Autor Wątek: Zdięcia PZL łoś  (Przeczytany 37373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Odp: Zdięcia PZL łoś
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 28, 2005, 02:26:12 »
...tak można przeczytać w książce, ale gdzie indziej napisano, że nie są to 100% potwierdzone informacje...

Dobre zdjęcia sprowadzono ostatnio z ex-sowieckich archiwów [sic!], mają się ukazać w monografii najnowszej, kilka z nich było w prasie modelarskiej. Te ze starej książki o bombowcach z serii Aerohobby są niestety kiepskiej jakości (zegarów raczej nie odczytasz). Do monografii już pewnie nie zdążymy (jak tylko skompletują to pewnie będą chcieli wreszcie wydać), ale być może zrobiłoby się wizualizację wnętrza... musi się tylko poprawić sytuacja na rynku wydawniczym, bo póki co trudno współpracować, wszyscy bez kasy.

To samo z archiwum filmowym - bez kasy nie da się nic zrobić. Rola waszą jedyną nadzieją, podczas mego rekonensansu w Stolicy zrobiłem spis (częściowy) tego co tam mają (dlatego postraszyłem Elwooda cenami, bo mnie samemu rura zwiędła), trzeba będzie wreszcie przełamać ten temat tabu (nawet w polskich programach o IIWŚ nie uświadczyłem filmików z naszego wrześniowego lotnictwa) i zmontować jaki dokument... nie bez powodu mój partner robi kontakty w Discovery ;)

* nota bene na tych radzieckich zdjęciach w kokpicie brak... zegara. Nie skomentuję :021:
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 28, 2005, 12:11:12 »
* nota bene na tych radzieckich zdjęciach w kokpicie brak... zegara. Nie skomentuję
Jak Oleg kiedyś doda Łosia do którejś z serii to już wiesz dlaczego tam nie będzie zegara.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 28, 2005, 14:35:36 »
Nie doda be sure !
I jeszcze jedno ..
Ciekawe czemu muzeum po wojnie nie starało się sprowadzić takiego łosia .Pytanie dziwne ale nie wiem kto za takie rzeczy odpowiada.
Przecież to logiczne że jak się kończy wojna to za 30 lat  takie samoloty które brały udział to okazy i chluba polskiego muzeum ?

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 28, 2005, 14:52:21 »
A na co komu sanacyjny złom, który jeszcze by niepotrzebnie odwoływał się do tej niechlubnej przeszłości?!

Botras

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 28, 2005, 16:43:27 »
...w czasach gdy oficjalnie historia Polski zaczynała się od Mieszka I i leciała do 1905., potem jeszcze proklamacja Lenina o nie-zniewalaniu w 1917., a dalej od razu PKWN w 1944. Nic tylko tysiąclenia przyjaźń polsko - radziecka i ewentualnie Ketling mówiący w kronice filmowej o Wrześniu: "znów panowie przełajdaczyli Polskę"... Podobno egzemplarze karabinu samopowtarzalnego  Maroszka też znajdowano - i czym prędzej do huty.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 29, 2005, 13:52:31 »
Dokładnie tak, PRL miał alergię na "sanacyjno-imperialistyczno-burżuazyjno-faszystowski" sprzęt wojska IIRP czy AK. Po co komu 7TP, gdy w każdym muzeum stoi bolshyi i lutshyi T-34? Muzeum pancerne w Kubince oddało go na złom bodajże w latach 80-tych. Za mojego życia także pocięto ostatnią Czaplę, jak się dowiedziałem z pewnego dobrze poinformowanego źródła.

PS: jeszcze zapomniałem przymiotnika "jaśniepański" :D

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 29, 2005, 15:58:25 »
Witam.
Faktycznie nie ma za wiele sprzętu z okresu Kampanii Wrześniowej.Chociaż ostatnio możemy się pochwalić
dwiema dobrze zachowanymi tankietkami TKS, z których o ile dobrze kojarzę przynajmniej jedna jest na chodzie  :001: .

P.S : Fajnie byłoby zobaczyć np. P-11 w powietrzu   :015: .

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 29, 2005, 21:08:42 »
Tankietka ostała się dzięki...Szwedom, to oni nam ją podarowali (Axvall). Można by powiedzieć, że to ich należałoby pochwalić ;)

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 29, 2005, 22:04:51 »
Ta tankietka do lat bodaj `60 służyła w gospodarstwie rolnym jako traktor. Tylko czy to aby nie w Norwegii? Czy w Szwecji, bo już sam nie wiem...

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 29, 2005, 23:43:29 »
W ostatnim numerze militariów jest o niej całkiem wyczerpujący i ciekawy artykuł - polecam. Jako ciągnik służył w Norweskich siłach rolniczych gdzie w warunkach bojowych otrzymał wiele trafień bezpośrednich pociskiem "młotek" 30mm i "kropla" 3mm, później trafił do muzeum w Szwecji.
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2005, 23:47:16 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 30, 2005, 01:10:43 »
.. Nic tylko tysiąclenia przyjaźń polsko - radziecka
Taa i ta propaganda LOl obraz szcześliwej baby z usmiechem na traktorze ...
Ale i tak dobrze że Polacy to cwany naród i nie dali sobie wprowadzic Sobotników ...
A co do samolotów ... to  rozumiem że starych czołgow mam dużo i to nie budzi sensacji no ale z tymi fligramii to przegieli żeby nic nie zostało...

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 30, 2005, 21:10:45 »
No to napisz gdzie masz tak dużo tych polskich czołgów. Chętnie zobaczę chociaż jeden.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 30, 2005, 21:36:05 »
Polska armia ma dużo starych czołgów  :003:

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 02, 2005, 00:39:03 »
No to napisz gdzie masz tak dużo tych polskich czołgów. Chętnie zobaczę chociaż jeden.

To dam jeden przykład  w mieście Zory niedaleko mojego miasta stał sobie jako pomnik między blokami T34 (o ile sie nie myle) ale raczej nie .Teraz go juz tam nie ma albo ktos go kupił albo poszedł na złom.
Zreszta to było jakies 8 lat temu .Nie wiem ile ich zostało gdzie są ale zobaczyc ten czołg lub kupic to myśle nie ma problemu tylko kasa.
Ale P11 Karasia Czaple to chyba sobie tak nie stoja na ozdobe w innych miastach.
A Elwood ja nie powiedziałem polskich czołgow bo nie wiem czy my mielismy jakies...
Wiesz nie znam sie na tym ale chodziło mi o czołgi z tego okresu które używaliśmy
Myslę że się rozumimy pozdrawiam :]
: Grudzień 01, 2005, 23:29:42
Znalazłem
http://www.nowiny.rybnik.pl/index.php?last=&numer=200231&show=artykul&id=1199
Cana tego czołgu LOL 640 zł LOL
Ehh fajnie by wyglądał w ogródku :]

Sorrki za odskocznie od tematu
: Grudzień 02, 2005, 00:25:50
Jeszcze jedno dodam ...
Ech jak by się dało  za taka cene kupić sobie jakieś latadło
Nie musi latać ważne ze by bylo...

Please nie strzelać w kolana  mam schorowane :]

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 02, 2005, 16:42:22 »
Tak przy okazji, mam pytanko odnośnie zachowanego sprzętu niemieckiego.
A więc czy obecnie jest jakiś latający egzemplarz Messerschmitta Bf-109  :011: :011: :011:
Przypominam sobie że była wcześniej taka maszyna na której rozbił się i niestety zginął  Mark Hanna w 1999 r.
Była to chyba hiszpańska wersja Bf-109.