Autor Wątek: Polskie MiG-29 w służbie (kilka pytań)  (Przeczytany 136050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Polskie MiG-29 w służbie (kilka pytań)
« Odpowiedź #150 dnia: Października 07, 2011, 15:32:46 »
Na śmigłowcach można zmienić nagranie, co zrobiono u nas w niektórych eskadrach  :121:

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #151 dnia: Października 07, 2011, 15:44:55 »
...Podczas rozruchu Słowackiego pixela pojawił się miły damski głos na czestotliwości TWR informujący rosyjskim o pożarze prawego silnika...

Bodajże jest to głosowy informator RI-65, zbiera on od czujników rozmieszczonych w instalacjach pokładowych informacje o awariach i automatycznie informuje załogę statku powietrznego (prod. jedynie słusznej) oraz podaje ten komunikat jednocześnie przez rdst pokładową na częstotliwości ustawionej na pulpicie sterowania.
Celowo napisałem statek powietrzny ponieważ w systemy te wyposażone są obecne w naszej armii Mi-24, Mi-8, Mi-17, zapewne w  migusiach i suczkach też. W śmigłowcach system powiadamia po polsku załogę i organ ruchu lotniczego na jakiej jest ustawiona częstotliwość radiostacji np.: pożar prawego silnika, śmigłowiec numer 169, sprawdź pulpit.
Nie wiem czy kolejność jest dobra, a dlatego na częstotliwości organu RL bo jest to informacja dla krl TWR do uruchomienia Grupy Ratownictwa Lotniskowego czy też innych czynności jak np.: powiadomienie ARCC Warszawa, itp.
Hehehe, się spóźniłem...
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #152 dnia: Października 21, 2011, 09:12:02 »
Wie ktoś może co sie stało ze stroną http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig ? Bo już od jakiegoś czasu nie da się na nią wejść. Została zlikwidowana czy przeniesiona?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Października 21, 2011, 09:24:46 »
Najlepiej zapytać się samego autora - swego czasu się u nas udzielał i chyba ma jeszcze u nas konto.

« Odpowiedź #154 dnia: Października 21, 2011, 15:43:25 »
Niektórzy to mają fajnie... :001:
Na stronie JETzone ukazał się bardzo ciekawy zbiór filmów z niskich przelotów naszych MiGów-29.
http://jetzone.pl/1/170/Relacje-Filmowe  :580:

« Odpowiedź #155 dnia: Października 21, 2011, 15:56:14 »
Zwróćcie uwagę na dźwięk zasobników npr, dość charakterystycznie "wyją".   :021:

Online Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #156 dnia: Października 21, 2011, 16:00:03 »
Właśnie się miałem pytać co to za wycie. Fajny dźwięk, trochę jak Merlin na wysokich obrotach. :021:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #157 dnia: Października 21, 2011, 16:56:35 »
Mi to przypomina raczej coś co jest 58 większe od 29  :021:

No dobrze, a słyszeliście w pierwszym filmiku w 30 sekundzie coś ciekawego?  :020:

Online Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #158 dnia: Października 21, 2011, 17:14:02 »
Słyszeliśmy. Teraz czekamy na wyjaśnienia. :002:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #159 dnia: Października 21, 2011, 17:17:22 »
Działko?

« Odpowiedź #160 dnia: Października 21, 2011, 22:56:50 »
To nie może być działko, bo słychać w rożnych momentach a nie widać by MiG-i coś atakowały.
Brzmi jak maszyna do pisania, ale stawiam na szybkie migawki aparatów fotograficznych "klasycznych".
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Października 22, 2011, 01:03:59 »
To ewidentnie działko, pytanie tylko, czy tego samolotu ;)? Jeśli tego, to efekty świetlno-dymne musiałyby całkowicie schować się za samolotem/poza kadrem - chyba mało prawdopodobne... Zresztą ten przelot wygląda jak low pass, a nie strafing run, ale może się mylę - w takim wypadku chętnie przeczytam wykład na ten temat :). DarekQ, aparaty słychać przez cały film, a ten dźwięk tylko w okolicach 30 sekundy.

« Odpowiedź #162 dnia: Października 22, 2011, 13:02:17 »
Ten dzwięk w 30 sek . to ewidentnie działko .Tyle że słychać je w tle , z innego samolotu.Te popisy to w okolicach wieży KL na poligonie w Jagodnem. Zresztą podwieszone zasobniki npr wskazują że musiały to być loty na poligon.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #163 dnia: Października 22, 2011, 14:10:01 »
...No dobrze, a słyszeliście w pierwszym filmiku w 30 sekundzie coś ciekawego?  :020:

Się chyba komuś nacisnęło coś niechcący ale poza tym, w pierwszym filmiku to ja widzę zakładzik "kto najwyżej ten stawia" :118:
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #164 dnia: Października 22, 2011, 18:03:38 »
Oprócz migawek, faktycznie słychać krótką serię z działka.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona