Autor Wątek: Nawalony (narąbany) jak meserszmit  (Przeczytany 39675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Nawalony (narąbany) jak meserszmit
« dnia: Listopada 21, 2005, 15:33:48 »
Skąd się wzięło to plugawe, szkalujące dobre imię wielkiego narodu niemieckiego i jego wspaniałego syna, kto odważył się skonstrułować tak podły związek wyrazowy funkcjonujący w świadomości społeczeństwa. Czy możemy odszukać etymologię tego określenia? A może jesteśmy w stanie odnaleźć autorów by mogli spojrzeć w lufę lugera  :) ?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Nawalony (narąbany) jak meserszmit
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2005, 15:40:21 »
Ja myslę,że to tylko dobrze świadzczy o marce Messerschmitt.W końcu okreslenie "Nawalony (narąbany) jak meserszmit" oznacza ,że jesteśmy;
bardzo dobrze  upojeni
Niezle zalani
Konkretnie narąbani
Porządnie wstawieni
itp

Z drugiej strony coś tam było z nogami tzn podwoziem mesera nr 109.Ciężko było do domu tarfić tzn wylądować.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2005, 15:50:07 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2005, 15:54:44 »
No dobra, zakładam, że ów meserszmit jest zwrotny i kręci wspaniale wszelkie figury akrobacji, szczególnie beczki na wznoszeniu.
Czy będąc w "odmiennych stanach świadomości" próbowałeś zamknąć oczy, po czym je otworzyć, przy założeniu, że panujesz nad nimi. Nie jestem pewien, bo tę wiedzę zaczerpnąłem z opowiadań, no i jeszcze intuicja :) podpowiada, że kręci się takie figury, że na ich widok nogi same miękną, co czyni nieprawdziwym stwierdzenie, że to od nadmiernej ilości trunków.
Ileż to razy można zaobserwować dzielnego konesera po kapotażu, te dumnie obnoszone zadrapania lakieru na   "kołpaku". Mniej doświadczeni mają problemy z miękkim przyziemieniem, łupie ich później w goleniach, ile razy nie wytrzymuje silnik i bryzga olejem na owiewkę powodując mglisty widok na zewnątrz. Doskonale widać moment żyroskopowy od śmigła, jak znosi dzielnego pilota z przyjętej przez niego nakazanej drogi lotu.

No i jak by brzmiało: "nawalony jak mustang", albo "narąbany jak ławoczkin".

Pozdrawaim

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2005, 15:56:56 »
Czytałem kiedyś zabawne wytłumaczenie genezy  tego określenia - otóż jak wiadomo po niemiecku wiertarka udarowa to elektrischeschlagbohrgerat , a lampka kontrolna pompy paliwa to kraftstoffpumpekontrollampe :D Tak więc przyszły teutoński rycerz w lśniącej zbroi ( (c) by Szpak) nie mógł byc po prostu trzeźwy, no nie mógł :D

edit.

ohoo... Toyo ma dziś The Dzień 
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2005, 15:58:53 wysłana przez Schmeisser »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2005, 15:58:54 »
Czyli co ?

PIJEMY DO UPADŁEGO, ZAMYKAMY OCZY I MAMY WIERNIE ODDANY MODEL LOTU MESSERA?

coś pominąłem?

:D :D :D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 21, 2005, 16:14:52 »
Czyli co ?

PIJEMY DO UPADŁEGO, ZAMYKAMY OCZY I MAMY WIERNIE ODDANY MODEL LOTU MESSERA?

coś pominąłem?

:D :D :D

no właśnie coś tu nie gra bo o "pijanym" samolocie dyskutowaliśmy w wątku o Jaku 7B :D
nawalony jak jak - nieeee, głupio brzmi :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 21, 2005, 16:16:33 »
Toyo jak zwykle trafił w dziesiątkę: ja również zakładam, że zapewne chodzi tu m.in. o te słynne kłopoty z podwoziem, bo i po parru drrinnkach ppotffozzzie nnnjechtse nass nnjeśść... *hic!* ;)

nawalony jak jak - nieeee, głupio brzmi :)

- Tato, a co to za samolot tam lata?
- Jak.
- Że jak??
- Tak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2005, 16:18:25 wysłana przez Rola »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2005, 16:28:04 »
- Tato, a co to za samolot tam lata?
- Jak.
- Że jak??
- Tak.
Eeee tak wygląda nawalony Jak, Messera w zoo nie znalazłem i tak za dużo taśmy idzie ...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

kaa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2005, 16:53:43 »
jak poznajesz, że ten jak jest nawalony? poza tym z tyłu chyba taśma razem z sierścią odeszła - musisz być bardziej delikatny ;)

NiKuTa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2005, 12:09:08 »
Jest jeszcze jedno powiedzonko:

"Bedziesz zapierd!@#$%  jak meszerszmit na wysokości lamperii."

P.S. Prosze nie banowac to jest cyctat :D

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 27, 2005, 06:22:57 »
Ja słyszałem to powiedzonko w wersji bardziej współczesnej tzn. Messera zastapiono Pershingiem
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 27, 2005, 10:30:10 »
"Bedziesz zapierd!@#$%  jak meszerszmit na wysokości lamperii."

To kwestia Cezarego Pazury z filmu Kroll , i żadnego Messerschmitta tam nie ma tylko pershing

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 27, 2005, 11:28:15 »
"Będziesz zapierd!@#$%  jak meszerszmit na wysokości lamperii."

To kwestia Cezarego Pazury z filmu Kroll , i żadnego Messerschmitta tam nie ma tylko pershing

A tak dokładnie to wojskowe powiedzenie znacznie starsze niż film "Kroll" (debilny zresztą - chyba im konsultantów zabrakło, albo mieli w nadmiarze  :003:) brzmi:

"Zapieprzać (no cóż ze względu na obecność młodzieży na Forum użyłem słowa w jego złagodzonej formie  :004:) z prędkością światła, na wysokości lamperii !"

Co do synonimu stopnia upojenia alkoholowego w użyciu jest też często podobne do "Schmeisserowego": "Nawalony jak kuter torpedowy" - ciekawe czy będzie odzew ze strony marynarzy  :021:

Co do tego messerschmita to oprócz skojażeń negatywnych jak powyżej z tą stabilnością podwozia funkcjonuje przecież: "Zasuwać (znowu ocenzurowane  :001:) jak mały messerschmitt" - a to przecież czysta pochwała ulubionej schmeisserowej maszyny.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 27, 2005, 11:50:30 »
ooo Mon Dieu !!!! To ppothwarz!!!! :D

Moim ulubionym tłokowcem jest długa foka

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 27, 2005, 12:14:35 »
Lepszym powiedzeniem jest wojskowe wyjaśnienie czasoprzestrzeni.
"Będziesz wydłubywał tą trawę (z pomiędzy kafli w chodniku) od tego zakrętu do obiadu.