Autor Wątek: Światełko w tunelu?  (Przeczytany 3518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Światełko w tunelu?
« dnia: Września 26, 2005, 12:41:24 »
ASUS ukończył prace nad swoją wersją karty z układem PhysX wspierającym obliczenia w odzwierciedlaniu fizyki w aplikacjach 3D. Karta zbudowana została od podstaw i nie przypomina referencyjnej karty zbudowanej przez producenta. Z informacji podanych przez ASUSa dowiadujemy się, że produkt tej firmy wyposażony został w 128MB pamięci GDDR3 układ stworzony został w technologii 130nm i posiada 125 milionów tranzystorów. Premiera karty zaplanowana została na koniec bieżącego roku. źródło Tweak.pl

Tak wygląda referencyjna karta:

Raz
Dwa

Więcej na ten temat na stronie AGEIA Technology.

Firma opracowała układ zwiększający poziom realizmu w grach. Prace nad technologią trwały trzy lata. Teraz naturalnie poruszające się modele, drżąca galaretka, tkaniny, włosy czy naturalnie wyglądające płyny, generowane na ekranie komputera nie będą nieosiągalne.

Chip, tzw. PPU (Physics Processing Unit), to akcelerator, specjalizowany w przejmowaniu od procesora obliczeń związanych z prezentowaniem na ekranie zjawisk fizycznych. Nowy układ nazwano PhysX. Możliwe, że chip będzie już dostępny przed Gwiazdką, wraz z kilkoma, a może kilkunastoma tytułami gier, wykorzystującymi nową technologię.

Tak jak zwykłe układy graficzne, akcelerator zdarzeń fizycznych będzie wymagać nieco pamięci. Ageia chce wykorzystać układy GDDR3 (niektóre źródła podają pojemność sięgającą 128 MB). Producent nie zdradził jednak szybkości z jaką ma ona działać, ani szerokości szyny pamięci.

PhysX ma powstawać w tajwańskich zakładach TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Układ wykorzystuje około 125 mln tranzystorów i jest wykonany w technologii 130 nanometrów. Wymagania energetyczne PPU mają zamknąć się w granicach około 25W. PhysX trafi na karty PCI lub PCI Express, a także do notebooków. Poniżej fotografia prototypowej karty.

Wsparcie zapowiedziały już z tego co pamiętam PS3, Xbox360, BGF oraz Asus ;]

Zapowiada się ciekawie 8)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2005, 12:47:26 »
Tak Kosi ... :D widząc to światełko w tunelu widzę już wyłaniający się z jego ciemności "pociąg cenowy" który mnie rozjedzie na amen jak już go ujrzę :D
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2005, 12:51:23 »
No cena na początku może przestraszyć, zakłąda się że od 249$ do 299$, a jak będzie to przekonamy się na gwiazdkę. A ceny z czasem spadną :wink:

IMHO mnie bardziej cieszy fakt że coś takiego powstaję i przez to jest szansa na jeszcze bardziej realistyczne symulacje :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Waylander

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #3 dnia: Września 26, 2005, 12:53:04 »
Taaa Rutkov, ale co to dla Mazaka  8) On zawsze znajdzie cuś żeby to miec  :D

P.S.

Czemu nie ma polskiej czcionki c? ąęś c ale literka c z kreską nie wskakuje  :roll:

Offline KosiMazaki

• Administrator
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2005, 12:57:20 »
U mnie wszystkie czcionki są, a co do tego kupienia to bez przesady 1200zl piechotą nie chodzi i jeżeli to się nie przyjmie bądź nie będzie wnosiło niczego nowego do tematu to potraktuje to jako ciekawostkę i nic więcej.

Demko w AVI
Program demonstracyjny w którym możemy potargac różne konstrukcje ;]

lobo

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #5 dnia: Września 26, 2005, 13:03:48 »
Taa...cudowna karta fizyki, ciekaw jestem kiedy dojdziemy do takiego stanu w ktorym bedziemy ladowac do kompa karte od symulacji chmur, karte od deszczu,  karte od wiatru, karte od symulacji kurzu albo nawet chip zajmujacy sie procesami niszczenia owiewki. PARANOJA!

Jestem pewny, ze w niedalekiej przyszlosci karta ta trafi do 'minimal requirements" i znowu trzeba bedzie wywalac kase...ehh...

Schmeisser

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2005, 13:12:16 »
i tak i tak bedzie trzeba , beSure

Offline KosiMazaki

• Administrator
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #7 dnia: Września 26, 2005, 13:25:17 »
Nie rozumiem skąd takie wielkie halo o kosztach. Skoro są ludzie którzy wydają po 600zl na TrackIR który i tak przydaje się w wąskiej grupie gier czy też inne kontrolery żywcem wyciągnięte z kokpitu. A tutaj dostajemy coś co będzie miało szersze zastosowanie w różnych  gatunkach gier a z czasem może stanie się mniejsze i zintegruje sie z płyta główną czy np. grafiką.

lobo

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2005, 13:49:13 »
Ale TrackIR czyni granie jedynie wygodniejszym, podobnie lepszy monitor, karta dzwiekowa a nawet (!) graficzna. Fizyka to jest jednak IMHO zupelnie inna para kaloszy. W dzisiejszej sytuacji jesli ktos ma lepsza karte graficzna to roznica jest "najwyzej" taka, ze ma wieksza liczbe FPS (i ewentualnie ladniejsza grafike). Tymczasem zalozmy, ze walcza ze soba gracze z ktorych jeden ma karte fizyki a drugi jej nie ma - czy to znaczy, ze np. trajektorie pociskow beda rozne? W koncu u jednego z nich na lot rakiety bedzie wplywalo np. dziesiec elementow (cisnienie, wysokosc, kat odpalenia, masa, predkosc, miejscowe zawirowania powietrza, wplyw Ksiezyca, jajeczkowanie pingwinow, nie wiem) a u drugiego tylko dwa. Hmm...no jakos srednio to widze...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2005, 13:59:56 »
Fizyka jest jedna, pytanie tylko jest jak szybko jeden i drugi komputer będą w stanie przebrnąc przez wszystkie obliczenia.

I czy komputer dwuprocesorowy złożony za cenę normalnego z tą kartą nie bedzie przypadkiem szybszy ?  :wink:

lobo

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2005, 14:04:38 »
Cytat: Sundowner
Fizyka jest jedna

To Ci sie tylko tak wydaje! - sam boski Oleg nie skonczyl jej jeszcze tworzyc w swoim uniwersum :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Meehau

• *
  • CyC
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2005, 14:06:49 »
A mógłby ktoś wyjaśnić z jakimi dokładnie obliczeniami nie radzą sobie wspólczesne procesory, że wymagana jest jeszcze dodatkowa karta?
Dziękuję
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline KosiMazaki

• Administrator
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2005, 14:09:30 »
No cóż dla mnie Track jest zbędny bo w Quake'u czy Wolfie już mi się nie przyda ale idąc tym torem to po co kupować lepsze, szybsze auta skoro 2cv też jedzie tak samo do przodu jak MerceDres. Każdy ma swoje priorytety a świat jest juz zbudowany tak że każdy chce więcej, szybciej i lepiej. A w sprzęcie komputerowym nikt nie czeka na Nas wiadomo że wszystko dyktują kraje lepiej rozwinięte gdzie stać ludzi na częstą wymianę sprzętu. A sprawa efektów o których wspomniałeś może być taka że gra odpalona z PsyX będzie chodzić szybciej na średnim sprzęcie niż bez niej na lepszym bo wtedy proc i garfa oraz RAM będą musiały to przeliczać i upchać. Nie wiem, nie znam się i nie wiem jak to będzie.

Sprawa jest prosta, będziesz chciał to to kupisz, nie to nie i wszystko. Nie ma co panikować narazie ja chce zobaczyć testy i jak to się sprawuje.

Schmeisser

• Gość
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2005, 14:14:50 »
Ja myślę ze to nie chodzi o obliczenia strikte fizyczne tylko o modelowanie np. wybuchu czy rykoszetu od strony graficznej. Myślę  że to chodzi o modelowanie fizyki w grafice, czyli nie jako wizualizacji obliczen

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Światełko w tunelu?
« Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2005, 14:17:47 »
Cytat: Schmeisser
Ja myślę ze to nie chodzi o obliczenia strikte fizyczne tylko o modelowanie np. wybuchu czy rykoszetu od strony graficznej. Myślę  że to chodzi o modelowanie fizyki w grafice, czyli nie jako wizualizacji obliczen

- dynamika obiektów sztywnych
- detekcja kolizji
- analiza stanu obiektów
- dynamika obiektów giętkich
- dynamika płynów
- symulacją włosów
- symulacją ubrań