Nie wiem, czy wszyscy zdają sobie sprawę, że zrobienie scenerii, czy poprawienie istniejącej to wcale nie jest dużo pracy (patrząc od strony firm zajmujących się takimi dodatkami), a ceny są czasami porównywalne z kosztem zakupu samego sima. 
Rozumiem, że hobby, ale to czyste zdzierstwo!
Nie chce Cię obrażać, ale piszesz kompletne bzdury

Nie wiem czy kiedyś "dłubałeś" cokolwiek w FS-ie, ale ja trochę porobiłem własnych scenerii i zapewniam Cię, że to pochłania sporo roboczogodzin. Oczywiście "moje dodatki" są (w porównaniu z tym co oferuje wielu twórców płatnych addonów) bardzo, bardzo małe i bardzo, bardzo prymitywne - ale przy ich robieniu przekonałem się ile czasu pochłania taka praca, więc wcale nie sądzę, że to zdzierstwo. Po prostu za pracę należy się zapłata - w cywilizowanym świecie to najzupełniej normalne. A że czasem mnie na to po prostu nie stać to trudno, nie będę złorzeczył - bo jestem wyznawcą zasady:
"czemuś biedny, boś głupi"Porównaj sobie: dodatek zmieniający linie brzegowe, drogi, tory, jeziora i rzeki, który kosztuje ok. 170 PLN bo wymaga sporej wiedzy, materiałów i naprawdę sporo pracy. Natomiast prosta zamiana tekstur na "bardziej europejskie" - to tylko 30-40 PLN - bo tutaj praca jest znacznie prostsza. W sumie to pewnie sam bym to potrafił zrobić - tylko szkoda mi czasu, wolę jednak wydać równowartość niecałego litra "gorzałki" i zaoszczędzić sobie tej roboty.
Nie chcę nikogo obrażać, ale cały ten sim to jest jeden wielki SKANDAL(TM). Może kupiłbym, gdyby M$ dopracował go w postaci nie wymagającej wszelkich poprawek/"upiększaczy" itd.
Całe szczęście, że zakup gry komputerowej nie jest obowiązkowy :karpik
A tak poważniej to tak jak napisał
empeck goły FS jest tylko bazą do dalszego rozwoju "wirtualnego świata". Weź pod uwagę, że w FS-ach masz
cały świat, a nie tylko wycinek, który jest mniejszy od zasięgu MiG-29. Że w wersjach podstawowych są "niedoróbki", to też normalne. Każdy FS to miał. Na FSX-a "nalatuje się" u nas bo drobny błąd w skali świata, jest poważnym błędem w skali Polski. Weź jednak pod uwagę, że dla większości światowej społeczności FS-a Polska to coś takiego jak dla mnie np. Rwanda.
Ponadto dostajesz produkt w którym możesz dokonywać samodzielnych zmian, zależnych tylko od Twoich umiejętności, chęci i czasu - czyli dostajesz produkt, którego twórcy niejako sami pozbawiają się możliwości dalszego zarobkowania i za to też trzeba zapłacić. To też uważam za normalne.
Tak z ciekawości: ile można wydać na FS'a? 
Dużo, ale cóż nie jest to gra dla tych, którzy chcą wydać 24.99 (z Vat). Zapewniam Cię jednak, że jest wielu, którzy są gotowi zapłacić za swoje hobby sporo kasy.
Co za szczęście, że do loczka nie wychodzą płatne add-on'y. 
Wielka szkoda 
- bardzo chętnie kupiłbym (nawet za 100 czy 200 PLN) nową mapę z innym terenem walk do "loczka" - bo ten teren mi się już mocno znudził (tłukę przecież ten Krym od pierwszego Flankera), co powoduje, że do samej gry zaglądam już niezbyt często. O płatnym MiG-21, MiG-23 czy Su-22 (flyable) to nawet nie wspominam - bo zapłaciłbym pewnie sporo, aby je mieć w tej grze.
A tak w ogóle czy my (Polacy) to jesteśmy z czegoś zadowoleni

. Jesteśmy bandą wiecznie niezadowolonych "marudów":
- Szturmowik ... na sami wiecie ... to Olegotrix i w ogóle ... bo "putche" ... szkoda czasu ...
- Lock On ... no super ale czemu nie ma zachodnich maszyn (choć to sim dotyczący od początku wojny dwóch krajów "wschodu"), czemu ma takie wymagania, czemu skiny nie są "przechwytywane" itp. itd.
- FS-y, bo drogie, bo błędy, bo płatne dodatki, bo trzeba mieć naprawdę dobry sprzęt by w nie grać etc.
Aż mi się nasuwa, nieco zapomniana reklama ... "
tak to tylko w Erze" albo w Orbiterze

Tam masz bardzo realistyczny i dobry graficznie "otwarty" sim za darmo, dodatki za darmo ale ... no tak Polak na pewno coś znajdzie ... postrzelać się nie da, modelu uszkodzeń brak ... a w ogóle to sim nie samolotów, a przestrzeni kosmicznej

Tak propo to moze by utworzyc watek z sensownymi dodatkami dla FSX.
Z czasem pewnie takie wątki powstaną, choć
some1 ma rację, dałeś przykłady maszyn pasażerskich, a o to raczej na
Vatsim czy
Aztec. Zauważ jednak, że jest kilka wątków tyczących dodatków do FS2004 - gdzie wymieniamy się spostrzeżeniami na temat np. maszyn, szkolnych czy bojowych oraz śmigłowców w tej gierce czyli tym co jest uważane za "niszowe" na tamtych forach.