Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 98308 razy)

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 13, 2008, 17:36:51 »
Właśnie skończyłem czytać "Kamikaze rozkaz śmierci" Klaus Scherer z Bellony, zakupione w Łebie na kiermaszu książki za 11.50 PLNów z vatą.
Książka z wywiadami i wspomnieniami w większości pilotów Kamikaze którzy w jakiś sposób przeżyli (awarie samolotów, lądowania awaryjne, koniec wojny).
Rozwiewa legendę Kamikaze jako dobrowolnie idących na śmierć. Większość nie chciała sama tylko szli bo taki był rozkaz, część zmuszano.
Ogólnie ciekawe i dające trochę nowych faktów o Kamikaze.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Kukos

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 09, 2008, 22:53:03 »
Dorzuce kilka tytułów niewymienionych wcześniej:

ERNEST K. GANN - "Los jest myśliwym"
TOM WOLFE - "S-kadra, ich drugim pilotem był bóg"
ADAM ZAMOYSKI - "Zapomniane Dywizjony"
RYSZARD WITKOWSKI - "Sześć stopni swobody"
TOMASZ SZMOLICZ - "Oskar Lima"
RYSZARD GRUNDMAN - "Smugi na niebie"
HERMANN GEIEGER - "Pilot alpejskich lodowców"
JERZY ZIÓŁKOWSKI - "Na lotowskich szlakach"

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 10, 2008, 16:54:41 »
Ciekawa książka o Urbanowiczu, chyba wiem co chcę na gwiazdkę :002:
http://www.dobraksiazka.pl/index.php?id=2&ks=kul_4848
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 11, 2008, 00:15:23 »
A z drugiej strony frontu: Edward Chromy "Szachownice nad Berlinem". Wspomnienia pilota 1 PLM "Warszawa".
Technika: Tadeusz Królikiewicz "Szybowce transportowe".
Bardzo stare (wyd.1972) więc nie ma się co dziwić nieco stronniczym tekstom, ale za to sporo zdjęć i jednak faktów: Zbigniew Jankiewicz "Powstanie i upadek Luftwaffe".
I taka moja mała perełka szkoleniowa na koniec: Dr.-Ing. Hans Knobloch "Die Ballistik in der Luftwaffe" Berlin 1942 za "jedyne" 2,80 ReichMark :021:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 11, 2008, 17:12:30 »
A z drugiej strony frontu: Edward Chromy "Szachownice nad Berlinem". Wspomnienia pilota 1 PLM "Warszawa".

Wspominałem o tej pozycji jakoś na początku tego tematu.

Dodam jeszcze mój ostatni zakup: Andrzej Olejko "Wrześniowe eskadry- 31 Eskadra Rozpoznawcza" z tego względu, ze jest to chyba jedyna książka traktująca o działaniach jednej z polskich jednostek w wojnie obronnej 39'.

Drugą pozycją godną uwagi, także ze względu na swą unikalność jest: Mirosław Wawrzyński "Czerwone gwiazdy- sojusznik czarnych krzyży nad Polską" Z tego co mi wiadomo, jest to pierwsza książka poświęcona tylko i wyłącznie lotnictwu sowieckiemu nad Polską w 1939 roku. Tej publikacji niestety jeszcze nie miałem przyjemności przeczytać, ale cały czas "poluję" na nią.

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 11, 2008, 23:54:16 »
Umieść cytat
Cytat: akbar w Dzisiaj o 00:15:23

Wspominałem o tej pozycji jakoś na początku tego tematu

Jeśli tak to przepraszam. Ale przeglądnąłem temat ponownie i... nie znalazłem takiego wpisu  :554: .
Działalność polskich eskadr w wojnie obronnej: Biblioteczka Skrzydlatej Polski tom 14 Jerzy Pawlak "Polskie eskadry w Wojnie Obronnej 1939".
                                                                                  S. Dali

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 12, 2008, 00:09:14 »
Chyba jednak to Ja muszę przeprosić, byłem pewien, że pisałem na temat książki E. Chromego w tym temacie, niestety się myliłem. Było to w bardzo podobnym:
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9232.msg141293#msg141293

Książkę Pana Pawlaka oczywiście znam. Chodziło mi o pozycję poświęconą tylko i wyłącznie jednej jednostce, a nie ujęciu całościowym.

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 16, 2009, 14:11:47 »
Właśnie kupiłem: Samuel Mitcham "Asy lotnictwa III Rzeszy".
Będzie co czytać przez kilka wieczorów....
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 20, 2009, 22:44:59 »
W nawiązaniu do postu wyżej: nie polecam, a nawet odradzam. Bez środków uspokajających czytanie budzi poważne obawy o całość uzębienia (od zgrzytania aż iskry idą).
Od "Wstępu"
dlaczego brytyjskie myśliwce Spitfire i Hurricane były lepsze od niemieckich samolotów Heinkel 111 i Messerschmitt 110
ale wybrał do porównań! :551:
A dalej jeszcze weselej
Stukageschwader 1 oznaczało Stukasów
albo
1,III/JG3 oznaczało 1 Eskadrę III grupę i 3 pułk myśliwski
.
A to już prawdziwy kwiatuszek
Me-109E był uzbrojony w dwa 20-milimetrowe działka zainstalowane pod każdym skrzydłem i strzelające przez gniazdo śmigła ...  ... i był zdecydowanie gorszy od Hawker Hurricane'a
:559:
To tak po pierwszych 60-ciu stronach, ale jak zacząłem to spróbuję skończyć.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #55 dnia: Października 09, 2009, 22:06:46 »
"Polacy w obronie Wielkiej Brytanii" ktoś czytał? Warto?
                                                                                  S. Dali

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #56 dnia: Października 09, 2009, 23:06:15 »
Posiadam, jak dla mnie warto: relacja dzień po dniu, do startów wykazy z nazwiskami, numerami seryjnymi maszyn i kodami radiowymi, trochę zdjęć, bezpośrednie relacje, wykaz zestrzeleń... Porządna kronikarska robota.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #57 dnia: Października 14, 2009, 07:57:35 »
Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem w.w. książki. IMHO bardzo dobra książka. Opis zmagań dzień po dniu, szeroko cytowane fragmenty ówczesnych dzienników porównania zgłoszonych zestrzeleń ze stratami stwierdzonymi przez Niemców.
Co najważniejsze książka wydaje się być bardzo obiektywna. Np. polski pilot (nie pamiętam nazwiska), opowiada jak strzela z kaemów do lotników na skrzydle niemieckiego bombowca, który musiał wodować na kanale.

skycapitan

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Października 23, 2009, 17:20:21 »
Niedawno przeczytałem "Na lotowskich szlakach" Jerzego Ziółkowskiego.
Książka genialna! Trzyma cały czas w napięciu, opowiada o przeżyciach osobistych autora i o jego postawie wobec lotnictwa. Przy okazji dowiadujemy się o współczesnych technikach radionawigacji (wywołuje to uśmiech na osobie czytającej  :020:) Gorąco polecam. Niestety książka jest prawie nie do zdobycia. Jej nakład to jedynie ok. 6 tysięcy egzemplarzy. A szkoda, bo napisana naprawdę dobrze

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: Października 23, 2009, 20:14:38 »
Warto dodać, że książka p. Roberta Gretzyngiera ukazała się w Polsce kilka lat po publikacji w UK... Ponoć nikt z wydawców nie chciał. Ale tu Gizmo zna szemrane historie.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...