To moze ja odpowiem.
Jako ze znam sie troche na sprzecie.
To jezeli mamy przyciachy w kazdym miejcu nie wazne ile samolotow widac(duzo samolotow 30-60 a widzimy 2-3 i mamy przyciachy) to znaczy ze mamy za malo ramu. I na to nie ma rady czy obnizymy detale. Bo i tak beda przyciachy mozemy miec na maxa lub na minimal jest to bez istotnej ruznicy.
Natomiast jezeli spadek wydajnosci zauwarzamy wczasie zwiekrzenia ilosci obiektow/samolotow.
Naturalnie jest to wina naszego procka(jezeli mamy durka,athlona,sephrona,p4 powyzej 2gh raczej nie) zwlaszcza celerona(ten procek do gier sie nie nadaje i basta) lub grafiki.
To ze mamy za malo ramu da sie przezyc. Wybierajac serwery pseudo historyczne gdzie na 1 mapie lata max 6-10 ruznych typow maszyn(bez autorskich malowan). A to ze mamy slaba karte graficzna rozwiazujemy w 2 sposoby detale na minimum i podkrecanie. Jezeli chodzi o celerona mozna sobie strzelic w leb albo sprzedawcy w sklepie(taka prawda:/).
Jezeli chodzi o kupno nowych czesci. NIE WYBIERAJCIE NAJTANSZYCH. Z prostego powodu majac nawet 3ghz procka 2gb ramu 2grafy pci. Z ciulowa plyta glowna mamy spadek wydajnosci 10-20% calego sprzetu!!!! to tak jakby nam obcieli te % z kazdej czesci osobno. Wiec lepiej wydac kupe kasy na super wydajna plyte glowna i kupic slabszy procek(najrzadziej wymieniana rzecz jezeli chodzi o kompa. Zreszta tak czesto zmieniaja te sokety na procka ze przy zmianie tego elementu i tak musimy wywalic kase na plyte glowna.)Kupywac jakiejs specjalnie wydajnej grafy tez nie ma co... Aby obslugiwala najnowsze technologie i dobrze sie podkrecala. Np. ja co rok kupuje nowa karte graficzna a stara sprzedaje. Zaleznie od roku musze dokladac do kompa od 50-200zl w skali roku i ciesze sie jezeli nie na max to na midium detalach. Dobrym pomyslem jest kupienie nowego chlodzenia do karty ja mam jedno juz 3 lata i spowodzeniem w 3 kartach graficznych dziala lepiej niz te fabryczne.(za chlodzenie dalem 200zl) Juz nie wspomne o tubie chlodzacej na procku(inaczej tego nie nazwiesz:)). Mam kompa 4 lata
Barton 2.5@3.2ghz 512ramu geila gf6600gt. Tak to wyglada teraz. A wygladal tak barton 2.5 256ramu ati 9100. Przez te 4 lata nie zmienilo sie wiele a komp jest ze 2,5 raza szybszy jezeli chodzi o gry.
Zasada jest prosta jezeli wiecej gracie niz bawicie sie linuxem to kupujcie Amd ktore maja wydajnosc wiekrza niz analogiczne p4.(jezeli chodzi o gry) Jezeli natomiast rzadziej gracie niz bawicie sie linuxem to p4. Na procku tez bym nie oszczedzal. Jezeli by mi ktos zaproponowal celerona 3.0 to juz bym wolal p4 2.0.
I jezeli chodzi o kolejnosc sterow. Zaden pseudo usuwacz sterow nie da ci tego co format. Przy zakupie nowej karty czesto trzeba aktualizowac stery do plyty glownej. I dajcie madrtego zeby znalazl cleanera sterow do plyty glownej. Na nowym systemie najpierw warto zainstalowac stery do plyty glownej i dac uruchom ponownie a potem stery do grafy.
Tym razem słowna uwaga od mojej osoby, na temat pisowni. Na forum staramy się pisać po Polsku włączając to całą gramatykę. -[Jos]
To już druga uwaga na temat pisowni i ortografii. Kolejnym krokiem ze strony Moderatorów będzie ostrzeżenie. Dziadek Kos