Autor Wątek: FS9/FSX/P3D: śmigłowce  (Przeczytany 127165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: FS2004 / FSX : śmigłowce
« Odpowiedź #240 dnia: Kwietnia 27, 2011, 16:54:08 »
Mam pytanie, który model lotu jest wierniejszy Dodo czy HTR?
Z relacji wynika, że nadal Dodo.
Na ile dobrze zrobiona jest Agusta EH101 z dodatku Acceleration? Czy warto go dla niej dokupić?
Nie, chyba, że wersja mocno zmodyfikowana przez Vertigo, wtedy "raczej nie" ;)
Do praktykujących latanie "wiatrakami" mam pytanie, czy korzystają z pedałów do kontrolowania Antitorque?
Tak, u mnie samoróbka.
Na koniec jeszcze jedno pytanie czy Eurocopter EC-135 od Nemeth ma własny model lotu, czy to przebrana standardowa 206?
Nie widziałem jeszcze maszyny Nemethów w FSX, która miałaby charakterystyczny FM działający inaczej od domyślnego. Czy to EC135, MD902, czy Super Puma - wszystko lata tak samo, różnice tylko w podstawowych parametrach (jedne są cięższe, inne lżejsze).

« Odpowiedź #241 dnia: Kwietnia 27, 2011, 17:55:44 »
Dziękuję za cenne wskazówki i mam jeszcze pytanie o X-plane. Z obszernego manuala http://www.x-plane.com/files/manuals/X-Plane_Desktop_manual.pdf  do tego programu wynika, że zarówno modele lotu, jak i możliwości konfiguracyjne z zakresu odwzorowania charakterystyk lotu są w tym programie znacznie większe niż w produktach Microsoftu. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z użytkowania X-plane, zwłaszcza pod kątem helikopterów?

Poważnie się zastanawiam nad takim zakupem, ale czekam na wersję 10. Miała ukazać się w grudniu 2010. Opisy techniczne dotyczące tak modeli lotu, jak i skalowalnego silnika gry potrafiącego wykorzystać procesory wielordzeniowe wyglądają zachęcająco.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:12:45 »
Dziękuję za cenne wskazówki i mam jeszcze pytanie o X-plane. Z obszernego manuala http://www.x-plane.com/files/manuals/X-Plane_Desktop_manual.pdf  do tego programu wynika, że zarówno modele lotu, jak i możliwości konfiguracyjne z zakresu odwzorowania charakterystyk lotu są w tym programie znacznie większe niż w produktach Microsoftu. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z użytkowania X-plane, zwłaszcza pod kątem helikopterów?

Śmigłowce w XP są podobno lepsze. Piszę podobno, bo miałem okazję polatać w XP defaultowym Bellem 206 który jest mocno do bani. Z drugiej strony MBB/Kawasaki BK 117 jest po prostu rewelacyjny, ale to nie jest default. Tak w ogóle uważam, że XPlane jest mocno przereklamowany, a jego FM jest nie tyle lepszy, co inny.

Poważnie się zastanawiam nad takim zakupem, ale czekam na wersję 10. Miała ukazać się w grudniu 2010. Opisy techniczne dotyczące tak modeli lotu, jak i skalowalnego silnika gry potrafiącego wykorzystać procesory wielordzeniowe wyglądają zachęcająco.

Dla mnie wręcz przeciwnie. Procesory wielordzeniowe będą wykorzystane, to fakt, ale dla samolotów AI. Twórca XP się chwali jak to wspaniale na jego maszynie chodzi dwadzieścia samolotów AI na szesnastu rdzeniach. LOL. Ja na przeciętnym dwurdzeniowym kompie w FSX miałem tyle samo.

Acceleration wg mnie warto kupić nawet jeśli się nie będzie Merlinem latać. Można wówczas doinstalować sobie darmowe AICarriers i lądować na ruchomych statkach i okrętach praktycznie wszędzie, a to zawsze jest fun :) . Dodatkowo jest tam kilka ciekawych misji dla śmigłowców.

Ja osobiście latam w FSX z HTR i sobie ten dodatek chwalę, używam go głównie do defaultowych Bella 206 i zmodowanego Merlina. Praktyka z Black Sharka się przydaje :)

« Odpowiedź #243 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:41:06 »
Jeden głos za Acceleration, jeden przeciw ;-)
Chciałbym móc polatać sobie czymś większym i tu się kłania zakup Acceleration z EH101.  Dodatkowym bonusem jest to, że EH-101 ma podwozie kołowe i będę miał z powrotem maszynę z kółkami. Bardzo lubiłem start rozpędzany na Mi-2, a "płozaków" jakoś nie lubię, jakieś takie mało poważne są ;-)

Czy jest jeszcze jakaś inna ciężka maszyna, w miarę realistyczna, warta wzięcia pod uwagę?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #244 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:44:46 »
Oczywiście uściślając kontekst mojej wcześniejszej wypowiedzi - Acceleration warto zakupić, ale nie z powodu Merlina, który w niezmodyfikowanej wersji jest delikatnie mówiąc skopany. Ale dla lotniskowców, misji i przede wszystkim - kompatybilności z wieloma ciekawymi dodatkami.

Jak kogoś interesują śmigłowce to Dodo zakupić musi, a nie marnować pieniądze na Nemethów, Vertigo, Cera itp (wyjątkowo Huey X Alphasimu jest ciekawy, ale nie by go kupować przed Dodo).

_michal

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:45:58 »
Z tego co zauważyłem, Sun nie był przeciw Acceleration, tylko przeciw Merlinowi i tu się z nim zgadzam. To jest raczej średnia maszyna, ale z modem i HTR nawet da się nim latać :)

EDIT: No właśnie ;)

Co do większych śmigłowców to niestety nie mam żadnego z wyjątkiem CH-53 od Nemeth, ale raczej bym go nie polecał, chyba, że ktoś naprawdę tę maszynę lubi. Problem z śmigłowcami jest taki, że jest Dodo, potem dłuuugo pusto i dopiero reszta :(

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #246 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:57:03 »
http://www.airwegogroup.com/httpdocs/fleet/eh101.htm

Tutaj jest do pobrania zmodyfikowany Merlin w wersji nadającej się do użycia. Z dużych maszyn jest jeszcze wspomniany Super Stallion Nemethów, Super Puma Nemethów, darmowa Super Puma http://www.dirkfassbender.de/ , Chinook z Area 51... i chyba tyle, ale żaden na prawdę wart marnowania czasu - tym bardziej pieniędzy. Z mniejszych są np. Jayhawk X Alphasimu, ale tego miałem tylko pod FS9, nie wiem jak wygląda pod FSX, ale biorąc pod uwagę kiedy był wydany, to nie nastawiałbym się dzisiaj na niego optymistycznie.

« Odpowiedź #247 dnia: Kwietnia 27, 2011, 21:47:15 »
Nie jestem kolekcjonerem ;-), dwie dobre maszyny mi wystarczą. Jedna lekka, pewnie będzie to Bell 206 Dodosim i druga ciężka. Tu wybór jest podobnie ograniczony, poza Agusta EH101 są zasadniczo tylko produkty od Nemeth Design. Czytałem sporo o ich nowszych realizacjach pod FSX i wśród wymagających użytkowników nie mają one zbyt pochlebnych opinii odnośnie modelu lotu.

Do Dodo wymagany jest Acceleration. Polecany przez Sundownera zmodyfikowany EH101 też wymaga Acceleration więc nie mam wyboru. Bardzo dziękuję za pomoc i udaję się na zakupy.

Najprawdopodobniej, niedługo zapytam się o jakąś interesującą scenerię do profilowego latania "wiatrakiem". Pod FS9 zrobiłem sobie coś takiego samodzielnie, na bazie zdjęć od "wielkiego brata" i długotrwałej zabawy z gmax'em, niestety teraz cierpię na deficyt czasu. Do tego SDK pewnie się, co nie co, zmieniło od tego czasu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #248 dnia: Kwietnia 27, 2011, 21:50:57 »
ORBX Pacific Northwest  :021:

Ściągnij darmowe demo:
http://fullterrain.com/product_demos.html

Potem jakieś chmurki, jak np REX 2.0 i jesteś "ustawiony" ;)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Kwietnia 27, 2011, 21:58:00 »
Znów się z Sunem zgodzę. Mam od ORBX Pacific Northwest i Pacific Fjords. Mam na imię Michał, jestem od nich uzależniony i nie latam nigdzie indziej ;) Jest tam mnóstwo smaczków dla kierowców trzepaczek.

« Odpowiedź #250 dnia: Kwietnia 28, 2011, 00:53:27 »
Znam te dodatki choć ich nie mam, wstrzymywałem się z zakupami do czasu przesiadki na nowy komputer i FSX'a. Pamiętam ich twórców jeszcze z czasów Vista Australis. Produkty rewelacyjne,  jednak jednej rzeczy nie mogę cały czas zrozumieć (patrząc z perspektywy pilota wiatraka). Dlaczego tekstury na tzw. powierzchni lotniska mogą wyglądać bardzo dobrze, a dosłownie jeden metr obok jest ta straszna tekstura, które występuje wszędzie tam, gdzie są drzewa. Czy nie dałoby się zastosować w promieniu np. 250m dookoła lotniska lepszych tekstur?

Ta tekstura straszy zresztą wszędzie gdzie się pojawi, dlaczego tekstury terenów niezalesionych, zwłaszcza tereny uprawne mogą wyglądać dobrze, a ten "leśny upiór" nie?

Swoją drogą, patrząc po screenach to bardziej mi się podoba FTX Australia niż FTX Canada/USA.

« Odpowiedź #251 dnia: Kwietnia 30, 2011, 17:03:46 »
Zainstalowałem polecane przez Sundowner'a demo FTX Pacific Northwest i muszę mu przyznać całkowitą rację. Nie widziałem nic lepiej wyglądającego z wysokości <1000 stóp niż ten produkt,  zwłaszcza z  autogenem na wysokich ustawieniach. Nie wiem jak by to wyglądało na słabszych maszynach, ale na Intel i5 2500 chodzi bezproblemowo.

Zainstalowałem też HTR i wreszcie 206 zachowuje się tak jak powinna. Gdy startuję i przechodzę w zawis, zaczyna się obracać w prawo (efekt spowodowany obracającym się w lewo głównym wirnikiem) , po korekcji obrotu helikopter zaczyna się przesuwać w prawo (efekt wywołany pracą wirnika ogonowego). Wreszcie jest zabawnie ;-)
Jednak bez  pedałów do sterowania kierunkiem, o precyzyjnym manewrowaniu w locie z minimalną prędkością nie ma co marzyć. Przy większej prędkości jest łatwiej, dzięki działaniu stabilizatorów kierunku na ogonie.

Zamówiłem Saitek rudder pedals, bo moim zdaniem cała przyjemność latania "wiatrakami" to precyzyjne manewrowanie przy małych prędkościach lotu i w zawisie.

« Odpowiedź #252 dnia: Maja 01, 2011, 11:39:54 »
Koledzy, który Huey jest waszym zdaniem godny polecenia do FSX?

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: Maja 01, 2011, 14:34:20 »
Koledzy, który Huey jest waszym zdaniem godny polecenia do FSX?

Nemeth Designs -  Bell UH-1 Huey  Najlepszy z jakim się spotkałem ale do DODO to mu daleko.
http://secure.simmarket.com/nemeth-designsmilviz-bell-uh-1-huey.phtml

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #254 dnia: Maja 01, 2011, 14:59:06 »
Huey od Nemethów ma dobre tylko dźwięki, reszta leży. Aerosoft Huey X jak już.