Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator X  (Przeczytany 155472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Microsoft Flight Simulator X
« Odpowiedź #945 dnia: Kwietnia 15, 2008, 19:58:41 »
... FS9 trudno kupić, do sprawdzenia "czy taka zabawa mi odpowiada" faktycznie najprościej sięgnąć po FS2002 za 2 dychy.

Tylko czy nieprzystająca absolutnie do współczesnych oczekiwań grafika i kokpity wersji wydanej dobrze ponad 6 lat temu (jesień 2001) nie spowoduje rozczarowania tą w sumie świetną serią symulatorów? Ja bym jednak spróbował zdobyć FS9 (FS2004) - wydaje mi się, że uda się go znaleźć w zagranicznych sklepach internetowych albo odkupić od kogoś (też pojawiają się czasem oferty sprzedaży).

« Odpowiedź #946 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:22:48 »
Tylko czy nieprzystająca absolutnie do współczesnych oczekiwań grafika i kokpity wersji wydanej dobrze ponad 6 lat temu (jesień 2001) nie spowoduje rozczarowania tą w sumie świetną serią symulatorów
Przesadzasz, graficznie nie jest dużo gorzej od FS9 (nie ma trójwymiarowych chmur, odbić na wodzie, efektów cząsteczkowych i jeszcze pewnie paru rzeczy), kokpity diametralnie się nie zmieniły (w defaultach, w FS8 nie wszystkie miały VC i GPS był trochę inny), a i z dodatkami nie jest źle (w końcu na przykład taki PMDG 737-600/700 działa z FS8), sporo freeware przecież działa zarówno z FS9 jak i FS8. Za 20 złotych IMO warto.

« Odpowiedź #947 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:39:35 »
Przesadzasz ...

Przecież nie twierdzę, że się nie da tego używać tylko, że lepiej jednak spróbować kupić FS9. Wrażenia z zabawy są dużo lepsze.

... graficznie nie jest dużo gorzej od FS9 (nie ma trójwymiarowych chmur, odbić na wodzie, efektów cząsteczkowych i jeszcze pewnie paru rzeczy) ...

Tak, ale defaultowe lotniska w FS8, są o ile pamiętam mocno uproszczone w stosunku do FS9. Moim zdaniem jest spora różnica w grafice pomiędzy FS8 i FS9. Niby różnice, które wskazałeś nie są wielkie (pojedynczo), ale ogólne wrażenie gry jest znacznie gorsze. Weź pod uwagę, że jesteśmy już przyzwyczajeni do zupełnie innej jakości grafiki w grach.

w FS8 nie wszystkie miały VC

No to chyba całkowicie dyskwalifikuje obecnie taki samolot?

« Odpowiedź #948 dnia: Kwietnia 16, 2008, 17:12:49 »
Masz rację, FS9 i FSX są oczywiście dużo ładniejsze, jednak stosunek jakość/cena dla FS8 jak dla mnie jest całkiem nie najgorszy ;)
No to chyba całkowicie dyskwalifikuje obecnie taki samolot?
Nie mam TrackIRa, więc odpowiem: dla mnie nie (do samej nauki przyrządów też zresztą nie, dla mnie ich obsługa na panelu jest często wygodniejsza niż w VC) ;). Im większy samolot, tym bardziej odczuwam potrzebę posiadania panelu, a niektóre dodatki są tak dobrze zrobione (Leonardo Maddog, Tinmouse 737 czy Tu-134 od Samdim i jeszcze parę), że można im wybaczyć brak VC. Oczywiście, to zależy od osobistych preferencji, są zarówno osoby nie lubiące VC, jak i te latające tylko z wirtualnego kokpitu.

« Odpowiedź #949 dnia: Kwietnia 16, 2008, 17:57:45 »
Nie mam TrackIRa, więc odpowiem: dla mnie nie (do samej nauki przyrządów też zresztą nie, dla mnie ich obsługa na panelu jest często wygodniejsza niż w VC)

Masz rację - to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje  :004:

Jednak w przypadku osoby mającej sobie wyrobić zdanie na temat przyjemności korzystania z symulatorów lepsza jakość (także wizualna) gry ma znaczenie.

Masz rację, FS9 i FSX są oczywiście dużo ładniejsze, jednak stosunek jakość/cena dla FS8 jak dla mnie jest całkiem nie najgorszy

No tak, ale nie poruszamy tutaj kwestii ceny. To też zależy od indywidualnych możliwości. Zainteresowany nie poruszał kwestii ceny ewentualnie polecanej gry. Była mowa na razie tylko o posiadanym sprzęcie i o możliwościach sima. Jeżeli dla kogoś cena gry ma jakieś większe znaczenie to faktycznie FS8 z ceną ok. 20 zł jest konkurencyjny.

« Odpowiedź #950 dnia: Kwietnia 16, 2008, 20:27:37 »
Też bym optował za FS9 (2004), o ile w bliskiej przyszłości nie będziesz inwestował w blaszaka.Na słabszym komputerze będzie działał dosyć ładnie. Na Allegro i innych aukcjach można kupić używany egzemplarz a także porządne dodatki do niego (które tanieją ostatnio). FSX? Hmmm nie wiem..teraz bym się dobrze zastanowił. Mam i jeden i drugi a wracam coraz częściej do FS2004, choćby dla Microsim T-37 Tweet.
Co do wyglądu FS9 po podrasowaniu będzie wyglądał np tak:

PS.: Pierwszy screen to Miramar i okolice (USA), pozostałe Polska.Kilka dodatków płatnych i darmowych.Ceny całości addon'ów nie podam, bo przez kilka lat kompletowane.Ceny mogą się teraz różnić.

zzimny23

• Gość
« Odpowiedź #951 dnia: Kwietnia 17, 2008, 18:10:12 »
Dziękuję, wszystkim za rady, bardzo mi pomogły chyba skusze się na FS9.

« Odpowiedź #952 dnia: Maja 25, 2008, 01:52:33 »
Panowie wiec mam do was kolejan prosbe.
W sumie to nie pamietam ile juz ich tam bylo. :118:
Chodzi oczywiscie o naszego kochanego FSX.Otoz postanowilem zrobic wszystkie licencje i moje nadzieje zakonczyly sie na PPL:(
Nie moge przejsc tego lotu z VOR.Jak ja tam mam nawigowac.Material opisany dziwnie nic nie moge skapowac.Na stronie aviation.home.pl tez za duzo nie ma.Czy ktos moglby mi tak na chlopski rozum to wytlumaczyc??.
Co i jak,gdzie mam ustawic itp.Pomijamy oczywiscie ustawienie radia na NAV1.:)
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #953 dnia: Maja 25, 2008, 04:01:46 »
Przepraszam ze post pod postem ale to mnie tak intryguje ze nie moge tego zniesc. :015:
Ponizej obrazek przedstawia sytuacje.
I moze zacznijmy tak.
Radio ustawione jest na latarnie,sychac nawet sygnal dzwiekowy.
Kursem mam leciec tym co jest wyznaczony 135hdg.
No i tu pytania.
Czy jak zmieniam kurs z 360 na 135 to czy ten caly vor(numer 1) musze tez przestawic na taki kurs czy zostaje na 360(poczatkowym).
Pionowa kreska porusza sie po tym przyzadzie jak szalona.Czasmi udaje mi sie ustawic ja idelanie po srodku.Ale caly diabel w szczegolach bo szanowny pan instruktor mowi, zebym wrocil na kurs.A jak tu ja ustawic bez zmiany kursu.Zmiana przez OBS tez nie pomoze bo zaraz koniec latania.:)
Kurs 360 to kurs prosto na latarnie ktora jest gdzies w okolicach lotniska.
Intryguje mnie tez przyzad numer 2.Czy tam musze zmieniac dane tez na aktualny kurs??Bo tak jak zaczynam misje tak caly czas pozostaje w niezmienionej pozycji.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #954 dnia: Maja 25, 2008, 05:19:59 »

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #955 dnia: Maja 25, 2008, 13:37:23 »
Panowie wiec mam do was kolejan prosbe.
Przepraszam ze post pod postem ale to mnie tak intryguje ze nie moge tego zniesc. :015:
Ja tam  na kolei (kolejan) nie robię, post pod postem nie postuję... ale tak z ojcowskiej troski... czy Ty nie masz jakichś problemów z autyzmem?
Pytam, bo mam doświadczenia z autopsji...  :005:
P.S.
To taka niecierpliwość jest, brak akceptacji na czekanie... a , czekać trzeba... :021:

« Odpowiedź #956 dnia: Maja 25, 2008, 14:19:53 »
Glebas wiesz tak to jest jak sie lata o 3 nad ranem :021:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #957 dnia: Maja 25, 2008, 15:16:59 »
Acha, i jeszcze ta wcześniejsza: http://www.aztec.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=39
Mimo, że to jest FS2002, to poradnik nic a nic się nie zestarzał i jak przeanalizujesz go krok po kroku i wykonasz wszystko co jest tam opisane, to załapiesz o co chodzi.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #958 dnia: Czerwca 14, 2008, 17:18:56 »
Kolejny problem.Chyba powinienem napisac ksiazke.Otoz czy ktos posiada ten model. (Pilatus PC-12 od Flight 1).Sami zobaczcie jak wyglada VC-katastrofa.Nic nie dalo wgranie patch 1.1 i .1.2.Nie wyswietla sie nic :(.Moze zapomnialem czegos wlaczyc.Uzywajac skrotow SHIFT2 ...itd wyskakujace okienka maja teksture lub sa czesciowo czarne(przyciski,przelaczniki itp.)

« Odpowiedź #959 dnia: Czerwca 14, 2008, 22:32:52 »
Dobra problem rozwiazany.Trzeba bylo zrobic reinstall-a  :karpik