POMOCY!
Witam. Do tej pory męczyłem się z takim kompem: klatki od 15-25 fpsów zależy od ilości obiektów. grafika średnia tylko z detalami obiektów na bdb
Celeron 1,8 Ghz
GForce 4 MX 440 64mg
Płyta główna jakiś Asrock AGPx4
512 mb DDRam
Na gwiazdkę w końcu dostałem upragnioną od dana nową grafę i miałem takiego kompa:
Celeron 1,8 Ghz
RADEON X800 GT 256mg
Płyta głowna Asrock AGPx4
512 mb DDRAm
fpsów miałem od 20-30 nawet przy dużej ilości detalów i obiektów - grafika średnia tylko z detalami obiektów na bdb.
Aby w pełni wykożystac nową kartę AGPx8 postanowiłem z ojcem że kupimy nową płytę główną... zrobiłem malutki rekonesans i wyszło Asus albo Gigabyte. No asus ok 280zł wszędzie najtaniej. Nie chodzi mi o jakiś cud techniki tylko o średnią płytę na socket 478 która wyda z karty to co najlepsze i będzie można się delektowac non stop jakimiś 30 fpsami.
Kupiłem taką płytkę:
P4 Titan series Inter 848P chipset - Gigabyte GA-81848P(-G) FSB 800/ AGP 8x
długa i niezrozumiała nazwa. Ma 3 wejścia do ramu itp etc, co najważniejsze AGP x8 i super. Kasę się uzbierało ojciec się dołożył i kupiliśmy.
Podłączyliśmy płytkę zrobiliśmy instal nowego systemu wszystko fajnie extra. Iłka ruszylem na ustawieniach prawie najwyższych... ok 10-15 FPSów. No tak mam nie za dużo ramu i procek słaby. Zmniejszyłem wszystko na medium i co? NADAL TYLKO 10-17 FPSÓW !! A jak patrzę na lotnisko i flak spada to 8-7... Po prostu zamarłem... włączyłem na grafikę MINIMALNĄ (wszystko...) i FPSÓW mam ok 20 jak patrzę na lotnisko z powietrza i flak FPSÓW jest 10 !!!!

. Iloś klatek nie różni się ani na perfekcie ani na minimum. Kartę mam ustawioną na wydajnoś (antyaliasing x2, anizotopowe x8, reszta sówaków na wydajnośc itp etc). Przeinstalowałem iłka w międzyczasie test. na FB ACE 2.04 to samo! nic nie lepiej z grafą jak nie gorzej.
Ani zmiana rozdzielczości ani liczby kolorów nic nie zmienia. Latam na OpenGL. A przypominam że takie słabe osiągi mam na Radeonie X800 GT 256 mb

.
PANOWIE CO ROBIĆ? CO JEST NIE TAK? Reklamowac kartę czy płytę( karta miała większą wydajnośc na gorszej i starszej płycie głównej :/) ? Nie mam pojęcia co może byc przyczyną. W niektórych grach FPSów troszkę przybyło, ale w IŁKU niezależnie od ustawień jest max 20, 24 (jak jestem na ok 8 tysiącach i patrzę w niebo na najmniejszych ustaiwniach).
na offline mam raptem 5 - 6 fpsów więcej.
Pozdrawiam