Autor Wątek: Części składowe samolotu.  (Przeczytany 4834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Części składowe samolotu.
« dnia: Stycznia 16, 2006, 10:59:33 »
Panowie,
Zwracam się z prośbą o pomoc - potrzebuję mianowicie namiarów na strony internetowe, na których jest możliwie najwięcej (rysunków?) samolotów z opisem poszczególnych jego"części składowych "po angielsku. Fajnie by było jakby znalazł się również taki polsko -angielski (lub ang-pol)  skorowidz alfabetyczny co jest co. Potrzebuję tego dla mojego kumpla, który studiuje anglistykę i trafiło mu sie właśnie jakieś semestralne opracowanie takiego tematu dosyć technicznego.
Dzięki i Pozdrawiam.

Bis zum bitteren Ende.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Części składowe samolotu.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2006, 11:46:01 »
Biblioteka - S. Czerni Słownik lotniczo - kosmonautyczny, polsko - angielsko - rosyjski. WKŁ Warszawa 1984
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2006, 12:27:29 »
Dzięki,
A jakieś strony w necie?

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2006, 15:18:48 »
Jakie to ma być dokładne? Kiedyś "firma" usiłowała mnie nauczyć angielskiego  :003: i mam od tamtej pory parę wykazów nazewnictwa części samolotów (w ogóle taki mały zbiorek słownictwa techniczno-wojskowego), klasyfikację "maszyn latających", nazewnictwo przyrządów pokładowych itp. Mogę to zeskanować i gdzieś wrzucić - jeżeli ktoś jest zainteresowany.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2006, 15:45:55 »
To coś takiego - pewnie nie na poziomie studenta anglistyki, ale może się przyda:

Mam podobne na temat broni strzeleckiej, pojazdów wojskowych, wyposażenia i działań zbrojnych jak ktoś potrzebuje niech da znać.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2006, 15:49:46 »
Razor, jesteś genialny.
O to własnie chodziło. Masz od mojego kumpla wirtualny browar.
Jescze raz dzięki.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2006, 16:52:28 »
Skoro te moje wypociny sprzed paru lat są komuś przydatne to tutaj jeszcze parę - jakby kolejna praca była na inny temat "militarny" :004::

a tutaj są pliki, których się "dokopałem" w tym temacie - z dziedziny militariów, jest też jakieś słownictwo dotyczące wypadków lotniczych:

http://rapidshare.de/files/11165729/ANGIELSKI.zip.html

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2006, 21:25:01 »
Kiedyś miałem fajne linki, ale mi wcięło po crashu... :(
Jedna strona o aerodynamice też znikła... a to niewiele pomoże:

http://www.centennialofflight.gov/timeline/search_diction.cfm

Tu na zaprzyjaźnionej stronie Janusza Światłonia jest mały słowniczek PL<->EN (glossary, menu po lewej)
http://www.polish-aircraftprofile.strefa.pl

"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"