Autor Wątek: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]  (Przeczytany 130198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]
« Odpowiedź #300 dnia: Sierpnia 12, 2010, 10:34:55 »
http://www.altair.com.pl/start-4908 Indie zastanawiają się już tylko nad Typhoonem oraz Rafalem. F-16, F/A-18, Gripen i MiG-35 odpadły z przetargu.
To już chyba zostało zdementowane. :004:

« Odpowiedź #301 dnia: Sierpnia 12, 2010, 19:01:51 »
Hercules nadal w cenie:
3 szt C-130J-30 otrzyma Izrael częściowo za pieniądze USA (185 mln USD FMF) Przy cenie jednostkowej 98,5 ml USD/szt.) Opcja na kolejnych 6 szt.
US Marines kupują kanonierki KC-130J

Polska  "- 1 szt. C-130E" samolot spisany ze stanu w wyniku pęknięć struktury podczas lądowania w trakcie misji do Afganistanu.
Ciekawe czy będziemy płacić jankesom za tą maszynę. A jeżeli tak to ile?
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #302 dnia: Sierpnia 12, 2010, 19:42:04 »
Ostatnio Amerykanie pisali, że za nią nie będą brać pieniędzy.

« Odpowiedź #303 dnia: Sierpnia 13, 2010, 22:23:47 »
Ciekawe są te informacje na temat przetargu dla Indii. Rosjanie dosyć mocno starają się utrzymać przewagę swoich konstrukcji na tym rynku ale konkurencja depcze i drepcze ostro po piętach.
Dzisiaj czytałem w Skrzydlatej o wyborze fightera dla Emiratów. Było napisane, że wygrał Rafale. Ponoć Francuzi ostro zeszli z ceny i w ogóle... Nie dziwi mnie to w ich przypadku. W pewnym względzie mają nóż przy gardle. Problemy budżetowe nad rozwojem tej konstrukcji odcisnęły swoje piętno. Ciekaw jestem czy będą zdolni do podobnych ustępstw dla Indii.

« Odpowiedź #304 dnia: Sierpnia 14, 2010, 14:40:57 »
Dzisiaj czytałem w Skrzydlatej o wyborze fightera dla Emiratów. Było napisane, że wygrał Rafale.
Niestety autorzy w "Skrzydlatej" trochę się pospieszyli, rozmowy nie zostały jeszcze zakończone. Trudno też mówić  o "wygraniu" bo tak właściwie to są bardziej negocjacje odbiorca-producent niż przetarg. Główną przyczyną przeciagających się rozmów, jest ustalanie wyposażenia, wszystko wskazuje że ZEA otrzymają wersję znacznie bardziej zaawansowaną niż obecnie używana we Francji F3.W skład wyposażenia ma wchodzić min. radar RBE2 AESA oraz nowa wersja silników M88 o ciągu 9 ton. Oprócz tego zmiany mają być uczynione w systemie Spectra. Co do problemów budżetowych programu to przebiega on na dzień dzisiejszy płynniej niż Eurofighter, odbiorca jest zadowolony, nie ma cięć w zamówieniu, ulepszenia idą zgodnie z kalendarzem, więc chyba tak źle nie jest.  http://forum.keypublishing.co.uk/showpost.php?p=1624826&postcount=801

« Odpowiedź #305 dnia: Sierpnia 14, 2010, 17:56:43 »
Biorąc pod uwagę fakt, iż jak na razie Rafale przegrywał wszystkie przetargi, Emiraty mogą na tym skorzystać. Wg mnie wygrana tego kontraktu dla Francji jest celem, który musi być osiągnięty za wszelką cenę. W każdym razie, ja na ich miejscu bym tak postępował :D
Samolot, na którego rozwój Francuzi włożyli odpowiednią ilość środków finansowych musi zacząć na siebie zarabiać... w końcu.

« Odpowiedź #306 dnia: Sierpnia 14, 2010, 23:26:57 »
Trzeba pamiętać,że przegrane Rafale'a często nie wynikały z winy samego samolotu, z tego co pamiętam np. w Singapurze (choć głowy nie dam) wygrał ocenę techniczną, jednak sam przetarg rozstrzygnięto na korzyść F-15.W każdym razie nadciągające dwa-trzy lata mogą być dla francuzów bardzo owocne: bardzo prawdopodobny kontrakt z ZEA, w Brazylii i Szwajcarii wygrana ocena techniczna (w Brazylii decyzja o ewentualnym zakupie zostanie podjęta po wyborach prezydenckich), całkiem spore szanse w Indiach..choć dwa z tych całkiem sporych kontraktów mogą odmienić sytuację Dassault'a na rynku.

« Odpowiedź #307 dnia: Sierpnia 15, 2010, 20:28:52 »

« Odpowiedź #308 dnia: Sierpnia 16, 2010, 01:22:15 »
Shady49 to już informacja z brodą :-) Obecnie z powodu opóźnień w programie Żydzi chcą kupić kolejną partię F-16I i F15 SE. Co w ich wypadku nie wyklucza zakupu F-35 bo i tak zapłacą za to amerykanie :-)
Pozdrawiam
Yabe

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #309 dnia: Sierpnia 16, 2010, 02:13:59 »
Cóż, nie chcę mieszać bo też mniej więcej wiem (kurcze, brzmi jakbym się wymądrzał ;/ ), jak się sprawy mają w przypadku F-35 dla IAFu, ale.. Altair jest jak dla mnie wiarygodnym źródłem informacji. No a tam już są konkrety i to ciekawe: http://www.altair.com.pl/start-4936
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #310 dnia: Sierpnia 16, 2010, 09:29:29 »
A napisałem gdzieś coś niezgodnego z newsem Altaira ? :-). Bo mój mózg o poranku w poniedziałek be kawy nie "jarzy" :-))))
Pozdrawiam
Yabe

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #311 dnia: Sierpnia 16, 2010, 16:49:23 »
Hmmm czytając posty raz jeszcze stwierdzam że to mój mózg nie jarzył o tej 2:13 :003: U Ciebie wszystko w porządku :002:
Myślałem po prostu że chciałeś wytłumaczyć Shadyemu, że info które podał (w sensie że w F-35 będzie klepany z izraelskimi dodatkami) jest typową dziennikarską bzdurą. Wszak Pentagon tyle razy odmawiał. No ale teraz widzę że sam sobie to dopowiedziałem :004:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2010, 16:54:53 wysłana przez Yarden »
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #312 dnia: Września 01, 2010, 07:50:14 »
Bliżej nieznana spółka ECA Program chce umieścić w dawnej bazie lotniczej NATO w Keflaviku na Islandii do 33 rozbrojonych myśliwców Su-27 produkcji rosyjskiej, by odgrywały one rolę maszyn przeciwnika przy szkoleniu pilotów wojskowych z różnych państw.
Informuje o tym dzisiaj brytyjski dziennik "Financial Times".

http://wiadomosci.onet.pl/2216163,12,item.html
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Września 18, 2010, 11:35:17 »
Indonezja dokupuje kolejne kilka sztuk Flankerów, w perspektywie powiększając swoją niewielką flotę do 16 maszyn:

http://www.key.aero/view_news.asp?ID=2519&thisSection=military

W tej chwili ten kraj posiada 10 egzemplarzy Flankerów, praktycznie każdy w innej wersji i pewnie już sami się pogubili co tak naprawdę kupili. Na dzień dzisiejszy jest to 2 x Su-27SK, 2 x Su-30MKK oraz zakończone niedawno dostawy 3 x Su-30MK2 oraz 3 x Su-27SKM.

Jeszcze wcześniej zamiast tego planowany był zakup tuzina Su-30KI (w istocie to oznaczenie demonstratora) jednomiejscowego Su-27SK dla Indonezji), jednak nie doszło do niego z przyczyn finansowych.

« Odpowiedź #314 dnia: Września 28, 2010, 22:43:54 »
Singapur zakupuje M-346: http://www.altair.com.pl/start-5117