Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 97839 razy)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #210 dnia: Lutego 26, 2021, 09:26:05 »
Zamówiłem ostatnio:
Pilot F-16. Historia dowódcy 10 Eskadry Lotnictwa Taktycznego w Łasku (okładka twarda)
https://www.empik.com/pilot-f-16-historia-dowodcy-10-eskadry-lotnictwa-taktycznego-w-lasku-modrzewski-marcin,p1260656329,ksiazka-p

Autora, dowódcę i pilota F-16 poznałem osobiście chyba w 2015 roku i miałem okazję porozmawiać z nim w większym gronie. "Modrzew", bo o ile pamięć mnie nie myli, taką ksywkę nosi, bardzo ciekawie opowiadał o swojej przygodzie z lotnictwem. Oczywiście podniosłem temat symulatorów lotniczych i Falcona 4 (BMS) i trochę rozmawialiśmy o taktyce odpalania AMRAM'ów.  :evil: Pamiętam, orientował się w symulatorach lotniczych (tych na PC  :)), i trochę się dziwił, że gra zawiera takie wrażliwe informacje. Jestem ciekawy tej książki. Czy będzie to polski Dan Hampton?  :) Zobaczymy, na ile cenzura i autor pozwolili sobie na detale i na narzekanie na dowództwo i rządy RP.  :evil:.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #211 dnia: Lutego 26, 2021, 10:03:38 »
Zacząłem czytać powyższą publikację, na razie początek, szkolenie w Hiszpanii i USA. Autor napisał wyrażając się w superlatywach o Falcon 4.0 Allied Force, w który zagrywał podczas kursu językowego w USA. Po początkowych prawie 50 stronach polecam :)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: Lutego 26, 2021, 11:59:56 »
Podaję link do wywiadu z autorem:
https://fb.watch/3UzuSd38dS/

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #213 dnia: Lutego 26, 2021, 13:16:52 »
Miło że jest w ebooku ale jakim cudem jest on droższy od wydania papierowego?!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #214 dnia: Lutego 26, 2021, 14:30:09 »
Miło że jest w ebooku ale jakim cudem jest on droższy od wydania papierowego?!

Z tego samego powodu co wydania elektroniczne gier :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #215 dnia: Lutego 26, 2021, 20:27:16 »
Książka naprawdę ciekawa, jestem już na 172 stronie. Autor wspomina między innymi postać pilota, inżyniera i wizjonera Johna Boyda, głównej postaci tzwn. "Fighter mafii", odpowiedzialnej za F15, A10 i F16.
Polecam książkę, poświęconą Boydowi, o której wspomina też Autor, czyli:

Robert Coram "Boyd, The Fighter Pilot Who Changed the Art of War".
Książka do kupienia między innymi na Amazonie, w wersji papierowej i elektronicznej.

https://www.amazon.com/Boyd-Fighter-Pilot-Who-Changed/dp/0316796883

« Odpowiedź #216 dnia: Lutego 27, 2021, 17:41:40 »
Autor wspominał o zespole Dos Gringos założonym przez pilotów Viperów.
Nie mogłem sobie odmówić przyjemności by poszukać, co też to za zespół i muzyka ;)
Poniżej próbka Dos Gringos - Jeremiah Weed :)

https://www.youtube.com/watch?v=2bqx2wIQtKo

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 03, 2021, 12:05:20 »
Jeszcze w nawiązaniu do książki: "Pilot F-16. Historia dowódcy 10 Eskadry Lotnictwa Taktycznego w Łasku (okładka twarda) ".

Polecam zakup wersji papierowej, książka zawiera świetne zdjęcia.  :)

« Odpowiedź #218 dnia: Marca 03, 2021, 22:28:50 »
Polecam zakup wersji papierowej, książka zawiera świetne zdjęcia.  :)
Pierwsze wrażenia po niemal połowie książki, to... za dużo tych zdjęć. Chyba z 1/4 książki, to zdjęcia.
Takie opowiadanie z historii, parę ogólników, ot posłuchać sobie jako audiobooka.
Pewnie doczytam do końca i sprzedam/oddam.

Jak na razie, to bardziej podobała mi się książka "Viper. Pilot F-16 Dan Hampton". Tam było więcej technicznych smaczków.

PS A co do twardej okładki, to jest to raczej coś pomiędzy miękką a twardą okładką. Wolałbym miękką z wymiarami takimi samymi jak kartki - takie się mi łatwiej trzyma w rękach czytając w łóżku.
Ta wersja z czasem wbija się w rękę przy niezdrowym czytaniu leżąc. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #219 dnia: Maja 31, 2021, 10:43:22 »
"Charles Lindbergh. Samotny orzeł" Przemysław Słowiński, Danuta Uhl-Herkoperec, Wydawnictwo: Videograf
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4799908/charles-lindbergh-samotny-orzel

Super książka.
Na podstawie życiorysu sławnego lotnika przedstawiono przekrój przez lata jego życia dla USA czy Niemiec.
W książce znajdziemy wyjaśnienie dlaczego tak bardzo nie lubił dziennikarzy i dlaczego  do końca życia był skrytym człowiekiem.
Pełny portret faceta, który był w jakimś sensie pefekcjonistą w lataniu ale też w zyciu codziennym musiał mieć wszystko poukładane :-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #220 dnia: Czerwca 08, 2021, 14:42:31 »
"Biała Róża ze Stalingradu" Bill Yenne Wydawnictwo: Vesper

Powiem tak, kupiłem bo tania, a może się czegoś dowiem ciekawego.
No to dowiedziałem się, że:
- od początku 1943 roku na frońcie wschodnim wszystkie Bf 109G6 latały z działkem 30 mm;
- Jak-1b to była fantastyczna maszyna, Lidia nie miała żadnego kłopotu z wymanewrowaniem jakiegokolwiek meśka, z wyjatkiem tego ostatniego z którym (wg autorki) się zderzyła lecąc na Jak-1M co wg autorki pośrednio było przyczyną porażki;

Książka wychwalana przez recenzentów, ale jesli to ma być pożądna książka, to ja dziękuję.
Owszem, mozna się dowiedzieć trochę jak było w CCCP w latach 20-tych i 30-tych. Można trochę poczytać o radzieckich pilotkach w czasach II wś, ale są to raczej pobieżne informacje, które można znaleźć w internecie (wiki i inne strony). Ot, tak próba napisania ksiązki o kimś mało znanym, a z punku widzenia miłosnika lotnictwa - ciekawym.
Ale żadnych faktów, trochę zacytowanych fragmentów listów do matki.
Książkę trochę ratuje tłumacz, który w przypisach prostuje błędy zachodniej autorki, trochę bezkrytycznie podchodzącej do radzieckiej interpretacji faktów czy podawanych inormacji z radzieckich źrodeł z lat komunizmu.

Jak ktoś chce - niech kupi.
Ale jak nie kupi to też nic nie straci.

Ramm.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #221 dnia: Czerwca 11, 2021, 10:21:47 »
"P-51B Mustang: The NAA Bastard Stepchild that Saved the 8th AF"
https://www.amazon.com/P-51B-Mustang-Americans-Bastard-Stepchild/dp/1472839668
Jeszcze nie skończyłem ale ciekawa pozycja dla fanów Mustanga szczególnie w wersji B/C.
Dużo technikaliów, opis o wytwórni NAA + składu osobowego biura projektowego i pomysłodawców Mustanga. Geneza powstania samolotu, opis wszystkich zmian i modyfykacji produkcyjnych + zestawów do wprowadzenia ulepszeń w warunkach polowych, co, jak i kiedy. Z ciekawostek, w pierwszych dostarczonych egzemplarzad na ETO zdemontowano celowniki N3 i zamontowano brytyjskie MkII, oraz zalecono żeby następne samoloty wysyłać z USA bez celowników i na miejscu montować właśnie brytyjskie. Ponoć były lepsze.
Ogólny zarys dzałalności operacyjnej od grudnia 1943 do D-Day.
Na końcu tabele z wykresami  mocy, prędkości itp. plus zestawienia zastrzeleń i porównania z P-47 i P-38 ( modyfikacje tych samolotó też poopisywane co jak i kiedy ).
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #222 dnia: Lipca 12, 2021, 09:52:40 »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #223 dnia: Lipca 12, 2021, 11:55:45 »
Książka  - przekrój.
Zebrane materiały dotyczące dowódców, pilotów wszystkich polskich dywizjonów na zachodzie oraz 1 PLM Warszawa.
Trochę ciekawostek i opisów walk niespotykanych nigdzie indziej - ale tylko trochę.
Kupiłem trochę "z rozpędu" przy okazji innego zakupu (https://www.empik.com/zatopic-iii-rzesze-sojka-lukasz,p1265070843,ksiazka-p?gclid=EAIaIQobChMI85aA8Z_d8QIVi5GyCh0epgB9EAQYASABEgIqlvD_BwE&gclsrc=aw.ds  -  jak na początek - fantastyczna książka) - nie żałuję, ale też zachwycony jakoś strasznie nie jestem.
Ot, kolejna pozycja do biblioteczki.

Ramm.

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #224 dnia: Lipca 12, 2021, 13:22:33 »
Już zamówiona. Ale dzięki.