Zakupiłem dzisiaj egzemplarz Skrzydlatej Polski i:
Toyo, bardzo zgrabna reklama 1ELT, szkoda, że tekst trochę krótki

Natomiast przypomniałem sobie dlaczego nie kupuję tego czasopisma, otóż główną jego wadą są propagandowe artykuły, którym reprezentantem w czystej formie jest anonimowy artykuł o wszystko mówiącym temacie: „
CZYSIŁYPOWIETRZNESTACNAKUPNOPRZESTARZAŁYCHSAMOLOTÓWSZKOLNYCH"
(osobie, która wymyśliła szatę tego magazynu z chęcią i bez zastanowienia przestrzeliłbym oba kolana i lewy łokieć)
Tekst oczywiście mówi jakie to TF-5 są beee, a jakie dobre są Hawki co jest oczywiście przeciwwagą dla artykułu Michała Fiszera i Jerzego Gruszczyńskiego "Zaawansowany system szkolenia lotniczego TF-5 dla Polski? Dlaczego nie?" z październikowego numeru magazynu Lotnictwo. Autor ani słowem nie wspomina o najwyższej rynkowej cenie Hawka (mało brakuje do T-50) i nawet nie próbował porównywać tego samolotu do faktycznie oferowanej nam wersji Talonów, które reprezentują poziom T-38C (pod pewnymi względami wyposażenia nawet ją przewyższającą), podając w dodatku liczby, które wzięte są nie wiadomo skąd. W zasadzie co akapit artykułu można by przeklnąc pod nosem „g%&^$ prawda”, a ustosunkowanie się do całego artykułu zapewne zajęłoby mi dwa razy więcej miejsca niż zajmuje oryginał, więc sobie daruję.
Czasopismo ratuje częściowo bardzo dobry artykuł Katarzyny Ochalskiej „
COMOGĘZROBICDLAPOLSKI?” traktujący o gen. Stanisławie Skalskim.