Autor Wątek: Wydrukować manual do AF  (Przeczytany 5707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
Wydrukować manual do AF
« dnia: Grudnia 30, 2005, 16:49:30 »
Witam.

Wymyśliłem sobie wydrukować manual do Falcon AF, gdyż nie widzę możliwości zgłębiania 700 stron z ekranu komputera. Teoretycznie mógłbym to zrobić na mojej domowej drukarce, ale wtedy otrzymam garść kartek luzem, w dodatku formatu A4.

Znalazłem drukarnię cyfrową, która oferuje wydrukowanie i sklejenie pięknej książeczki (okładka z jakiegoś trochę twardszego papieru), i nawet cena w miarę przyzwoita, niestety minimalne zamówienie to 10 egzemplarzy.

Pytanie: czy posiada ktoś namiar na jakąś drukarnię która spełni moje skromne oczekiwania? Czyli takie jak w poprzednim akapicie, ale bez konieczności handlowania później pozostałymi 9-cioma książkami :)

PS. Nie wiem czy to właściwy dział dla takiego wątku, ale problem wydał mi się... hardware'owy  :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2005, 12:12:22 wysłana przez KosiMazaki »
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Schmeisser

• Gość
Odp: Wydrukować manual
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2005, 16:56:43 »
A może szybciej i taniej by było wydrukować manual , a potem zanieść do pierwszej z brzegu kserokopiarni i poprosić o termobindowanie lub zwykłe zbindowanie.
Plecałbym zwykłe bindowanie , bo taki manual będziesz używał najczęsciej trzymając go na kolanach :) więc lepiej by się nie zamykał i dobrze składał na pół

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2005, 18:50:33 »
Taniej to nie wiem czy będzie, bo wg. oferty wspomnianej drukarni jeden egzemplarz książeczki kosztowałby ok. 25 zł (jednak minimalne zamówienie to 200 zł, stąd musiałbym mieć kilku chętnych jeszcze). Jednak uwaga o bindowaniu wydaje sie trafna - nie pomyślałem o tym. Dziękuję za podpowiedź. Nie wiem tylko co moja drukarka powie na ten pomysł ;)

Zresztą dla mnie też może to być bolesne, bo chciałbym drukować dwustronnie, a drukarka lubi sobie raz na jakiś czas pobrać dwie kartki, co gdyby zdażyło się przy wydruku "drugich" stron, mogło by nieco wszystko popsuć :D.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2005, 19:15:37 »
lepiej jednostronnie :) , pozostaje ci wtedy sporo miejsca na własne notatki i uwagi :)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2005, 20:43:57 »
A dlaczego wszystkie strony chcesz drukować? spora część "materiału" to za przeproszeniem pierdoły.Myślę,że jak posortujesz to może wyjdzie coś około 500 stron.
Pomysł z drukarnią jest dobry.Jeżeli by to wyglądało dość ładnie to może bym się dał skusić.Tylko cenę trzeba by zbić tak do 15zł :-D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2005, 21:00:51 »
Jak 25 złych za cały manual, to ja się piszę.

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2005, 21:47:36 »
Gdyby znalazło się jeszcze kilka osób, to może udało by się to jakoś zorganizować. Wprawdzie doszły by ew. koszty wysyłki, ale moim zdaniem nie jest jeszcze tak drogo. Zadzwonię do nich w poniedziałek, dowiem się jak dokładnie to wygląda (czy te 25 zł wyliczone wg. cennika na stronie nagle nie zamieni się np. w 50), i czy ew. można jakąś próbkę zobaczyć. Nie chcę niczego organizować dopóki nie okaże się że wogóle warto.

Co do wersji pomysłu z wydrukowanie i bindowaniem: samo bindowanie jest tanie, jednak nie jestem przekonany do druku 500 czy 700 stron na mojej sfatygowanej drukarce, a cena wydruku w różnych punktach (od 10 do 30 gr za stronę) również nie zachęca. Spróbuję jeszcze poszukać ofert drukarni cyfrowych - wydaje się to być nienajgorszym pomysłem, tym bardziej że oprócz druku oferują bindowanie :)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2005, 22:09:22 »
jak cos to ja jestem zainteresowany , krmichal jak to wypali to daj znac  :001:

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2005, 22:50:55 »
A dlaczego wszystkie strony chcesz drukować? spora część "materiału" to za przeproszeniem pierdoły.Myślę,że jak posortujesz to może wyjdzie coś około 500 stron.
Kush, same mapy lotnisk to około 200 stron, sam przeczytałem wszystko na komputerze, a wydrukowałem 20 potrzebnych.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 31, 2005, 10:10:40 »
Moj znajomy też się pisze wiec jesli pomysł z drukarnia wypali to czekam na info ... (on nie ma interka wiec pisze za niego)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Miszon

• Gość
Drukowanie manuala do AF
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 31, 2005, 12:03:43 »
Przepraszam szanowną administrację za dublowanie tematu, ale myślę, że nagłośnienie tej sprawy w tym miejscu może przynieść porządany efekt, jako że zagląda tu więcej osób związanych z tematem.

Jeden z userów na forum podjął przedsięwzięcie drukowania manuala do Allied Force w drukarni, przez co koszty są niewielkie, jednak musi się zgłosić ok 10 chętnych, żeby drukarni się to opłaciło. Szczegóły tutaj.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Wydrukować manual do AF
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 31, 2005, 12:13:49 »
Przepraszam szanowną administrację za dublowanie tematu, ale myślę, że nagłośnienie tej sprawy w tym miejscu może przynieść porządany efekt, jako że zagląda tu więcej osób związanych z tematem.

Jeden z userów na forum podjął przedsięwzięcie drukowania manuala do Allied Force w drukarni, przez co koszty są niewielkie, jednak musi się zgłosić ok 10 chętnych, żeby drukarni się to opłaciło. Szczegóły tutaj.

Nie ma sprawy, ale następnym razem  wystarczy PMka i się każdy temat naprawi bo faktycznie mogłem go tutaj odrazu przenieść. Oba wątki zostały scalone więc ordnung znów jest.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 31, 2005, 12:45:10 »
powiem tak:
mimo że znam ten manual prawie na pamięć, bo to żadna nowość (wszystko juz napisali we wcześniejszych manualach), gdyby brakowało wam jednej osoby do interesu, to chętnie wezmę egzemplarz - żeby dorzucić na półkę- o ile cena nie przekroczy 20 zl + przesyłka. Za więcej to się po prostu nie opłaca - atrament i papier do mojej drukareczki taniej mnie wyjdzie, a poza tym odpadną koszty "transportu".

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 31, 2005, 15:48:35 »
J tez sie zglaszam na tych samych warunkach co Iceman ;-)

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 02, 2006, 11:55:29 »
OK, teraz wiem już wszystko :)  Obawiam się jednak, że może być problem z zebraniem odpowiedniej liczby chętnych...

Otóż cena za kompletny manual + kolorowa okładka + klejenie (nie rozpada się, i można to rozłożyć stosunkowo bezproblemowo na stole tak, żeby się nie zamykało) wynosi 25,60 + VAT. Czyli ok. 31,20 zł. Można wprawdzie obniżyć cenę wybierając mniejszą ilość stron do wydruku, ale wtedy automatycznie potrzeba dodatkowych chętnych na manual, aby "dobić" do wymaganych 200 PLN netto. Poza tym szczerze mówiąc, jeśli miałbym już to drukować, wolałbym kompletny manual.

Myślę że najlepiej zrobić tak: jeśli ktoś chciałby ten manual w cenie 31,20 PLN + koszty wysyłki (chyba że ktoś mieszka w Warszawie, wtedy proponuję odbiór osobisty :) ) to proszę o maila (w temacie np. "Falcon manual") na adres:
krmichal@gmail.com
W treści proszę podać nick/nazwisko, oraz ew. zaznaczyć ile egzemplarzy potrzeba.

Wprawdzie na forum część osób już się wpisała, ale chciałbym ostatecznie wiedzieć, ile osób zdecyduje się kupić manual w tej cenie.