W księgarniach leży "Zestrzelony!" Waltera Schucka, JG 5 i 7.
Zawartość, rewelacyjna, polecam. Świetnie napisane wspomnienia z walk nad Murmańskiem oraz lotów na Schwalbe. Od groma zdjęć kolekcji autora.
Dzięki Leon za informację.
Kupując wspomnianą przez Ciebie książkę zobaczyłem też książkę:" Myśliwce nad Finlandią. Wspomnienia pilota dwóch wojen", autor Eino Luukkanen.
Zamówiłem i ją. Zobaczymy czy będzie równie dobra jak ta o której piszesz.
Ostatnio trochę (to mało powiedziane) się zawiodłem na książkach lotnictwie z II wś.
Dwie pozycje:
1. Hans-Ekkehard Bob. Zdradzone ideały. - kompletna porażka. Wspomnienia człowieka - raczej młodego chłopaka, jak to fajnie było w Niemczech za adolfa. Zresztą dużo mówi już okładka i zdjęcie. Książka może przydatna z punktu widzenia kogoś, kto chciałby poczytać o tym jak żyła klasa wyższa średnia w Niemczech przed II wś (ojciec autora do biednych nie należał ...) O wojnie i lataniu stricte bojowym dosłownie parę zdań.
2. Tajny pułk KG 200. Wspomnienia pilota Luftwaffe. Ja rozumiem, że GTW nie autoryzowała tej powieści, bo nie można autoryzować czegoś co nie istniało, nie latało i w ogóle tego nie było

Książka jest niby o lataniu, ale bardziej o burdelu w Luftwaffe i służbach wywiadowczych III Rzeszy pod koniec wojny. Ale nic specjalnego.
Jak już tak się rozpisałem to powiem,że przed tymi dwoma kupiłem dwie pozycje, które mogę polecić:
1."Gorzka słodycz Francji Polscy piloci wiosny 1940" Grzegorz Śliżewski. Książka w sposób chronologiczny opisuje walki polskich pilotów we Francji w 1940 roku. Dzień po dniu autor analizuje i przedstawia raporty i zestawia je z dostępnymi danymi z Luftwaffe. Solidna pozycja, dająca oprócz chronologii, sporą dawkę oryginalnych wspomnień polaków z tamtych lat.
2. "Gwiazdy nad Afganistanem. Taktyka rosyjskiego lotnictwa wojskowego w wojnie afgańskiej 1979-1989" Jerzy Gotowała. Solidna pozycja dotycząca wojny powietrznej nad Afganistanem prowadzonej przez ZSRR. Podzielona na rozdziały dotyczące poszczególnych rodzajów samolotów i śmigłowców. Może nie ma za dużo wspomnień i opisów ale daje dobre wyobrażenie z czym się zetknęli Rosjanie w tamtym okresie.
Ramm.