Nie chcę "mieszać" Kuschowi w jego temacie dotyczącym lotów szpiegowskich za pomocą FS 2004 (jeszcze by mi kolano przestrzelił :592:, a człowiek już nie najmłodszy i rany się tak szybko nie goją

) więc kwestię śmigłowców "przenoszę" tutaj. Niestety ostatnio rynek symulatorów (lub programów do nich zbliżonych - nie chcę odgrzewać dyskusji co jest symulatorem, a co strzelanką, arcade itp.) dotyczących śmigłowców nas nie rozpieszcza. Ostatnim programem, który spełniał (w czasie kiedy był stworzony) warunki aby nazwać go symulatorem był
"Apache-Havoc" i jego kontynuacja
"Comanche-Hokum" . W
najbliższym czasie 
mają się podobno ukazać
"Whirldwind of Vietnam" (dotyczący śmigłowców z czasach wojny w Wietnamie UH-1, AH-1 itp.) oraz dodatek do LO - "Black Shark" z Kamowem Ka-50 w roli głównej. Kiedy to nastąpi - zobaczymy, ale na razie w oczekiwaniu możemy potrenować w FS2004, w którym latanie śmigłowcem może być ciekawe, choć przy ustawieniu realizmu na max (na tym forum to chyba norma) wcale nie jest takie łatwe.
"Goły" FS 2004 daje nam 2 maszyny: Bell 206 i Robinson R-22, ale można znaleźć też kilka w miarę dobrych darmowych dodatków i to o nich chciałbym tu podyskutować (szkoda, że nie mamy działu pt.
"inne symulatory lotnicze")
Na początek polecam wg. mnie najlepszą stronkę o tego typu maszynach w FS-ie czyli:
http://www.hovercontrol.com/z tej właśnie strony pochodzą dwa śmigłowce, które są "mi bliskie" ze względu na możliwość zdobycia polskich malowań.
1. Bell 206III, maszyna istniejąca co prawda w FS-ach od dawna, ale zrobioną na nowo i chyba trochę lepszą od defaultowej. Taki śmigłowiec lata w barwach MSWiA z numerem 4154 (skin jest do ściągnięcia i dodania - jest wierny oryginałowi - stwierdzam to na podstawie "własnoocznej" obserwacji tej maszyny)

ma dobrze zrobiony VC (b.przydatny dla użytkowników Track IR) oraz możliwość instalacji dwóch kokpitów alternatywnych 2D - można je stresztą "wkleić" do defaultowego Bell 206, którego kokpit 2D jest delikatnie pisząc nieciekawy.
kokpity 2D alternatywne:

Są też różne konfiguracje tej maszyny, ja znalazłem 2 (z kamerą TV i bez drzwi) oraz bardzo duża ilość skinów zarówno cywilnych jak i wojskowych np.

2. Drugą maszyną, do której znalazłem polskie malowanie jest Eurocopter EC-120 (również na stronce Hovercontrol, ale jest też zdaje się na AVSIM i Simaviation). Mamy tutaj jedno nasze malowanie - maszyna o znakach SP-EII - co do wierności malowania to chyba jest OK, ale nie widziałem tej maszyny "na żywo", a tylko w jakimś programie telewizyjnym więc "głowy nie dam"

.

- kokpity 2D i 3D są ładnie wykonane (może ktoś, kto zna ten typ od środka i wypowie się czy są zbliżone do oryginału).

To teraz pytanko, kto trafił na jakieś darmowe, dobrze zrobione śmigłowce pod FS2004. Może udało Wam się znaleźć jakiś polski akcent ?.
Kolejne pytanie brzmi: Jest wiele dodatków dotyczących maszyny UH-1 (i jej wersji), który z nich jest wg. Was najlepszy i najwierniejszy oryginałowi ?