Autor Wątek: Polska kampania  (Przeczytany 23269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: Polska kampania
« Odpowiedź #75 dnia: Maja 29, 2006, 23:11:18 »
Czyżby wojna obronna '39r. nad Warszawą, czy tak nam tylko smaczek robisz ?  :004:
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #76 dnia: Maja 29, 2006, 23:23:10 »
Scoot - R E W E L A C J A !
A najbardziej spodobało mi się, że "Zygmunt" też dzierży jakiś tam krzyż.
Mam nadzieję, że udostępnisz  :004:
I jeszcze jedno, akurat ostatnio naszukałem się w domu "114-tej". Coś wzięła mnie chęć na Dąbrowskiego, ale bez skutku. Wadą tej książeczki był jej format - około A-4, nigdzie się nie mieściła  :005:.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #77 dnia: Maja 29, 2006, 23:25:27 »
Może nie tak do końca, Wrzesień 1939 zawsze żywy w naszych sercach.
Mały zwiastun. :001:

No cóż jak będziesz potrzebował współpracy do tworzenia ziemi to daj znać chętnie pomogę - próbka tego co czasami robię odnośnie scenerii np. tutaj (Pearl Harbor 7.12.1941):
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6432.45.html
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6688.0.html

Myślę nad polskim wybrzeżem we wrześniu: np. bombardowanie Westerplatte czy portu na Helu

Pozdrawiam

« Odpowiedź #78 dnia: Maja 29, 2006, 23:34:50 »
 :041:

Nie no, Plac Zamkowy jak żywy!

Scoot, naprawde szacun!  :023:

« Odpowiedź #79 dnia: Maja 30, 2006, 15:12:20 »
Ps. Potrzebuje zdjęć i planów lotniska na Okęciu z okresu 1935-39r.

Niestety nie znalazłem Okęcia, poza zdjęciem wieży ...

... mam za to Lotnisko Mokotowskie - jako lotnisko operacyjne pewnie nieprzydatne, ale jako tło scenerii może się przyda.

Dwie fotki pierwsza z 1938, a druga Fort Mokotowski 1939. Niestety jakość niezbyt wysoka, ale książka z czasów kiedy wydawali na gazetowym papierze.

A ta Twoja Warszawa wygląda super - sam trochę dłubie scenerie i wiem ile to zabiera czasu. Podziwiam.

« Odpowiedź #80 dnia: Maja 30, 2006, 21:57:59 »
Chyba za wcześnie się „wychyliłem”. :001:
Pomysł zbudowania kampanii opartej na wydarzeniach września 1939 ma ponad dwa lata.
Wracałem do tego kilkakrotnie, gotowy jest ogólny zarys a w zasadzie scenariusz. Niestety braki edytora w IL2 skutecznie mnie po jakimś czasie „zabawy” zniechęcały.
Ostatnio jednak przykład kolegi „Traun”, który udowodnił mi, że „jak się chce to można”, spowodował, że się zawziąłem. Wpadłem jednak chyba we własną pułapkę, którą jest moja dokładność. Mam zrobione w tej chwili ok. 1/4  planu Warszawy od północy, czyli od Cytadeli do Placu Piłsudskiego na wschodzie i Placu  Bankowego na zachodzie. Ta część mapy jest wiernie odwzorowane przynajmniej, jeżeli chodzi przebieg ulic i bryły budynków charakterystycznych w tej części miasta. Jednak, co dalej?. Ilość obiektów jest zatrważająca i obawiam się czy gdy skończę to „pociągnie” to komputer. Od pewnego czasu zastanawiam się czy nie zacząć wszystko od początku i bardziej to uprościć, jednak szkoda mi włożonej w to pracy. Największym problemem przy budowie jest brak w edytorze obiektów. Mała ilość budynków, całkowity brak dróg, ulic i torów kolejowych skutecznie utrudnia tego typu pracę.
Reasumując musicie uzbroić się w cierpliwość.

Ps. Razorblade dziękuje za Pole Mokotowskie, wprawdzie operacyjnie nie miało ono jako lotnisko znaczenia ale coś się tam jednak działo (ktoś lądował, startował). Potrzebny właśnie jest mi taki plan Okęcia z rozmieszczeniem budynków i hangarów.

Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #81 dnia: Maja 30, 2006, 22:07:04 »
Nic nie upraszczaj! Jest super.

Nie pozostajenic innego jak życzyć wytrwałości! :023:

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #82 dnia: Maja 31, 2006, 08:18:12 »
Z tym "ciągnięciem przez komputer" może być problem. Sam zacząłem tworzyć misje z wielkim rozmachem a później musiałem połowę wyrzucić bo komputer nie dał rady. :020:
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #83 dnia: Maja 31, 2006, 11:37:27 »
A komp jaki?
Pozdrawiam.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #84 dnia: Maja 31, 2006, 11:50:56 »
Procesor 1,7 Duron bodajże, RAM 750 mb, karta graficzna Radek  9800 Pro jak dałem dużą ilość obiektów naziemnych i z 70 samolotów to było już klatkowanie nawet bez przyspieszania misji
GG 4834952

« Odpowiedź #85 dnia: Maja 31, 2006, 11:54:23 »
Masz moze taka jedna misje u siebie? Zobacze jak to u mnie będzie ;) .
Pozdrawiam.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #86 dnia: Maja 31, 2006, 12:05:00 »
Oj niestety pracowałem na bierząco i jak zobaczyłem że jest za bogato to poprostu 50% obiektów i 30% samolotów wywaliłem z mapki. Na lepszym procesorku by pewnie chodziło  .. ale na forum nie wszyscy bogaci a nie chciałem zrobić campanii dla garstki
GG 4834952

« Odpowiedź #87 dnia: Maja 31, 2006, 13:49:39 »
Potrzebny właśnie jest mi taki plan Okęcia z rozmieszczeniem budynków i hangarów.

Mam jeszcze tylko Lotnisko Toruńskie - miejsce stacjonowania 4 Pułku Lotniczego, ale zdaje się, że nie operował z niego bojowo - samoloty przebazowano na lotniska polowe.
Daj znać gdyby było potrzebne.

Znalazłem jeszcze trzy fotki Okęcia - pewnie niewiele wnoszą, ale wrzucę ...

... i jeszcze jedno Pola Mokotowskiego.

Tak z ciekawości - na podstawie jakiej mapy robisz Polskę ?

... jak dałem dużą ilość obiektów naziemnych i z 70 samolotów to było już klatkowanie nawet bez przyspieszania misji

No szczególnie te 70 samolotów działa jako niezły hamulec. Obiekty statyczne nie stanowią takiego problemu. Przekonałem się o tym jak robiłem Pearl Harbor - gdzie użyłem dużo obiektów przy budowie nabrzeży oraz wstawiłem wszystkie będace tam 7 grudnia okręty, które początkowo były aktywne (najpierw ustawiałem, a dopiero potem "usypiałem"), zrobiłem pierwszy przelot na P-40 i wszystko było OK, ale potem spróbowałem zrobić to samo japońską maszyną i jak te wszystkie "łajby" zaczęły strzelać to był koniec - pokaz slajdów. Podobnie jak robiłem kiedyś "wsparcie lotnicze" nad linią frontu - poustawiałem sporo sprzętu (czołgi, działa) i jak to wszystko zaczęło do siebie strzelać to efekt podobny.
Dlatego sadzę, że jeżeli Scoot nie da zbyt dużo samolotów czy strzelających obiektów to powinno to jakoś funkcjonować.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #88 dnia: Maja 31, 2006, 14:07:21 »
Tak, własnie o to chodzi. Robiłem linie frontu żeby pod nami rozgrywała się bitwa pancerna a w powietrzu walka i jak dałem zadurzo(za dużo) czołgów to efekt był wizualnie wspaniały ale comp-- caput.

Proszę zwracać większą uwagę na poprawną pisownię. To nie pierwszy taki przypadek w Twoich postach. Tym razem słowne upomnienie. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2006, 14:15:05 wysłana przez Kos »
GG 4834952

« Odpowiedź #89 dnia: Maja 31, 2006, 22:57:10 »
Razorblade Ty chyba wykradłeś mi scenariusz :005:, bo „strzelasz” bardzo celnie :001:.
Mokotów – strzał w dziesiątkę, Westerplatte chybienie o włos a teraz Toruń i znowu strzał w „samo czarne” :002:.
Lotnisko 4PL w Toruniu z przed wybuchu wojny będzie też potrzebne.
Fotki portu cywilnego na Okęciu dużo mi dają, bo nie miałem pojęcia jak on wyglądał.
Nie wiem jak go odtworzyć w edytorze IŁ-ka, ale coś się wymyśli.
Przy pracach korzystam z mapy, planów i fotografii.
Jak dotychczas udało mi się odtworzyć ciągi komunikacyjnie bardzo wiernie, w zasadzie można by tego używać jak planu miasta, ale w 1938 roku. Do czasu pracy nad tym projektem nie zdawałem sobie sprawy jak Warszawa zmieniła się od tamtych czasów.
Budynki w miarę możliwości edytora staram się robić dość wiernie, ale jest to prawie nie do wykonania. Zobaczcie Plac Teatralny i Ratusz (dawny pałac Jabłonowskich). Niby podobne a jednak nie to...

Zdjęcie robione z dachu Teatru Wielkiego (1939r).

Ten obiekt w kolorze

.... i czarno-biały.

Panowie to ostatnie fotki, bo nie będzie niespodzianki. Zapomnijcie na razie o tym, a ja "lece" na budowę , bo (zaprawa mi się z lasuje :002:)jak dalej tak pójdzie to prędzej Olo zrobi BoB w wersji 10.03 niż ja to skończę.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/