Autor Wątek: Film dokumentalny o ...  (Przeczytany 4969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Film dokumentalny o ...
« dnia: Listopada 01, 2005, 13:01:08 »
...Gen. Stanisławie Skalskim.Emitowany był dzisiaj (1 listopad) o 11:55 w programie TVP2.Chciałem napisać gdy tylko się zaczął-niestety forum wtedy było umarłe.Tak bywa.Jeśli ktoś będzie miał szczęście to może łaskawie "puszczą" go wkrótce raz jeszcze.
Tytuł- " Spętany Anioł".
Naprawdę warty obejrzenia,chociażby ze względu na wywiady z Gen. Skalskim.

Bociek

• Gość
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 01, 2005, 13:26:18 »
Swoją drogą ktoś ma dostęp do wywiadów z gen Skalskim z ostatnich lat jego życia?
Z tego co pamiętam jakiś obszerny wywiad był pare lat temu w Dużym Formacie dołączanym do GW, lecz z tego co zapamietałem miał on charakter raczej ironiczny - generała pokazano jako starego zgorzkniałego antysemitę.
Rzeczywiście z ostatnich lat życia gen Skalskiego, materiałów dokumentalnych, wywiadów było bardzo mało. Przypomniano sobie o nim po jego śmierci.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 01, 2005, 14:54:13 »
Ja widziałem, naprawdę dobry dokument :)

S! dla generała :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2005, 18:16:57 »
Rzeczywiście, film bardzo poruszający... Szczególnie w dniu dzisiejszym... Ale wiecie co? naszła mnie podczas oglądania taka refleksja - cholernie się cieszę,że są  w tym smutnym kraju ludzie, dla których taki człowiek jest wzorem i postacią godną naśladowania i pamięci... Że wśród tego codziennego biegu za niewiadomo czym mogę z dumą uczestniczyc w pewnej wspólnocie ludzi, którym nie są obce takie nazwiska jak właśnie Skalski, Horbaczewski, Urbanowicz, Skarżyński, Gnyś i wiele wiele innych, których nie sposób wszystkich tu wymienić... Wielkie S! dla Generała i Tych co pozostali "Na Wiecznej Służbie", ale równiez wielkie S! dla Was Panowie.

Bis zum bitteren Ende.

Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2005, 19:49:57 »
Byłem dzisiaj na Powązkach, odwiedziłem mogiły naszych lotników i mam Wam do przekazania dobrą wiadomość.
Na grobie Generała Stanisława Skalskiego stoi piękny pomnik.
Oto kilka fotografii. Wybaczcie jakość, bo było już późno a i aparat i fotograf marny.

Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2005, 19:52:06 »
no no... :shock:  :shock:  :shock:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 01, 2005, 19:56:17 »
Swietnie!!! Cieszę się że na mogile generała postawiono coś trwałego.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 01, 2005, 20:15:00 »
Forma pomnika ok, choć z tego co tu widać - jakby zbyt nowoczesna jak na mój gust. Ale dobrze, że napis stosowny dali.

Cześć Jego Pamięci.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

andibo

• Gość
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 01, 2005, 20:58:26 »
Scoot dzięki za zdjęcia. Nie każdy może być w tym miejscu :(

Offline Kusch

• Global Moderator
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 01, 2005, 21:05:25 »
Powiem,że pomnik jest pierwsza klasa,a i materiały z jakich go zrobiono nie tanie.No i literki ręcznie kute.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 01, 2005, 21:44:51 »
A mnie zaduma ogarnęła patrząc na te okazałe nagrobki :roll:
Teraz to wszystko piękne... pomniki, kute ręcznie literki na pięknym nagrobku... ale jak było trzeba to as gnił w nędzy. Co jest w ludziach tego kraju, że dba się bardziej o ludzi po ich śmierci niż przed :cry:

Zapłacić łatwo za piękny nagrobek... ciekaw jednak jestem kto będzie jak Scoot i Piotrek.Z przychodził i ten grób sprzątał... :roll:

Pozdrawiam

P.S. Jakby ktoś wyczaił jeszcze kiedyś ten program, to bardzo proszę o informację z wyprzedzeniem. Bardzo żałuję, że nie widziałem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 01, 2005, 22:54:14 »
Cytat: Kusch
Powiem,że pomnik jest pierwsza klasa,a i materiały z jakich go zrobiono nie tanie.No i literki ręcznie kute.
^ Słowa profesjonalisty i trzeba się z nimi liczyc  8)

Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 02, 2005, 18:57:10 »
Cytat: Labienus
Jakby ktoś wyczaił jeszcze kiedyś ten program, to bardzo proszę o informację z wyprzedzeniem. Bardzo żałuję, że nie widziałem.

Widziałem część tego programu. Teraz to wygląda zupełnie inaczej niż rok temu - pamiętamy nieprzyjemny klimat ostatnich dni Generała.  Ciekawe kiedy Państwo Nasze, Kaczyńskie, przypomni sobie o Ludziach.

Uczę w różnych szkołach, ciekawe co słyszały nasze/Wasze Dzieci o Skalskim?
U mnie, w szkole 0 [ZERO] skojarzeń stwierdziłem.
Leszek

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 03, 2005, 02:40:01 »
Cytat: Leszek957
U mnie, w szkole 0 [ZERO] skojarzeń stwierdziłem.

Pewnie odpowiadali "Nie wiem, mnie tam polska piłka nożna nie interesuje..." :|

Zawsze uważałem, i powtórzę to dziś, że z polskich szkół naprawdę niewiele się wynosi... młodym ludziom np. takie godło państwowe to źle się kojarzy ze szkolną ławą, a hymn z nudnymi akademiami...

Mówię to z własnego doświadczenia... w dzieciństwie obrzydziła mi całkowicie hymn nauczycielka z podstawówki, którą tu dziś antypozdrawiam. Dopiero jako dwudziestoparolatek nabrałem do niego należytego szacunku - ale to ja sam postawiłem ten dobry krok.

Czy właśnie taką misję ma prowadzić polskie szkolnictwo?
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Film dokumentalny o ...
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 03, 2005, 07:02:12 »
Cytat: Rola
Czy właśnie taką misję ma prowadzić polskie szkolnictwo?

nie prowokuj takimi pytaniam bo OT nam się zrobi.
Leszek