Autor Wątek: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder  (Przeczytany 27717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder
« Odpowiedź #90 dnia: Września 16, 2006, 10:28:23 »
Jaki post pod postem?   :002:
Gdzie?

Szybki Bill some1 :karpik :karpik

To jest tak.
Jak zaznaczę "single pedal axis" - oba pedały działają super ... tyle tylko że w FB jak odpalam misję to mam ruder przechylony całkowice w jedną stronę.
Obrazowo - w panelu kontrolnym w drugiej pionowej ramce czerowne jest do połowy.
Jak nacisnę prawy to czerwone idzie do góry, jak lewy - na dół.
Czyli wszystko gra (teoretycznie :banan)
Jednak jak wejdę do gry - ruder jest full (a może tylko do połowy ??) wychylony w jedną stronę ...

Jak ustawię to drugie - lewy pedał chodzi cały zakres , czyli - nie dotykam jest ramka biała, wciskam to się wypełnia czerwonym, lewy natomiast jest cały wypełniony i naciskanie nic nie daje - nic się kuźwa nie zmienia.
Może bład robie przy przypisywaniu hotasów ?? Bo być może kiera chodzi dobrze ...
Bo jak przypiszę kierwnicę (nie pedały) do rudera to jest ok. Centruje w porządku i wychylenie działa ok.

Ramm.

ps. nie pisałem w przyklejonym wątku bo tam jest wyraźnie napisane "Lista kierownic ..." - a nie "problemy techniczne z kierownicami" :003:  :banan :banan
Na mnie możesz krzyczeć - nikomu od krzyku sięj eszce nic nie stało - no chyba że nawyrężysz struny głosowe :karpik
Spoko :002:
ps.2 - poszukam tego programiku na forum. Jesteś pewien że ktoś dawał linka ?
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #91 dnia: Września 16, 2006, 10:57:37 »
Przed chwilą włączyłem Iła (PF) i działa jak należy. W HOTAS control mam ustawione pod rudder -Y ID2 (wciśnięcie prawego pedału, ID2 bo ID1 jest X52) a w sterownikach single pedal axis.
 :013: Spróbuj po ustawieniu w sterownikach jeszcze raz przypisać pedały w grze.
Albo może spróbuj odłączyć wszystkie inne kontrolery? Masz jakąś inną grę w której możesz sprawdzić działanie kierownicy (symulator, samochodówka, whatever)

ps.2 - poszukam tego programiku na forum. Jesteś pewien że ktoś dawał linka

Tego programiku nie użyjesz jeśli nie odinstaluszej obecnych sterowników Saitek'a, tylko że ja nie wiem jak to zrobić, prosto się nie dają a na bardziej skomplikowane manewry szkoda mi czasu, przecież działa :P.

ps. nie pisałem w przyklejonym wątku bo tam jest wyraźnie napisane "Lista kierownic ..." - a nie "problemy techniczne z kierownicami"

Nie chodziło mi o to, że Ty napisałeś w złym miejscu, tylko że informacja zawarta tam wymaga uaktualnienia dla przyszłych pokoleń.  :002:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #92 dnia: Września 16, 2006, 11:12:04 »
Teoretycznie mam tak samo wszystko ustawione jak mówisz ...
Hmm ... odpalę LO i posprawdzam czy tam też jest taki zwis na jedną stronę.
Jesli tak - to sajtek jesli nie - to PF ... to przynajmniej zwęzi mi listę problemów do rozwiązania. :002:
Byłem sobie na stronie saiteka i jest tam jakieś uaktualnienie do R220 - jak wróce do domciu to odpalę i posprawdzam, może pomoże.

Dziękuję slicznie za uwagi i sugestie. :001:
S!

Ramm.

Edit.
Teraz mi sie tak przypomniało - w R220 nie ma żadnych mechanicznych pokręteł do ustawiania czegokolwiek ?

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #93 dnia: Września 16, 2006, 17:27:35 »
No jestem w domciu ... i posprawdzałem trochę.

Wychodzi na to że R220 jest zainstalowany dobrze.
Control panel pokazuje wszystko ok. Dead zones ładnie pokazuje jak się to wszystko wychyla ...
Tyle tylko, że w PF ster jest nadal wychylony w prawą stronę.
Ciekawie to wygląda, bo jak nacisnę lewy pedał do końca to ruder idzie full left  ... i jak cisnę prawy to ruder wraca do środka, przechodzi przez położenie neutralne (tak w połowie wcisnięcia pedału) i potem idzie juz full w prawo ...
Wychodzi na to, że trzeba by było trzymać lewy cały czas wciśnięty a regulować prawym, ale takie latanie mija się z celem do jakiego zostało zakupione to urządzenie ...
Tak samo jest w LO ...

Pytanie - czy mając zainstalowanego R220 w PFie w dziale Hardware -> Input masz zakładke Yaw ?? oprócz Pitch i Roll ??
Bo ja jej nie widze ...może tu tkwi problem ....

Ramm.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Września 16, 2006, 17:45:06 »
Może czas zajrzeć do tematu "Szmajser Słodowy zaprasza" i zrobić sobie własny rudder? ;)

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #95 dnia: Września 16, 2006, 17:57:56 »
Może czas zajrzeć do tematu "Szmajser Słodowy zaprasza" i zrobić sobie własny rudder? ;)
Być może.
Jednak chciałbym się dowiedzieć dlaczego chodzi to nie tak jak powinno, ... wiesz, tak z czystej ciekawości :004:

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #96 dnia: Września 17, 2006, 12:41:22 »
Zakładkę mam, ale ona dotyczy pierwszego urządzenia directInput na liście a jest nim x52. U Ciebie to pewnie CH Combatstic, który nie ma ruddera, więc wszystko tu jest chyba ok.

W takim razie jest to chyba jakiś problem z tymi sterownikami, bo gdyby kierownica była niesprawna, to i w panelu sterowania cuda by się działy. Spróbuj je przeinstalować, albo lepiej odinstalować i wypróbować bez nich.

Dla pewności tak to wygląda u mnie w położeniu neutralnym i tak chyba powinno wyglądac u ciebie:

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #97 dnia: Września 17, 2006, 16:59:39 »
Hey.

Wszystko jest ok.
Problem był w kalibracji. Rozwiazanie problemu było smiesznie proste.
Zainstalować DXTweak'a i wyregulować ...
Wszystko śmiga aż miło.
A wpadł na to ... oczywiście Josiv :004:
Dziekuję Jos :001: no również Tobie some1 za sugestie.

Ramm.

« Odpowiedź #98 dnia: Września 22, 2006, 12:14:05 »
Cześć
  Właśnie się "dopisuję" do listy użytkowników Kierownicy Saitek R220, działającej nie tylko jako kierownica :004: ale także jako kontroler steru kierunku. Czytając perypetie Rammjagera byłem Ciekaw czy to i u mnie zadziała (czy nie) bo samą kierownicę mam od roku ale nie była nigdy orczykiem (mam oddzielny własnoręcznie zbudowany) ale się udało i to bez jakichkolwiek przygód.
Mój zestaw : Saitek R220 (kierownica) + Saitek Cyborg Evo (Joy) + Elektronika z Logitech Wingman 3D (w przepustnicy). Il2 wszystko widzi i działa jak należy, także profile dla Joya i Kierownicy.
Pozdrawiam PolBaj  :110:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

kaa

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Września 26, 2006, 12:42:35 »
Pytanie n00ba. Wnioskuję, że jednoosiowość poolega na tym, że dwa pedały odpowiadają za wartość jednego parametru działając eee... "w jednym kierunku przeciwnym wektorem" za przeproszeniem. Ale mechanicznie pedały działają niezależnie i można wcisnąć oba na raz, prawda? Czy to nie przeszkadza w lotniczych zastosowaniach?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #100 dnia: Września 26, 2006, 12:51:21 »
Prawda. Wartość wychylenia tej osi jest wypadkową sygnału z obu pedałów. Czyli oba wciśnięte na maksa = żaden nie wciśnięty.

A czy możliwość wciśnięcia jednocześnie pedału gazu, hamulca i sprzęgła w samochodzie przeszkadza jakoś w jeździe samochodem?  :004:

kaa

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Września 26, 2006, 13:06:02 »
Tak myślałem... i nie przeszkadza to w lataniu? Bo pedały orczyka powinny wychylać się różnicowo. Może by tak jakąś dźwignię podpartą na środku między pedałami zamontować? A co do samochodu... inaczej z ręczną skrzynią biegów raczej trudno by się jeździło,

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #102 dnia: Września 26, 2006, 13:25:11 »
Pedały od kierownicy działają jak słusznie zauważyłeś jak pedały samochodowe. Wciska się je zazwyczaj przednią częścią stopy piętę mając opartą o nieruchomą podstawę a nie jak w orczyku przemieszczając całą stopę. Żeby zrobić z nich orczyk z prawdziwego zdarzenia musiałbyś po pierwsze wymontować sprężyny powrotne, po drugie połączyć pedały w taki sposób, żeby neutralna była pozycja "każdy wciśnięty do połowy" i oczywiście pracowały różnicowo. Zmniejszy to jednak o połowę i tak już niewielką czułość takiej zabawki (kilkadziesiąt punktów na oś) nie mówiąc już o problemach mechanicznych bo prostym pałąkiem tego nie zrobisz. Słowem - chcesz mieć orczyk, to musisz zbudować go sobie sam od podstaw albo kupić gotowy za 0,5 k złotych.

Mnie to w lataniu nie przeszkadza, dużej koordynacji ruchowej nie potrzeba do tego aby wcskać tylko jeden pedał naraz.

« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 15, 2008, 06:36:11 »
Mam taki "mały" problem z pedałami od kierownicy (MS Sidewinder Racing Wheel), których dotychczas używałem jako orczyka (pod XP), a mianowicie po przejściu na Vistę 64 (konieczność wymuszona zakupem nowego sprzętu) oba pedały zaczęły działać jako dwie niezależne osie, przez co przestały się nadawać jako orczyk (jedna oś).

Wiem co prawda, że już dawno powinienem kupić normalne pedały, ale zawsze coś tam wypadło, a obecnie po zakupie nowego kompa, na ten miesiąc wykorzystałem limit kasy na zabawki.

Kierownica nie ma sterowników (nigdy nie miała - Windows ją wykrywa automatycznie) i co prawda raczej nie mam nadziei, że da się coś wykombinować, ale może ... Czy ktoś w Was miał podobny problem, może istnieje jednak jakieś, choć prowizoryczne rozwiązanie? Zakup nowego sprzętu dopiero w połowie lutego, a w tym czasie chciałbym jednak sobie "polatać" i to niekoniecznie samolotem w wersji dla niepełnosprawnych (czyli ze sterowaniem sterem kierunku na przepustnicy joya) :005:

« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 15, 2008, 07:23:02 »
Saitek R220 ma na pedałach dwie osie więc i sterowniki ma tak zbudowane, by można się było przełączać między dwiema a jedna osią na pedałach. Spróbuj może zadziała co Ci szkodzi spróbować.....

http://www.saitekforum.com/showthread.php?t=11552

Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj