, a sprzedać jak najdrożej. Tak więc nas mniej lub więcej [cenzura] - jak się damy. Zresztą dyskutujemy o kodach źródłowych, zbiornikach konforemnych, a w realu to w lotniczych jednostkach brakuje papieru do drukarki, długopisów za 50 gr. (np.: od trzech lat nie dostałem butów choć mi się co roku niby należą - bo warszawskiemu buractwu ponoć jakiś przeterg się nie udał) i podobnego "wysoko wyspecjalizowanego sprzętu bojowego", Są zresztą eskadry, które od 2-3 lat w ogóle nie mają sprzętu bojowego - latają na tzw. "podrzymanie uprawnień" za pomocą samolotów typu TS-11 "Iskra" więc czy będzie to samolot ze zbiornikami koforemnymi czy bez i tak będzie stanowił olbrzymi postęp w stosunku do stanu obecnego.

« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2006, 23:17:07 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #143 dnia: Maja 29, 2006, 23:20:54 »
W Jałcie to nasze interesy powinien był reprezentować Churchill, a nie Roosvelt, zresztą i granice wydzielono według angielskiego pomysłu, wiec tam de facto to nas Anglicy "[Cenzura]", i to nie pierwszy i nie ostatni raz w tamtym okresie.

Co do tego światowego handlu bronią, to Europa też sie nieźle trzyma, ale w trochę innych dziedzinach niż myśliwce wielozadaniowe (Takich tutaj w zasadzie nie ma od kiedy przestano produkować Tornado  :020: ), a konkretnie wiropłaty, Eurocopter i Agusta-Westland to bardzo prężne firmy z bardzo dobrymi produktami, równie dobrymi albo i lepszymi od amerykańskich. To samo w klasie broni pancernej i strzeleckiej.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #144 dnia: Maja 30, 2006, 15:20:06 »
Bezpośrednio w odpowiedzi na jego post użyłeś wulgaryzmów, więc tak to sie odbiera.
Lol, ale czy miały one określać Boba Fett'a? Napisz Boba, czy poczułeś się bezpośrednio urażony moją wypowiedzią?

a. "mogą nas [Cenzura]"

Czego się czepiasz? Mogą nas i [cenzura] i nie jesteśmy dla nich równorzędnymi partnerami. I tak uważam. Nawet mam rację. Coś więcej napisałem? Nie. Czy próbuję znaleźć alternatywę? Nie. Ba, nawet uważam, że zakup u Amerykanów był dobrym rozwiązaniem. A ty mi próbujesz na siłę pod nicka wcisnąć treści, których nie napisałem. Na siłę próbujesz mi przypinać poglądy. Możesz przestać?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #145 dnia: Maja 30, 2006, 16:28:31 »
Boba może nie ale gorzej jak mnie dotknie, więc proponuje spuścić trochę z tonu wypowiedzi i zacząć dyskutować jak normalni ludzie bez personalnych wycieczek. Prosze obu Panów o wyluzowanie.

Przypadkiem trafiłem, może kogoś zainteresuje:

http://www.mon.gov.pl/artykul_wiecej.php?idartykul=1897
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2006, 14:04:33 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #146 dnia: Maja 31, 2006, 15:29:26 »
No to może coś z innej beczki. :003: Żeby już nie poruszać [cenzura] i [cenzura] jak również [cenzura]. :121:

Tak się zastanawiam ostatnio, dlaczego Lockheed Martin nadal reklamuje się w polskiej prasie specjalistycznej (np. Lotnictwo) ze swoim "Fighting Falcon"? No ja tą kampanię jak najbardziej rozumiałem przed rozstrzygnięciem przetargu, ale teraz? "Po kiego grzyba?" Chyba nie liczą, że jeszcze u nich następne F-16stki dokupimy? :003:
No niby dla takiej firmy to koszty reklamy w Polce to totalne grosze, ale po prostu nie widzę sensu tych reklam obecnie...

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 16, 2006, 19:48:41 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #148 dnia: Lipca 16, 2006, 20:11:49 »
Znowu o higienie niezbędnej dla egzystencji żmiji;
http://www.czasopismasp.mil.pl/wiraze/w_numerzew/archiwumw/2006-10/wizy_10_2006.htm

Wybrany fragment:

"Dostęp do miejsc postoju samolotów, jak i dróg kołowania jest ograniczony. Stosuje się zasadę zwiększenia prędkości kołowania samolotów, by w miarę możliwości unikać zasysania przez silnik obcych ciał. Jest to duży problem przy eksploatacji samolotów F-16. Z tego względu zwraca się baczną uwagę na czystość dróg kołowania i drogi startowej, które przegląda się dwa razy dziennie. Wszystkie wykruszenia i ubytki uzupełniane są na bieżąco."
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 16, 2006, 16:56:55 »
Juesej, juesej, hippi ajej...ojej!

http://www.defence.pl/?d=show,715,4
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg