Autor Wątek: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder  (Przeczytany 27708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DEHNEO

• Gość
Odp: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 20, 2005, 18:43:50 »
witam, właśnie w moim ukochanym joyu wysiadł rudder (posiada straszny luz w centrum), cały joy jest świetny mimo iż sam go naprawiałem wielokrotnie - pomijając rudder, to sen nie joy :)
Myślałem, że tylko ja wpadłem na pomysł z pedałami od kierownicy (:P), jednak nie dało rady przekształcić teorii w praktykę... Czy jest w ogóle techniczna możliwość podłączenia joya i pedałów dwoma oddzielnymi USB? Są problemy z ustawieniem tego w opcjach? Naprawdę, żadna firma nie wpadła na to by sprzedawać same pedały?

Tyle pytań starczy :]

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 20, 2005, 19:00:32 »
Czy jest w ogóle techniczna możliwość podłączenia joya i pedałów dwoma oddzielnymi USB?
Oczywiście, trzeba tylko miec jakąś elektronikę, która przekształci sygnał z pedałów na bardziej "USB friendly" :D np. u mnie jest to elektronika z kierownicy, moze to byc tez przejściówka Gameport->USB, mozę też byc elektronika joysticka firmowego, lub np Mjoy.

Są problemy z ustawieniem tego w opcjach?
To zależy co uważamy za problemy: w wypadku Sturmovika może byc problem taki iż któregoś z kontrolerów nie możemy dokładnie ustawic w grze (ale w pliku ini ręcznie tak), poza tym... nie, nie ma problemów.

Naprawdę, żadna firma nie wpadła na to by sprzedawać same pedały?
CH Products oferuje je: link

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 20, 2005, 19:14:55 »
Pedały na razie niestety nie dostępne, dopiero po nowym roku będzie dostawa :(
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 21, 2005, 11:00:52 »
Oczywiście, trzeba tylko miec jakąś elektronikę, która przekształci sygnał z pedałów na bardziej "USB friendly"  np. u mnie jest to elektronika z kierownicy, moze to byc tez przejściówka Gameport->USB, mozę też byc elektronika joysticka firmowego, lub np Mjoy.

Przyznam szczerze, że trochę mi to namieszało - czy to oznacze, że zwykła kierownica "z pudełka" nie nadaje się do symulatorów - myślałem, że po prostu można to podłączyc jako drugi kontroller i będzie śmigać - niestaty w moim przypadku jakiekolwiek przeróbki odpadają bo kompletnie się na tym nie znam.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 21, 2005, 13:11:43 »
Nie, nadaje się! jedyny warunek to taki żeby pedały miały opcje działania w jeden osi. Może Sunowi chodzi o to że nie powinny być na Game port a joy na USB? robi to jakieś problemy??

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 21, 2005, 13:34:54 »
Chodzi mi o to, że jakos te pedały muszą sie komunikowac z komputerem na kodowanym w końcu łączu USB, samo podpięcie kabelka z potencjometru do USB nie będzie działac.

Pedały z kierownicy nie są żadnym problemem, po prostu podłacza sie takią kierownicę i ta działa jako dodatkowy kontroler pozwalając nam na wybranie pedałów jako dodatkowej osi i tyle. Ja przedstawiłem problem w wypadku, gdy mamy same pedały - obudowa i potencjometry z przewodem - wtedy jest problem ;)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 21, 2005, 13:39:59 »
Nawet nie przeszła mi przez głowę taka opcja :P

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 21, 2005, 13:42:20 »
dzięki za odpowiedzi:)
Ale zadam jeszcze jedno może głupie pytanie, ale trudno:)
Jak sprawdzić (zanim kupię taką kierownicę) czy pedały mogą pracować w jednej osi?
Tak chodzę po sklepach internetowych i ani raz nie natknąłem sie na taką informację w specyfikacji, a podejrzewam, że sprzedawcy nie koniecznie muszą wiedzieć.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 21, 2005, 14:39:25 »
To można sprawdzic tylko po podpięciu zestawu do komputera - jeżeli w panelu kontrolera pedały są jako osobne osie to jest źle, jeżeli jako jedna (nie ważne która) to jest dobrze. Większośc kierownic z dolnej półki jaką widziałem miała pedały z potencjometrami podpiętymi razem pracującymi jako jedna oś, więc myślę, że można kupowac w ciemno ;)

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 21, 2005, 14:54:43 »
czyli jeśli kupować, to coś z dolnej półki? A mógłbys podac jakiś przykład - firma, model...?
W sumie to myślałem o czymś takim: http://sklep.benchmark.pl/pelny_11120.html bo ma fajne pedały - wyglądają na identyczne, ale to już chyba nie jest dolna półka? W sumie to brachol ma jakąś taką starą kierownicę chyba DEXXa czy jakoś tak, ale pedały są do niczego - strasznmie miękkie.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 21, 2005, 15:01:01 »
Kiedyś w CDA czytałem o tej kierownicy, podobno pedały strasznie miękkie, dopiero po podłożeniu klinów z pianki działały jak trzeba... Poproś w jakimś sklepie, żeby dali Ci pomacać :)

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 21, 2005, 15:19:55 »
No właśnie dlatego wolałbym kupić w "normalnym" sklepie nie w internetowym, czy na allegro, bo można"pomacac" :) Problem w tym czy te pedały maja jedną, czy dwie osie, bo jeśli te nowsze mają już dwie, to chyba mogę mieć problem ze znalezieniem.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 21, 2005, 15:46:07 »
Gdzieś słyszałem że właśnie w saiteku pedały działają jako niezależne osie i nie da się tego zmienić nawet z poziomu sterowników (jak to jest w logitechu), ale gdzie to słyszałem i czy się nie przesłyszałem.....

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 21, 2005, 16:04:12 »
a w logitechu można to zmienić za pomocą sterowników, czy w ustawieniach? Nawet jeśli są to dwie niezależne osi?

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 21, 2005, 16:28:37 »
Podobno z poziomu ustawień sterowników.