Autor Wątek: No panowie niedługo stuknie nam tausen i funfhundert  (Przeczytany 22693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: No panowie niedługo stuknie nam tausen
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 09, 2008, 17:07:14 »
Miejcie litość dobrzy ludzie. Niektórzy na tym forum są humanistami.
Na przykład ja. Dlatego studiowałem prawo. :001:

Skoro ja przed doktoratem technicznym musiałem filozofię zdawać to Tobie nie zaszkodzi odrobina matematyki  :020: :021: :banan
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Doktor M

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 09, 2008, 17:50:55 »
Skoro ja przed doktoratem technicznym musiałem filozofię zdawać to Tobie nie zaszkodzi odrobina matematyki  :020: :021: :banan

Kluczowe znaczenie ma tu słowo "odrobinę". Tę "odrobinę" to miałem w ogólniaku, dziesięć lat temu bez mała i ... prawdę powiedziawszy, wystarczy. Gdy opuściłem mury szacownego "Conradinum", pozapominałem to wszystko i lżej mi się jakoś na duszy zrobiło... A tu takie niespodzianki na stare lata...  :118:

@Schizoid_man

A co do przeprowadzania dowodu z opinii biegłego w obie strony, to wybacz, ale czy to z przepracowania, czy kawy za mało może dziś wypiłem, o co chodzi??? (vide art. 278 par. 1 i następne  kodeksu postępowania cywilnego). Od kilku lat w różnych sądach bywam często, a w jednym nawet codziennie, ale o opinii biegłego "w obie strony" nie słyszałem.  :021:

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 09, 2008, 18:07:27 »
@Schizoid_man

A co do przeprowadzania dowodu z opinii biegłego w obie strony, to wybacz, ale czy to z przepracowania, czy kawy za mało może dziś wypiłem, o co chodzi??? (vide art. 278 par. 1 i następne  kodeksu postępowania cywilnego). Od kilku lat w różnych sądach bywam często, a w jednym nawet codziennie, ale o opinii biegłego "w obie strony" nie słyszałem.  :021:

Zboczenie zawodowe. W stylu - największy koszmar matematyka:

Matematyk: Poproszę piwo.
Sprzedawca: Poproszę dowód w obie strony. :P

Jeśli trzeba jakąś równoważność w matematyce wykazać, najpierw się dowodzi implikację w jedną stroną, a później 'na obarot'. ;)

Doktor M

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 10, 2008, 09:58:57 »
No tośmy się dogadali jak prawnik z matematykiem....  :020:

Ja wiem, że są na tym padole łez i rozpaczy ludzie, którzy na widok zapisów, jak kilka postów wcześniej, doznają uczuć, jak nie przymierzając Labi na widok Korsarza, ale na Boga (dowolnego, który akurat słucha) nie wszyscy...  :021:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 10, 2008, 10:55:03 »

Ta cała matematyka opiera się na - ogólnie mówiąc - logicznej metodzie dowodzenia, a co za tym idzie logika jest niejako ogólniejszą i nadrzędniejszą nauką niż jej jedno z wcieleń w postaci matematyki.
Oczywiste jest, że logika zawdzięcza swój rozwój i istnienie nikomu innemu tylko filozofii, ale to nie zawsze jest odpowiednio eksponowane w krótkich kursach filozofii nawet przy okazji studiów doktoranckich.
Zresztą co tu dużo szukać, piszecie o całkach i różniczkach, to proponuję odświeżyć pamięć na temat osobnika, który nazywał się Leibniz, albo w ogóle zacząć od Kartezjusza.
Osobliwie zywkło się przyjmować, że "humanista" jest jakimś przeciwieństwem "ścisłego", co imho jest totalną bzdurą i ma za zadanie pokrywać nieuctwo zarówno jednej jak i drugiej strony. Nie kto inni tylko wybitni humaniści, filozofowie odpowiedzialni są za rozwój owych nobliwych "nauk ścisłych" i to od zarania dziejów. Podobnie np. wielcy fizycy z reguły podejmują tematy ontologiczne, co jest koniecznością na pewnym poziomie refleksji nad rzeczywistością.

pozdrawiam,
qrdl

ps. A ja przed doktoratem humanistycznym miałem sporo logiki z teorią mnogości włącznie i... cieszę się z tego bardzo (przynajmniej teraz ;-), bo nie wyobrażam sobie bycia humanistą bez tej odrobiny wiedzy logiczno-matematycznej  :003:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 10, 2008, 13:05:42 »
Osobliwie zywkło się przyjmować, że "humanista" jest jakimś przeciwieństwem "ścisłego", co imho jest totalną bzdurą i ma za zadanie pokrywać nieuctwo zarówno jednej jak i drugiej strony.
Oj tak... To chyba jeszcze większa plaga niż dysleksja teraz... I to na każdym poziomie kształcenia.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 10, 2008, 13:11:16 »
.... Osobliwie zywkło się przyjmować, że "humanista" jest jakimś przeciwieństwem "ścisłego", co imho jest totalną bzdurą i ma za zadanie pokrywać nieuctwo zarówno jednej jak i drugiej strony. Nie kto inni tylko wybitni humaniści, filozofowie odpowiedzialni są za rozwój owych nobliwych "nauk ścisłych" i to od zarania dziejów.....
.... A, w międzyczasie, pojawiło się parę rzeczy, o których się filozofom nie śniło. "Specjalizacja" i różnorodność zainteresowań - to z nas czyni ciekawą grupkę Forumowiczów.
Leszek

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 10, 2008, 13:13:34 »
Fakt, zależy o jakim 'humanistycznym' kierunku mówimy. Sam jakiś czas temu koleżankę będącą na prawie kanonicznym (!) logiki uczyłem. Filozofia też z logicznymi metodami ma wiele wspólnego. Ale są też takie studia humanistyczne, na których ścisłe, 'zerojedynkowe' myślenie praktycznie w ogóle nie jest wymagane.

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 13, 2008, 18:06:08 »
:002:
To był taki "branżowy" dowcip mojego psora od logiki na pierwszym roku. :002:

Offline Casper105

• *
  • Jedi Master
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 13, 2008, 19:13:20 »

My na MEiLu mamy nawet taki przedmiot jak Filozofia na pierwszym semie, nie cieszy się dużą popularnością :118:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 13, 2008, 22:32:31 »
Ja miałem Historię filozofii na pierwszym roku na Wydziale Budowlanym Politechniki. A że profesor był niezły aparat i na wykładach trwała ciągle dyskusja to sala była pełna. Osobiście nie zdawałem kolokwium, zwolniony zostałem, ale koledzy opowiadali, że pisać nie mogli ze śmiechu, bo starszy pan przyniósł sobie Politykę (wtedy jeszcze płachtę) z wyciętymi otworami na oczy :D.
Marcin Widomski

Kroghul

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 14, 2008, 10:54:13 »
Te dziadki już tak mają. Nasz agregat (nazwijmy go umownie profesor P.) też miał swoje wjazdy ale to długie historie nie na ten wątek. :002:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #102 dnia: Września 02, 2008, 14:48:39 »
Wykonując zwykłe działanie matematyczne na poziomie gimnazjum wyliczyłem że gdyby nie czystki GTW byłoby nas dziś 3030 dusz.
Tylu zmarnowanych talentów jak pieczi17 poszło w niepamięć  :020:

ps. mimo wszystko nowi napierają  :banan
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Września 02, 2008, 14:55:11 »
Jak znam życie i to Forum to zapewne znowu nastąpi "selekcja naturalna" :118:

« Odpowiedź #104 dnia: Września 02, 2008, 15:02:00 »
Ja to wyliczyłeś Rutkov? Mi się wydaje, że było by ponad 4000. Najnowszy użytkownik ma końcówkę u=4085. (Wiadomo trzeba by odjąć tych co rejestrowali się parę razy.)