Naoglądałem się ostatnio "telewizorni" (wiem, że to szkodzi zdrowiu psychicznemu

ale zaryzykowałem) i wyszło mi, że nasi kochani obrońcy moralności mają kolejnego "pomysła" - czyli oznaczenie dopuszczalnego wieku gracza na pudełkach gier komputerowych. Takie coś istnieje już przy filmach i niektórych programach telewizyjnych, a ponieważ pojawia się to już na niektórych programach komputerowych (na razie dobrowolnie, ale ma być z tego przymus), przy okazji porządków w szafce z programami zainteresowałem się jak to im w praktyce wychodzi. Oto wnioski:
Na początek ulubiona seria IL-2, AEP, PF - na IL-2FB nic nie ma (starsze wydanie - ale na "starym" Szturmowiku od 7), ale na AEP już jest: od 7 lat, natomiast na PF od 12 lat (co ciekawsze ten AEP to późniejsze wydanie niż PF) - wniosek do Rosjan i Niemców może prać siedmiolatek, ale żeby to robić nad Pacyfikiem trzeba mieć dwanaście - zastanawiam się czy chodzi o Japsów (w końcu jeden pan tu 2 Japonię chciał budować) czy o nowego Wielkiego Brata.
Lock On FC - jest od 7 lat - czyli mniej niż PF - znaczy to, że użycie R-73 jest "bardziej moralne" niż np. km-u kal. 12.7 - super !
Strzelanki: dwie ostatnie nowości CoD2 i Vietcong2 - ta pierwsza od 16, ale druga od 18 - też ciekawe, znaczy się do Niemców można prać wcześniej niż do Wietnamczyków - nasuwa się pytanie czy to historyczna niechęć do sąsiada zza Odry czy może wpływ sporej wietnamskiej emigracji w naszym kochanym grajdole.
Co więcej - gry strategiczne takie jak Age of Empires 3 i Codename Panzers są od lat 12 natomiast gierka na pograniczu strategii i strzelanki "Full Spectrum Warrior" jest oznaczona 16+ (no tu zgoda trochę bluzgają, ale czemu mniej niż Vietcong - strzelanie do arabów, czarnych itp. jest bardziej moralne ?)
I na koniec "Silent Hunter 3" od lat 7 (co śmieszniejsze w FS 2004 można grać od 3 lat - wsześniej gryzie się joystick

)
Nasunęły mi się nastepujący wnioski:
1. Wychodzi na to że topienie statków i zestrzeliwanie Niemieckich lub Rosyjskich (Radzieckich) samolotów jest bardziej moralne (a przy okazji można sobie do pilota na spadochronie postrzelać

) i mniej deprawujące nieletnich niż budowa imperium w AoE3 i walka za pomocą żołnierzy wielkości dobrze wypasionej mrówki

.
2. Odstrzelenie kogoś za pomocą karabinu M-16 czy pm-a typu Sten itd. jest mniej moralne niż zrzucanie bomb na japońskie miasta - natomiast za najbardziej deprawujące uznać należy strzelanie do przedstawicieli narodu wietnamskiego - więc panowie następnym razem jak będziecie kupować od takiego T-shirt'y na targowisku to... RESPEKT - oni wiele mogą

Generalnie
nie mam nic przeciwko takim oznaczeniom na programach, ale albo coś się robi z sensem albo w ogóle lepiej tego nie robić bo wychodzi z tego szydera.