Naprawdę wykonałeś sporo pracy

...W ramach znaków szybkiej identyfikacji porobiłem pasy biało - czerwone na ogonie i na kołpakach...
Widziałem wyglądają ładnie - tylko chodziło mi o to, że gdy obie strony uważają się za "jedyną reprezentację" jakiegoś państwa i używają praktycznie tych samych symboli narodowych, takie zróżnicowanie byłoby zapewne większe - przy czym raczej nie stosowanoby obcych znaków, aby nie być posądzonym o "sterowanie z zewnątrz". Temat do przemyślenia, może ktoś ma jakieś propozycje?
... Rozmieszczenie znaków starałem się odwzorować tak jak na P.11 tj. małe szachownice na wierzchu skrzydeł, jedna na pionowym stateczniku (a nie jeszcze dodatkowa na kadłubie), na kadłubie duży emblemat jednostki (przydzielałem samoloty do jednostek "jak leci", zawsze można to zmienić) i duże szachownice na spodzie skrzydeł...
Umieszczenie szachownic jest OK - w każdym razie inaczej niż "na wschodzie", a czy tak byłoby rzeczywiście to nie wiem ... ale przecież w końcu tworzysz fikcję

- mnie to pasuje.
Stan na zakończnie wojny wg moich informacji był taki:
"Zachód"300 Dywizjon Bombowy - Lancaster Mk. I i III (brak w FB/PF)
301 Dywizjon Bombowy - Halifax Mk.VIIIC (brak w FB/PF)
302 Dywizjon Myśliwski - Spitfire Mk.XVI (brak w FB/PF)
303 Dywizjon Myśliwski - Mustang Mk.IV (P-51D)
304 Dywizjon Bombowy - Warwick Mk.I i IIIC (brak w FB/PF)
305 Dywizjon Bombowy - Mosquito Mk.III i FB Mk.IV
306 Dywizjon Myśliwski - Mustang Mk.III (P-51C)
307 Dywizjon Myśliwski Nocny - Mosquito NF.XXX (brak w FB/PF)
308 Dywizjon Myśliwski - Spitfire LF Mk.XVIE (brak w FB/PF)
309 Dywizjon Myśliwsko-bombowy (wcześniej rozpoznawczy) - Mustang Mk.III
315 Dywizjon Myśliwski - Mustang Mk.III (P-51C)
316 Dywizjon Myśliwski - Mustang Mk.III (P-51C)
317 Dywizjon Myśliwski - Spitfire Mk.XVIE (brak w FB/PF)
318 Dywizjon Myśliwsko-Rozpoznawczy - Spitfire Mk.IX i LF MK.IXE
663 Dywizjon - Auster Mk.III (brak w FB/PF)
W samolotach jest sporo braków - wielu typów nie ma w FB/PF i jest tutaj miejsce do wykorzystania wyobraźni - można te jednostki przezbroić w "coś nowszego" lub zastąpić typem podobnym (np. Spitfire VIII) można też stworzyć nowe lub istniejące (np. 304 na He-111 czy Ju-88

) ze sprzętem zdobycznym.
"Wschód"1 Dywizja Lotnictwa Bombowego
3 Pułk Lotnictwa Bombowego - Pe-2
4 Pułk Lotnictwa Bombowego - Pe-2
5 Pułk Lotnictwa Bombowego - Pe-2
2 Dywizja Lotnictwa Szturmowego
6 Pułk Lotnictwa Szturmowego - IŁ-2
7 Pułk Lotnictwa Szturmowego - IŁ-2
8 Pułk Lotnictwa Szturmowego - IŁ-2
3 Dywizja Lotnictwa Myśliwskiego
9 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego - Jak-9 M,T,D
10 Pułk Lotnictwa Szturmowego - Jak-9 M,T,D
11 Pułk Lotnictwa Szturmowego - Jak-9 M,T,D
4 Mieszana Dywizja Lotnicza
1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego - Jak-9 M,T,D
2 Pułk Nocnych Bombowców - Po-2
3 Pułk Lotnictwa Szturmowego - IŁ-2
12 Samodzielny Pułk Lotnictwa Sanitarnego - Po-2
13 Samodzielny Pułk Lotnictwa Transportowego - Po-2
14 Samodzielny Pułk Lotniczy Rozpoznania i Korygowania Ognia Artylerii - IŁ-2 i Po-2
15 Samodzielny Zapasowy Pułk Lotniczy (różne typy)
17 Samodzielny Pułk Lotnictwa Łącznikowego - Po-2
- szczegóły podałem kiedyś w temacie: "Ludowe lotnictwo Polskie, kilka pytań"
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6835.0.html- Oczywiście po wojnie LLP przeszło na "etat pokojowy" i wiele jednostek rozwiązano lub połączono, zmieniono nazwy itp., ale w tym przypadku można założyć, że przejścia na etat "P" nie było.
- Można by oczywiście to lotnictwo unowocześnić - nowe wersje Jaka-9 czy Li-2 w Pułku transportowycm zamiast Po-2. Oprócz tego były używane po wojnie w Polsce Fi-156 (mam gdzieś nawet ich malowanie). Jeżeli wejdzie ten patch z Jak-17 czy IŁ-10 to będzie można dodać do kompletu.
Ostatnio przy okazji tematu o LLP i małej rozgrywce on-line w tej formacji (więc też robienia skinów) - mam zebrane i przeanalizowane sporo materiału odnośnie malowania naszego "wschodniego" lotnictwa (w tym też w pierwszym okresie powojennym), chętnie się podzielę jeżeli to pomoże w wykonaniu właściwych skinów. Mogę zresztą jak nie ma chętnych do pracy nad "złym wchodem"

coś tam skrobnąć (wiele malowań jest w sumie gotowa w warstwach wystarczyłoby dokonać tylko paru zmian)

W każdym razie niecierpliwie czekam co z tego wyniknie - widzę, że jednak coś ma szanse powstać.
Pozdrawiam