I czy ona w FSX też działa?
Nie wiem, gdyż nie mam FSX.
Ta stara "sztuczka"
nie działa w FSX - przynajmniej tak mi się wydaje. Nie jest zresztą potrzebna bo FSX posiada przecież "suwaki" regulacji dokładności "mesh" (czego nie było w FS2004 i starszych grach tej serii),
które odpowiadają m.in za tę funkcję "rzeźbienia terenu"... TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=XX i zmień wartość na 21-sprawi to, że siatka wysokościowa (mesh) będzie dokładniejsza i w efekcie rzeki otrzymają koryta.
Niestety nie jest tak do końca. Po prostu obniża się poziom terenu lustra wody i jednocześnie dostosowuje się do tego otaczający teren. Ponieważ jednak nie jest ten teren do tego "fabrycznie" przystosowany to efekty wizualne są "takie sobie" i mocno przesadzone - widać to np. gdy rzeka przepływa przez miasto. Moim zdaniem w przypadku FS9 lepsze jest jednak ustawienie na poziomie 20, a nie 21. Oczywiście jeżeli chodzi o rzeki na równinach, bo dla terenów górskich 21 to zdecydowanie lepiej.
A czy po opisanej wyżej zmianie Wisła będzie płynąć do morza, czy nadal będzie się kończyć w Tczewie ?
koniec OT
Dla uściślenia - Wisła kończy się w FSX tuż przed Solcem Kujawskim (jakieś kilkanaście kilometrów za Brdyujściem)
Wracając gry będącej tematem wątku to tam rzeka wydaje się mieć koryto stworzone celowo, a więc efekt będzie na pewno dużo lepszy niż w FS-ach.
PS.
Zdecydowanie koniec OT - dodałem ten post tylko po to aby jednak pojawiła się odpowiedź na pytanie
empecka czy wymieniony sposób działa też w FSX.