Autor Wątek: Mała prośba  (Przeczytany 1145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kajzer

• Gość
Mała prośba
« dnia: Października 21, 2005, 20:03:14 »
Panowie mam do Was malutką prośbę. Otóż musze już zacząć pisać prace licencjacką (na razie trzeba przedstawić plan), a jako że wybrałem już temat - szukam literatury.

Czy ktoś zna jakiekolwiek publikacje, książki, strony internetowe godne polecenia itp. na temat polityki Japońskiej w latach 1939-1941 (od razu mówię że „googlować” zacznę od jutra  :) )?  Może być także okres nieco wcześniejszy ale jeśli chodzi o wojnę Chińsko - Japońską to z literatura raczej nie będzie problemu. Interesują mnie w szczególności - "frakcje" w Japonii - ich poglądy, doktryny polityczne, kierunki ekspansji (kto był zwolennikiem ataku na Rosje, Stany itp.) a także "poglądy polityczne" najwyższych dowódców.
Jednym słowem wszystko co może pomóc przedstawić "kompleksową" sytuację polityczną w Japonii przed wojną na Pacyfiku i poglądy najwyższego dowództwa (szczególnie Yamamoto -  promotor proponował abym napisał o nim - ale raczej ze źródłami będzie ciężko żeby napisać pracę na 50 stron  :wink: .)

Przyniosłem dzisiaj kilka książek z biblioteki ale jeszcze ich nie zdążyłem przejrzeć.  Za wszelką pomoc będę serdecznie wdzięczny  :) .

Boba Fett

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #1 dnia: Października 22, 2005, 03:19:25 »
Miałem kiedyś książkę właśnie szczególnie poruszającą temat polityki japońskiej tuż przed 2 wojną, prawdopodobnie jest w piwnicy w kartonie, w dzień poszukam. BTW Powodzenia :)

:564:

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Mała prośba
« Odpowiedź #2 dnia: Października 22, 2005, 10:35:12 »
pierwsze rozdziały książki "The Reluctant Admiral - Yamamoto and the Imperial Navy" autorstwa Hiroyuki Agawa, rzucają trochę światła na stosunki pomiędzy ministerstwem marynarki a wojskiem i społeczeństwem.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Kajzer

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #3 dnia: Października 22, 2005, 12:31:05 »
Dzieki Panowie, Boba Fett byłbym naprawdę wdzięczny  :)

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Mała prośba
« Odpowiedź #4 dnia: Października 22, 2005, 13:27:11 »
Kajzer,
Wydaje mi się, że do uzyskania pełnego obrazu polityki japońskiej w opisywanym przez Ciebie okresie, przyda się również książka pt. " Wojna na Pacyfiku" pod redakcją Rossa Burnsa (wyd. Art Books 1991):

Opisuje nie tylko zmagania japońsko - farmerskie, ale również pochód japończyków od zwycięstwa do zwycięstwa we wcześniejszych latach (od 1937 r.). Takze sporo aspektów polityczno - taktycznych. Pozdrawiam.

Bis zum bitteren Ende.

Kajzer

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #5 dnia: Października 22, 2005, 16:08:45 »
Dzieki Zack, poszukam tej książki  :)

Boba Fett

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #6 dnia: Października 22, 2005, 23:48:02 »
Piwnica pusta :( W niedziele uderzę do kolegi, kiedyś łatał coś z pływających łajb żółtych, może u niego leży  :?

Calafior

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #7 dnia: Października 24, 2005, 21:07:20 »
Sprawdz sobie "Burza nad Pacyfikiem" Tom1 Zbigniewa Flisowskiego .

Kajzer

• Gość
Mała prośba
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2005, 12:57:36 »
Sprawdz sobie "Burza nad Pacyfikiem" Tom1 Zbigniewa Flisowskiego

Flisowskiego znam - czytałem w wakacje  :wink: