Autor Wątek: problem widoki zewnętrzne  (Przeczytany 2111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
problem widoki zewnętrzne
« dnia: Grudnia 03, 2005, 14:11:29 »
mam problem z widokami zewnętrznymi w lock on1.02. pojawiają się przy samolotach jakieś "pajęczny" zasłaniające praktycznie cały widok. ciagnie się to od kabiny - która ma zazwyczaj jakieś dziwne kolory, albo nie jest przeźroczysta. czasem brakuje też części tekstur rakiet albo bomb. w wresji ekstremalnej doprowadza to do restartu kompa... po prostu wciskam F2 oglądam jakieś dziwne badziewie wokół samolotu i robi się czarny ekran. miałem to już wczesniej, ale od półroku nie latałem nie miałem dżoja więc problem olałem. ostatnio kupilem dżoja wcześniej wymieniałem karte graficzną i płytę główną i jest to samo. pliz help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mój komp to :
Gigabyte 7800 GT, Gigabyte K8NE, AMD 64 3000+, 2 x 512 DDR 400 (nołnejmy), LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B, WDC WD800BB-22, Fujitsu Siemens MCM 21T2 21", do latania Saitek Cyborg Evo
stery 81.95 (ale na serii 7x.xx było to samo), wcześniejsza grafa to 6800 gt
That's Vietnam music... can't we get our own music?

qrdl

• Gość
Odp: problem widoki zewnętrzne
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2005, 15:23:34 »
Takie coś wygląda na "korupt" pamięci, np. w 1.11 po przełączenie na pulpit i powrocie do gry, takie cuda się dzieją, jakieś linie, wielokąty, etc - jest to "oficjalny bug", problemy z alokacją pamięci. Ja bym ci proponował dogłębny test pamięci np, memtest86 ( http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/be_memory.html ), czy coś w tym stylu, tzn. taki program, który sam się bootuje, a nie funkcjonuje pod windows, bo te windowsowe testy pamięci, to o kant... rozbić. Wiem z własnego doświadczenia.

pozdrawiam,
qrdl

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 04, 2005, 14:35:36 »
dzięki za odpowiedź

tzn. myslisz że pamięci są uszkodzone? (bo ja od strony technicznej w komputerowe klocki jestem słaby) kości też wymieniałem a na wcześniejszych było to samo  :506:

help help help

menek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 04, 2005, 19:18:10 »
witam musze Cię pocieszyć że walczę z tym problemem już ok dobrych kilku miesięcy i nie wygrałem tej batalii w 100%, co prawda teraz mam zdecydowanie rzadziej problemy jednak je mam.
a teraz po kolei
w desperacji wymieniałem poszczególne podzespoły komputera, płyta, pamięć, zasilacz, grafa, po wymianie z ATI 9600XT na GF 6600 GT odnotowałem zdecydowana poprawę a nawet zwycięstwo nad FC ver. 1.11. Niestety grafa była pożyczona i musiałem po dwóch dniach ją zwrócić  :005:
po serii eksperymentów ze starowinkami jedynym skutecznym sposobem na wmiarę stabilną pracę jest wyłączenie Antyaliasingu, jeśli mam go włączony z FC dzieją się cuda, zaniknie tekstur z samolotów czasami widać sam ogień z dopalaczy a czasami same rakiety, zanikanie tekstur terenu wtedy widać same tekstury morza.
nagłe zwolnienia z 25 do 1 FPS. objawy te na chwilę znikają jeśli zwinę FC do paska.

Jeśli znajdziesz rozwiązanie to mnie pierwszego o nim powiadom

PS. moim zdaniem najstabilniejszą wersja FC w moim przypadku była ver. 1.10 po wgraniu 1.11 amba na całej linii jest gorzej niz. w wersji 1.00 pewnie niektórzy powiedzą że herezje wypisuję ale tak to u mnie jest.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 05, 2005, 01:09:55 »
dzięki za odpowiedź

tzn. myslisz że pamięci są uszkodzone?

Niekoniecznie od razu uszkodzone. Może być też tak, że np. zasilanie jest za słabe przy twoim sprzęcie, a widzę, że trochę graciarni masz. U mnie kiedyś przy mniejszej ilości ramu (256)i radku9700 przy zasilaczu noname.  memtest86 odpalany ze spreparowanej dyskietki wywalał w pewnym momencie błędy zapisu/odczytu pamięci, inne testy szły bez problemu. Wymieniłem zasilacz wówczas na chiefteca 350W (aktywne PFC, 2 wiatraki, znana i lubiana konstrukcja) problemy znikneły jak ręka odjął! Tak więc pamięć może krzaczyć tylko w pewnych sytuacjach i nie każdy test to ujawni. Na twoim miejscu skorzystałbym z linku, który podałem, zassał różny soft i pobawił się kilka dni w testowanie... oczywiście nie zapominaj o prime95 http://download.chip.pl/download_108152.html odpalonym na minimum 6h w torturach :-)
Napisz jaki masz zasilacz w kompie, ew. zerknij do obudowy i podaj jego parametry.

pozdrawiam,
qrdl
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2005, 01:21:11 wysłana przez qrdl »

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2005, 11:11:25 »
testów pamięci niestety nie przeprowadziłem jeszcze. jeśli chodzi o zasilanie to jest 480w, niestety nie jest to sprzęt firmowy, choć jak dotąd ani razu mnie nie zwiódł (nawet przy grach wymagających typu fear, ale czym są te wymagania przy LO...   :004:). wrzucę coś mocniejszego na próbę i zobaczę jak będzie się spisywać.

póki co problem udało mi się wyeliminować zmniejszając rozdzielczość do 1024/768. (wcześniej próbowałem w 1280/1024), do tego dałem AA razy 4 i jest ok - krzaków brak, choć na 1280/1024 wyglądało o niebo lepiej.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 07, 2005, 08:26:08 »
jeśli chodzi o zasilanie to jest 480w, niestety nie jest to sprzęt firmowy, choć jak dotąd ani razu mnie nie zwiódł (nawet przy grach wymagających typu fear, ale czym są te wymagania przy LO...   004). wrzucę coś mocniejszego na próbę i zobaczę jak będzie się spisywać.

Zwracam uwage jedynie na zagrożenia jakie niesie ze sobą nieautoryzowane budowanie siłowni jądrowej na podwórku :D :D

Mam praktycznie identyczny sprzęt idący na zasilaczu 350 watt firmy 'Penisknowswhatisit'
Jedyna róznica to karta graficzna - zamiast Gejforca mam radeona 9800 xt

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 07, 2005, 19:55:23 »
[Mam praktycznie identyczny sprzęt idący na zasilaczu 350 watt firmy 'Penisknowswhatisit'
Jedyna róznica to karta graficzna - zamiast Gejforca mam radeona 9800 xt
Szanowny Kolego, to o niczym nie świadczy, może o tym, że masz szczęście :003:
Najlepiej - dla pewności - posprawdzać miernikiem jakie są faktycznie napięcia, a znowu inna sprawa jak to wygląda pod obciążeniem. Na przykałd - podobno - rodzina GF6800 jest wrażliwa na skoki napięcia na agp, czyli ważne jest jak stabilnie zasilacz trzyma napięcie, - podobno - radki mniej.
Na pewno Koledze nie zaszkodzi wypróbowanie markowej zasiłki, a przynajmnie rozwieje wątpliwości czy to zasilacz czy nie.

pozdrawiam,
qrdl  :021:

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 22, 2005, 09:29:25 »
po zmianach zasilania problem pozostał  :005: nie mam już pomysłów jak sobie z tym poradzić
humor poprawił mi za to wczoraj listonosz - odebrałem FC  :002:
: Grudzień 21, 2005, 10:18:45
nie mogęznaleźć edycji wątku więc piszę jeden po drugim
po zainstalowaniu FC i pacza 1.11 problem zniknął  :002: :002:
gram na 1280/1024, AA 2, AF 4  i jest pełna gitara  :003:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 22, 2005, 11:47:19 »
...nie mogęznaleźć edycji wątku więc piszę jeden po drugim

Obok jest przycisk . Jak się pisze post pod postem to się z niego korzysta i jest gitara.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 22, 2005, 22:57:27 »
Obok jest przycisk . Jak się pisze post pod postem to się z niego korzysta i jest gitara.
[/quote]

Przepraszam za OT, ale w skinie "Apollo" jest gdzieś ten przycisk, czy go nie ma?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 22, 2005, 23:52:24 »
Idź do działu "kibel" napisz dwa posty pod sobą i szukaj ;D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

menek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 31, 2005, 14:29:51 »
witam
wczoraj zrobilem reinstalke systemu, zainstalowałem najnowsze sterowniki odpalam FC i amba grafika sie chrzani na maxa, brak czcionek w samej grze i tym podobne zjawiska, myśle myśle i wymyśliłem. Mam płytę na chipsecie VIA i to właśnie nowe sterowniki do VIA bruździły (VIA_HyperionPro_V506A) wróciłem do starszych wersji (VIA_Hyperion 4in1_v456v) i po problemie.

tak wiec trzeba uważać co sie instaluje i nie wszystko dobre co nowe  :021:

Pisownia ;) Po za tym jeśli piszesz post z polskimi znakami to rób to w całym
Boba Fett

« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2005, 16:35:25 wysłana przez Boba Fett »