Uważam, że MiG-35 przewyższa Mirage 2000-5 Mk2, ale czy Rafale? - chyba nie, już bardziej stawiałbym na Su-35. Pamiętajcie, że nie dawno stworzono nowy radar do Rafale. Gdzieś czytałem o tym na necie, ale jestem na laptopie, na lipnym necie, więc teraz go nawet nie znajdę. Wkleję, jak wrócę najwyżej. Myślę, że jest na równi z F-16 Block 52+ albo nawet wyżej. Z Jas-39 trudno go porównać, bo Gripen w sumie nie został bojowo wykorzystany nigdzie i nie wiadomo jak się sprawdza. Ja bym postawił MiGa wyżej,
Podsumowując, wg mnie rosyjskim konkurentem dla EF2000 i Rafale będzie raczej Su-35, nastomiast dobrze powinien się wpasować w grono F-16 Block 52+ (albo nawet wyżej), przewyższając potencjałem Mirage 2000-5 Mk2 i Gripena.
Generalnie to mam podobne zdanie na ten temat.
1.Jeśli chodzi o Rafale to na tegorocznym Tiger meet był już egzemplarz seryjny z nowym radarem RBE-2 AESA o dwukrotnie większym zasięgu od poprzedniego radaru (RBE-2 PESA).
Rafale zarówno w testach w Szwajcarii, jak i w Indiach uzyskał lepsze noty od swoich potencjalnych konkurentów, co stawia go nieco wyżej w rankingu.
2.Gripen został wykorzystany bojowo podczas wojny w Libii, gdzie pełnił misje przede wszystkim rozpoznawcze. Na pewno ustępuje F-16 blk52+ w misjach a-g (ilość zabieranego uzbrojenia, zasięg), natomiast w misjach a-a są raczej bardzo porównywalne (AIM-120C-5, IRIS-T, AIM-9X, HMD, itp). Nie zapominajmy, że wyposażenie tej wersji F-16 odstaje nieco od wersji blk60 i proponowanej F-16V, oraz od wyposażenia Super Horneta Blk II (radiolokatory z anteną AESA, sensor fusion itp.).
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się Gripen NG (Jas-39E/F), który będzie posiadał radar AESA, IRST, większy silnik, nieco większy płatowiec mieszczący większą ilość paliwa, i nowe pociski MBDA Meteor (podobno w SwAF mają wejść do służby w roku 2014, posiadając 3 krotną NEZ obecnego AMRAAMA dzięki zastosowaniu silnika strumieniowego - czy to prawda nie wiadomo).
Nowy Gripen miałby wejść do służby w roku 2018, będąc najbardziej ekonomicznym zaawansowanym myśliwcem.
3.Su-35 posiada bardzo wiele zalet - dzięki dużemu płatowcowi zabiera ogromną ilość paliwa i uzbrojenia, do tego jest też mnóstwo miejsca na potężne sensory jak radar o średnicy 90cm, IRST, itp. Dodatkową zaletą są osiągi maszyny - może latać wysoko i szybko przyspieszać dając dodatkowe możliwości w walce BVR.
Trochę zszedłem z tematu, mam nadzieję, że moderatorzy okażą wyrozumiałość

.