...Podczas rozruchu Słowackiego pixela pojawił się miły damski głos na czestotliwości TWR informujący rosyjskim o pożarze prawego silnika...
Bodajże jest to głosowy informator RI-65, zbiera on od czujników rozmieszczonych w instalacjach pokładowych informacje o awariach i automatycznie informuje załogę
statku powietrznego (prod. jedynie słusznej) oraz podaje ten komunikat jednocześnie przez rdst pokładową na częstotliwości ustawionej na pulpicie sterowania.
Celowo napisałem statek powietrzny ponieważ w systemy te wyposażone są obecne w naszej armii Mi-24, Mi-8, Mi-17, zapewne w migusiach i suczkach też. W śmigłowcach system powiadamia po polsku załogę i organ ruchu lotniczego na jakiej jest ustawiona częstotliwość radiostacji np.: pożar prawego silnika, śmigłowiec numer 169, sprawdź pulpit.
Nie wiem czy kolejność jest dobra, a dlatego na częstotliwości organu RL bo jest to informacja dla krl TWR do uruchomienia Grupy Ratownictwa Lotniskowego czy też innych czynności jak np.: powiadomienie ARCC Warszawa, itp.
Hehehe, się spóźniłem...